Αρθογραφία
Γιορτάζω την Ευρώπη, Γιορτάζω την Τέχνη
γράφει ο Λέοναρντ Σάντο
Με αφορμή τη διεξαγωγή των βραβείων LUX, το πρόγραμμα EPAS του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης αποφάσισε να προωθήσει αυτήν τη βράβευση κάνοντας μια δράση με στόχο την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Έτσι, αποφασίσαμε να προβάλουμε μια ταινία από τις υποψήφιες συμμετοχές στον χώρο του σχολείου.
Η ταινία που επιλέξαμε να προβάλουμε ονομάζεται "The Teachers' Lounge". Συνολικά, υπάρχουν άλλες 4 συμμετοχές σε αυτήν τη βράβευση: το "20,000 Species of Bees", το "Fallen Leaves", το "On the Adamant", και το "Smoke Sauna Sisterhood". Επιλέξαμε αυτήν την ταινία για προβολή, καθώς αναδεικνύει επίκαιρα θέματα όπως ο ρατσισμός, η συμμόρφωση στη σχολική ζωή, το αίσθημα της επανάστασης, και η δυσκολία των παιδιών να εκφράσουν εμπιστοσύνη. Κυρίως όμως, επιλέχθηκε για να δείξουμε στους μαθητές την οπτική των καθηγητών σε θέματα εκπαίδευσης και να θυμίσουμε στους καθηγητές την αξία της παιδικής ηλικίας.
Η δράση μας περιλάμβανε πληροφόρηση των παρευρισκόμενων για τα βραβεία LUX και τη διαδικασία ψηφοφορίας, με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και QR codes για ψήφιση. Κατά την ολοκλήρωση της προβολής, προσφέραμε κεράσματα στους παρευρισκόμενους, δίνοντάς τους την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή απόψεων.
Συνοψίζοντας, η οργάνωση των βραβείων ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη της ταινίας "The Teachers' Lounge" ως καλύτερης υποψήφιας. Οι μαθητές και οι καθηγητές που παρακολούθησαν την προβολή έμειναν ευχαριστημένοι, προσφέροντάς μας δύναμη και θάρρος για μελλοντικές εκδηλώσεις.
Cheryl Novak: Get Involved!
written by Marilda Seleni
The EPAS team had the opportunity to speak to Mrs. Cheryl Novak, who is an amazing researcher, journalist, and consultant specializing in sustainability issues. One of the main topics discussed during our time with her was "The European Green Deal" – what it is and what it is currently accomplishing. The European Green Deal's primary goal is to make the EU climate neutral by 2050. Not only that, but it's promoting clean energy, a circular economy, biodiversity, zero pollution, sustainable agriculture, and more. All of this must be done comprehensively and not sporadically. That's why the EU is emphasizing "inclusive growth" to protect the environment while still promoting economic growth.
Another topic discussed was "The Protection of the Seas and Oceans," which is primarily why Mrs. Cheryl Novak was invited to this meeting with us. We talked about the concerning problem of ocean currents, which, if tampered with, can be fatal for humanity. Sea temperature and the migration of sea life were also mentioned, as they are connected to ocean currents. The issue of carbon sink in oceans and seas, due to factors like deep-sea mining, destruction of the seabed, and loss of marine habitats, was also heavily discussed. The Blue Economy and tourism were also addressed considering their significant contribution to sea and ocean pollution. We also discussed the various ways pollution occurs and examined different factors contributing to this behavior, brainstorming ways to mitigate pollution.
In conclusion, I believe that from this discussion, we gained a lot. We were able to ask questions and engage with a specialist who provided facts and information on important topics. Just as Mrs. Cheryl Novak said, "Get informed, raise awareness, and get involved."
Κώστας Αρβανίτης: Ήρθαμε για να ζήσουμε!
