Parochie boxbergheide

Welkom

 Welkom op de website van Parochie Sint Jan Baptist de la Salle, boxbergheide, Genk.
We bieden christenen de mogelijkheid hun katholiek geloof als gemeenschap samen in onze parochie te beleven.
Hier proberen we jullie wat wegwijs te maken in onze parochie. Zit je met vragen, aarzel niet om contact op te nemen.

Website H.hart parochie winterslag

De H. Hart parochie van Winterslag heeft een nieuwe website. Zo kan je volgen wat er in onze buurparochie leeft. Neem gerust even een kijkje.

www.parochiewinterslag.org

--  vertelkapel --

Vanaf begin mei staat er aan vijf kapellen in onze parochie federatie - en op vele andere plaatsen in Vlaanderen - een bord met logo zoals hiernaast.

De kapel aan de Matenstraat (Bokrijk), de grot van Klotbroek (Wetzandstraat), de kapel aan de De Hutten (Termien), de kapel aan de Kneippstraat en de kapel aan het Heideblomplein (Boxbergheide).

Vanouds zijn kleine en grotere Mariakapellen een vertrouwde plek waar mensen halt houden. Alleen of samen. Om even stil te vallen, om een kaarsje aan te steken, om te bidden. Ook vandaag bezitten deze plekken de kracht om ontmoeting en verbinding te creëren. Ontmoeting en verbinding met God. Ontmoeting en verbinding met elkaar.

Het Centrum voor Christelijk Vormingswerk en Ferm sloegen de handen in elkaar om de spiritualiteit van Maria in het licht te stellen. Dit resulteerde in vijf luisterverhalen waarin Maria doorleeft in deze tijd. Via een kleurrijk bord worden  passanten opgeroepen om het aanwezige verhaal
via een QR-code te beluisteren en het te verbinden met hun eigen leven. Zo wil men jong én oud (opnieuw) attent maken op de troost en kracht die uit kan gaan van de figuur van Maria en haar talloze heilige plekken. 

In de folderbakjes aan de kapelletjes voorzien we ook de uitgeschreven tekst van het luisterverhaal en een bijhorende meditatie. 

Ben je benieuwd hoe Maria’s verhaal verbonden kan zijn met dat van jou? Kom het zeker ontdekken! 

crea - Samana

Mei maakt blij. Deze uitdrukking konden we letterlijk nemen, de zon was van de partij, allemaal blije gezichten, onze crea-middag kon niet beter beginnen.

Allen toverden een blanco houten doosje om tot een kleurrijk doosje en dit met wat verf en decopage  papier. Een prachtig doosje voor de mooiste herinneringen veilig in te bewaren, zodat je er altijd op terug kan kijken.

Na de koffie met gebak ging ieder tevreden naar huis, met hun zelf gemaakt cadeau voor een fijne Moederdag.

Poëzie op het kerkhof: troostkracht

“Troost is er willen zijn voor iemand,
Samen een weg gaan van delen en helen,
aanwezig, aandachtig en indachtig.
Een ogenblik van herkenning en herinnering.”


Op 16 mei om 18 u verwelkomden we een grote groep mensen die kort of lang geleden een geliefde verloren op de begraafplaats van Genk Centrum. We begonnen met een klein ritueel. Ieder kreeg een wit steentje waarop ze de naam van hun geliefden schreven. Dit ritueel van dragen van de steen en het neerleggen op de troostplek of bij het graf naar het einde van de wandeling schonk verbondenheid en troostkracht.

Op een tiental plaatsen luisterden we naar een gedicht of naar liederen gezongen door het kwartet ‘Effort’. Maar ook het getuigenis van Willy, aan de hand van zijn kunstwerk, als eerbetoon aan zijn vrouw, was hart verwarmend. 

Soms waren er minzame woorden. Soms duwde ze net daar waar het pijn deed. Soms waren het woorden van erkenning, van hoop, verlangen en toekomst. Mag de ervaring van verbondenheid en warmte nog  lang nazinderen! Nadien was er nog een drankje en versnapering om na te praten.

