Jujutsu som kampart är en av de äldsta japanska arterna som finns. Den härstammar från feodaltidens Japan där olika samurajfamiljer hade sina egna skolor (ryu) där man tränade strid för slagfältet. På den tiden så tränade man både beväpnad som obeväpnad kamp.
Dagens form av Jujutsu har utvecklats till en modern idrott och sport, där inriktningarna kan vara både tävling som självförsvar. Träningen anpassas efter västerländska moderna lagar vad gäller tävlingsutövande och nödvärnsrätten.
Jujutsu (eller Ju-jutsu) kan utövas av de flesta åldrar från 7 års ålder och killar och tjejer tränar tillsammans i mixade grupper.
Klubben startade upp första gången 2004 i dåvarande Budohuset, Djupviken. På den tiden tränade vi en helt annan stil av Jujutsu.
Efter att den stilen förändrades i grunden träningsmässigt så upplevde vi (och mer än 70 % av alla i Sverige som tränade den stilen) att den inte längre gav det vi sökte, och då började sökandet efter något annat. Efter att ha testat på Sport Jujutsu en stund, en stil som var helt tävlingsinriktad, så hittade vi till slut den stil som vi tränar idag. Detta passade oss bäst för att den både erbjuder Jigo waza (självförsvar) och Shiai (tävlingsträning).
Klubben grundades av Daniel som härstammar från Eskilstuna och som har lång erfarenhet av kampsport och konflikthantering. Daniel har idag 4 Dan i Kita Ryu Jutsu, 1 Dan Ju-jutsu Kai, 1 Kyu Judo, 2 Kyu Sport Jujutsu samt träningserfarenhet från bland annat Aikido, Karate, Boxning och Kobujutsu. Daniel har även jobbat inom ordnings- och säkerhetsbranchen de senaste tre decennierna.
Daniel är utbildad instruktör både inom Svenska Ju-jutsuförbundet som Svenska Judoförbundet och har agerat som instruktör både för barn och vuxna sedan 1988.
Jakten efter en fungerande, dynamisk och levande Jujutsustil ledde fram till att flera norrländska klubbar (med huvuddojo i Örnsköldsvik) tillsammans utvecklade en stil som blev att kallas för "Den norra skolans tekniker". Den är en stil som har en bra sammansättning av både tävling och självförsvar och de enskilda klubbarna är fria att själva välja vilken huvudsaklig inriktning som de vill ha på träningarna.
Vi vill ha en stil som fungerar som självförsvar utifrån den våldsbild som finns idag, samtidigt som vi ska kunna erbjuda en rolig och spännande tävlingsidrott.
Det gör att vår stil innehåller både fastställda tekniker som på ett antal tekniker som vi tränar efter behov.
De fastställda teknikerna är de tekniker som finns förutbestämda i vårat graderingssystem och som ska kunna visas upp på en gradering.
De öppna teknikerna som vi tränar är de tekniker som hela tiden anpassas efter vad som oftast används runtom på olika tävlingsmattor. Då det hela tiden är en ständig utveckling av tekniker, kontringar, kombinationer och taktiker så är det en omöjlighet att försöka ha allt detta nedskrivet ett slags graderingssystem, då det skulle innebära ett kompendie med tiotusentals olika tekniker och rörelser. Därför har vi en öppen del som visas upp under graderingen i de öppna momenten (det vill säga i fightingen).
Detta innebär att som elev i någon av våra klubbar så tränar du både graderingsbokens tekniker men också en stor mängd andra tekniker och kombinationer.