γράφει η Ρίνα Χονδροπούλου
Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας χωρίς κανένα δισταγμό . Το κύριο επάγγελμά του είναι δημοσιογράφος παρόλα αυτά φαίνεται να μην συμφωνεί ιδιαίτερα με τον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ στις μέρες μας και ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως σε περίπτωση που δεν επανεκλεγεί στις ερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί και να μην επιστρέψει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο κύριος Αρβανίτης θέλει να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον κόσμο και υποστηρίζει απόλυτα πως οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε ελεύθερα και να λένε τη γνώμη τους , πάντα βέβαια με σεβασμό και διάθεση για διάλογο <<Μιλάμε , συνθέτουμε , συνομοθετούμε>> . Επίσης πιστεύει πως οι πολιτικοί είναι εργαλεία των πολιτών και πως οι εκλογές είναι εξαιρετικής σημασίας για αυτό και όλοι πρέπει να ψηφίζουν. Μιλάει ακόμα για την βελτίωση του τρόπου και της ποιότητας ζωής <<Ήρθαμε για να ζήσουμε>> . Επιπλέον , επισημαίνει πως όλοι πρέπει να μένουν μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις και ειδικότερα από τα ναρκωτικά <<όχι στη χρήση ουσιών>> . Τέλος θεωρεί ότι ο κόσμος δεν πρέπει να έχει μίσος στην ψυχή του <<χειρότερο πράγμα από την ηρωίνη είναι το μίσος>> .
Πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και να μειωθούν τα ποσοστά αποχής ;
Η μη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές δε σου δίνει το λόγο να διαμαρτύρεσαι . Με την αποχή σου δίνεις χώρο στον φασισμό και γενικά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα . Η ουσιαστική δημοκρατία επιτυγχάνεται με την προσωπική μας δράση.
Κατά πόσο πιστεύετε ότι τα παιδιά των 16 και 17 ετών έχουν την ωριμότητα και την κριτική ικανότητα να ψηφίσουν ; Καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι οι νέοι είναι αρκετά χειραγωγήσιμοι και ανώριμοι για να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.
Κατά τη γνώμη μου πιο χειραγωγήσιμοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας . Θεωρώ πως είναι σωστή η απόφαση να ψηφίζουν οι νέοι από τα 17 τους χρόνια. Καθώς είναι αρκετά ώριμοι και έμπειροι να ψηφίσουν πιο αντικειμενικά . Είναι πιο κοντά στη γνώση και έχουν ως βοηθό την τεχνολογία, συγκεκριμένα τις μηχανές αναζήτησης από τις οποίες πληροφορούνται άμεσα και συνεχώς .
Κατά πόσο πιστεύετε ότι με τόσες πολλές χώρες στην ΕΕ (27) ,μπορεί να επιτευχθεί μια <<ένωση>>. Επειδή μεταξύ των χωρών υπάρχουν αποκλίσεις στις πεποιθήσεις και στις αξίες.
Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα κράτη που συμφωνούν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Ακόμα και αν υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των κρατών , ο σεβασμός στους νόμους κάνει εφικτή την ένωση όσο και αν διευρυνθεί.
Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι καθοδηγούμενα;
Εντελώς! Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα καθώς μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και διαπόμπευσης προσωπικοτήτων , έχουν αυτοκτονήσει άνθρωποι . Είναι σημαντικό για κάθε είδηση που βλέπουμε και ακούμε να τεστάρουμε την αυθεντικότητα της .
Πιστεύετε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί αμερόληπτα και να αποδίδεται σε όλους ακόμα και στους πολιτικούς;
Οι δικαστές δε συμμετέχουν στην ανάδειξη των οργάνων . Για το λόγο αυτό λειτουργούν αμερόληπτα και αποδίδουν δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτονται πολιτικοί με άσυλο όταν έχουν διαπράξει εγκλήματα .Οι πολίτες συχνά δείχνουν αδιαφορία . Οι πολιτικοί ως <<εργαλεια των πολιτών>. Επιβάλλεται να ενδιαφέρονται και να συμπεριφέρονται όπως αρμόζει σε ένα Κράτος Δικαίου.
