Η ενασχόληση με την ανάπτυξη της δημιουργικής γραφής και της φαντασίας αποτελεί κριτήριο για την Ποιοτική Εκπαίδευση του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης, διότι προάγει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αυτοέκφρασης και της καινοτόμου σκέψης των μαθητών. Μέσα από τη δημιουργική γραφή, οι μαθητές έχουμε την ευκαιρία να εξερευνούμε και να αναπτύσσουμε τη φαντασία τους, να εκφράζουμε συναισθήματα και ιδέες, και να κατασκευάζουν πρωτότυπες ιστορίες. Αυτό ενισχύει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε κριτικά, να επιλύουμε προβλήματα και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Επιπλέον, η δημιουργική γραφή συμβάλλει στην καλλιέργεια της αισθητικής και της λογοτεχνικής μας παιδείας, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει να γίνουμε ενεργοί και εμπνευσμένοι πολίτες που μπορούμε να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Αναπτύσσουμε τη δημιουργική γραφή και τη φαντασία μας συγγράφοντας μία ιστορία μαζί με συμμαθητές μας από το Α' δημοτικό σχολείο Αγίου Δομετίου της Κύπρου. Η συνεργασία αυτή μας ενθουσίασε, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους φίλους και να εργαστούμε ομαδικά.
Με αφορμή τη μείωση της σπατάλης φαγητού, ξεκινήσαμε έναν ιδεοκαταιγισμό, όπου μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε ένα παραμύθι με ηρωίδα την Πριγκίπισσα Τροφόεσσα, η οποία ταξιδεύει στον Τροφογαλαξία και μπαίνει σε ωραίες περιπέτειες. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, η Πριγκίπισσα Τροφόεσσα συναντά διάφορους χαρακτήρες που της διδάσκουν την αξία της ανακύκλωσης φαγητού, της χρήσης των απορριμμάτων για δημιουργία κομπόστ και της καταπολέμησης της υπερκατανάλωσης.
Μέσα από τις περιπέτειές της, η Πριγκίπισσα Τροφόεσσα μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους και να σέβεται το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, συναντά επίσης φίλους από άλλους πλανήτες που τη βοηθούν να διαδώσει το μήνυμα της μείωσης της σπατάλης φαγητού.
Το παραμύθι μας γεμίζει με εντυπωσιακές εικόνες και χρώματα, ενώ η αφήγηση κεντρίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μαγευτικό παραμύθι, το οποίο οι μαθητές με υπερηφάνεια μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους, ενθαρρύνοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πριγκίπισσας Τροφόεσσας και να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού στην καθημερινή τους ζωή.
Συνεργατικό βιβλίο "Αν ήμουν..." με τους συμμαθητές μας από Ουκρανία και Ισπανία