Fons & Cecile

Dekenale Bedevaart naar banneux

Het was een mooie dinsdag 14 mei, met veel blije mensen uit ons dekenaat samen op bedevaart naar Banneux, naar Maria. Onderweg in de bus zongen we een Marialied en baden we het rozenhoedje. We hoorden dat op bedevaart gaan bijzonder is voor ons leven als christen. We kunnen even tot rust komen, even halt houden bij een heilige plaats, om er kracht en inzicht te vinden voor het leven van elke dag. De reis verliep voorspoedig en bij aankomst in Banneux was er wat tijd om een kaarsje aan te steken, een wandeling naar de bron, een tas koffie …

De eucharistieviering om 11 uur in de Sint-Franciscuskapel werd voorgegaan door E.H. Geert Croes, pastoor-moderator te Lanaken. In de eerste lezing werd gelezen uit de brief van Paulus waar hij ons aanspoort om de liefde oprecht en concreet te beleven. Na het vreugdevolle Magnificat van Maria in het Lucasevangelie werd de homilie gehouden door diaken Augustin Bokolo. 

De middagpauze was een fijn moment van ontmoetingen in vriendschap. Na de middag kon iedereen een keuze maken uit het programma: de kruisweg in openlucht; de rozenkrans die gebeden werd voor al onze intenties; en stille aanbidding.

Om 15 uur was iedereen, samen met alle aanwezige groepen uitgenodigd voor het Lof en de Ziekenzegening. Vooraleer naar huis te vertrekken was er nog gelegenheid om iets te drinken en wat na te praten in het zonnetje. Blij en dankbaar dat we de dag mochten doorbrengen op de plaats waar Maria op aarde verschenen is, keerden we huiswaarts.

Moge het geloof en het vertrouwen van Maria ons blijvend inspireren.

Basia

Paus bezoekt België

Paus Franciscus bezoekt van 26 tot 29 september ons land. Dat meldt het Vaticaan. Het is van 1995 geleden dat een paus naar ons land kwam. Het was al langer bekend dat hij ons land zou bezoeken, nu is ook de exacte datum bekend.
Voorlopig staan Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve op het programma dat vooralsnog niet vastligt. De Katholieke Kerk introduceerde alvast een nieuwe website www.pausbezoek.be waar je meer info kan vinden over Franciscus’ bezoek aan ons land.

Ieder mens die ooit een naam kreeg,
heeft recht op een waardig afscheid.

Mensen in eenzaamheid of die arm zijn en geen familie of vrienden hebben, krijgen bij hun overlijden dikwijls geen waardig afscheid. Na hun overlijden is er enkel een eenvoudige kist en de begraving op de begraafplaats, zonder aandacht voor wie die persoon was.  Lees verder, klik hier.

Goede God,
Groot geheim waarin wij leven,
Stille Aanwezige die wij gaandeweg
mogen ervaren,
Bron van Liefde waaraan
wij ons mogen laven ...
wij danken u voor de schat van ons geloof en danken voor de
kostbare parel van het Evangelie.

Wij bidden U: Laat ons samen op weg gaan om de schat voor onszelf te herontdekken en te verdiepen zodat we ze op een getuigende wijze kunnen aanreiken aan de geluk- en zinzoekers van onze tijd.
Amen.  

De schat van ons geloof

Jaarthema 2023-2024

Kerk en geloof beleven een moeilijke tijd. Toch is er niets mis met de boodschap: het evangelie is een schat, waaruit mensen altijd weer inspiratie putten!
Daarom willen we in dit pastorale werkjaar samen op weg gaan om de schat van ons geloof te herontdekken, te verdiepen en te zoeken hoe we deze schat samen kunnen aanreiken/beleven in deze tijd.

 Wil je even bezinnen, een kaarsje branden of een babbeltje slaan, dan kan je hiervoor in onze kerk terecht.
buiten de vieringen op dinsdag van 10u00 tot 12u00 en op donderdag van 15u00 tot 17u00 

We zullen je dan af en toe een mailtje sturen met nieuws uit onze parochiegemeenschap.
Mocht je je achteraf bedenken, kan je je heel eenvoudig uitschrijven.

Copyright © 2021 - Parochie Sint Jan Baptist De La Salle - Boxbergheide, Genk - alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring