Welke stijl hanteer ik?

Spontaan, eerlijk, rechtuit, geruststellend, hartelijk en warm... Die antwoorden kreeg ik het meeste te horen op die vraag.

Ik werk cliëntgericht. Dit wil zeggen dat ik mijn manier van werken aanpas aan de persoon die voor me zit. Iedere therapeut heeft zijn eigen manier van omgaan met mensen, maar waar de ene zich meer comfortabel voelt bij iemand die vooral luistert, krijgt de andere liever suggesties en/of concrete opdrachten en tips.

Ik werk vanuit verschillende stromingen die je kan terugvinden in de psychologie. Ik leg de focus in eerste instantie eerder op inzichten uit de narratieve therapie en de oplossingsgerichte cognitieve therapie. Zij vertrekken vanuit een systemisch denken, maar ik maak ook graag gebruik van elementen uit de psychoanalytische aanpak, mindfulness based cognitive therapy en de rationele emotieve therapie.

Voor mensen die niet thuis zijn in de wereld van psychologie klinkt dit waarschijnlijk als Chinees, daarom een woordje uitleg: ik ga ervan uit dat jij het beste weet hoe het voelt om jou te zijn en wat werkt bij jou en wat niet. Vandaar dat ik het niet zozeer mijn taak vind om je beter te doen voelen of een oplossing voor je te bedenken, maar wel om jou te helpen zoeken naar het vinden van een beter evenwicht of beter gevoel in je situatie.

Dit door oprecht naar je te luisteren, je vragen te stellen en samen dingen uit te proberen. Ik doe heel vaak suggesties of geef opdrachten mee om tussen de gesprekken door verder te kunnen werken, maar het staat je vrij hierop in te gaan of niet. Soms doe je er iets mee, soms niet, soms doe je ze anders dan dat ik voorstelde, en dat is ook goed, meer zelfs: jij weet wat het beste werkt voor je en wat niet, dus als je de opdracht aanpast, wil dit zeggen dat dit beter werkt voor je.