Ενημέρωση από τους Ειδικούς
γράφει ο Οδυσσέας Σταματελόπουλος
Στις 19 Φεβρουαρίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας δυο εκπρόσωποι γραφείων Europe Direct, ο Κ. Παναγόπουλος και ο Κ. Παπαντωνίου ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά της ομάδας parea_EPAS να κατανοήσουν καλυτέρα τον θεσμό των Ευρωεκλογών και τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση στον χώρο της βιβλιοθήκης και κατά την γνώμη μου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, οι δυο παρουσιαστές κατάφεραν να ελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν με λεπτομερή τρόπο πως λειτουργεί η Ε.Ε. , πως συζητούνται τα θέματα που τίθενται, πως ψηφίζονται οι νόμοι/αποφάσεις καθώς και πόσο σημαντική είναι η ψήφος μας στις ευρωεκλογές και πως θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα πριν αποφασίσουμε ποια βουλευτική ομάδα μας αντιπροσωπεύει καλύτερα.
Τέλος, οι μαθητές μετά την συνάντηση εξέφρασαν την γνώμη τους σε σχέση με την ενημέρωση. Κάποιοι ανέφεραν ότι τους βοήθησε να καταλάβουν περισσότερο τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Σίγουρα οι εκπρόσωποι των ενημερωτικών γραφείων κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον ακόμα και των παιδιών που δεν σκόπευαν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Άδραξε τη Μέρα
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου), η ομάδα parea_epas του σχολείου μας, μαζί με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, παρακολούθησε ενημέρωση από την Ελένη Καρδαμίτση, εκπρόσωπο του οργανισμού Hellenic Youth Participation (HYP).
Η εκπρόσωπος ενημέρωσε πλήρως τα μέλη τις ομάδας μας για τις δυνατότητες κινητικότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους πολίτες της. Στη διάρκεια της ενημέρωσης, επεξηγήθηκαν πολλαπλά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε νέους να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες και παράλληλα να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε επίσης σε πλατφόρμες ανταλλαγής απόψεων με σκοπό την δραστηριοποίηση των νέων και την ενεργή συμμετοχή τους στην δημοκρατία.
European Solidarity Corps: 18 έως 30 ετών, ευκαιρία να βοηθήσετε την ευρύτερη κοινότητα, εντός και εκτός Ευρώπης
EU Youth Dialogue: νέοι και νέες συμμετέχουν στον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία.
European Youth Event: 16 έως 30 ετών, συνάντηση νέων στο Στρασβούργο, για να μοιραστούν και να διαμορφώσουν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης.
DiscoverEU: 18 ετών, ευκαιρία να συμμετάσχεις σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου επιτρέψει να εξερευνήσεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της και να έρθεις σε επαφή με άτομα απ᾿ όλη την ήπειρο.
Erasmus+: στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη.
EU Aid Volunteers: φέρνει σε επαφή εθελοντές και οργανώσεις με σκοπό την πρακτική στήριξη έργων ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες που πλήττονται από καταστροφές.
EURES: Εργαστείτε οπουδήποτε στην Ευρώπη-Αναζήτηση και εύρεση εργασίας
Τέλος, έγινε αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας του Europass, που αφορά την δημιουργία βιογραφικού.
Έτσι, μετά το πέρας της ενημέρωσης, είχαν γίνει κατανοητές οι ευκαιρίες μετακίνησης μέσω προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευκαιρίες εθελοντισμού καθώς η χρήση εργαλείων που παρέχονται από την Ε.Ε. από όλους τους μαθητές. Οι Junior Ambassadors, στη συνέχεια, μετέφεραν τις γνώσεις τους στους συμμαθητές τους που επισκέφθηκαν το info point της ημέρας.
Ένας ακόμα Ευρωβουλευτής στην παρέα του EPAS
γράφει η Κωνσταντίνα Βαθρακογιάννη
Στις 25/4/2023 όλα τα μέλη του προγράμματος EPAS, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ευρωβουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Αρβανίτη. Στην συζήτηση συμμετείχαν κι άλλα σχολεία μέσω της πλατφόρμας mazi.eu. Κατά τη διάρκεια της, δόθηκε σε όλους μας η δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις σκέψεις ενός ανθρώπου που έχει άμεση σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοινές βάσεις και αντιλήψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας, τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Για αυτό μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αρβανίτης, γίνονται στοχευμένες προσπάθειες για ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Και επειδή ο Ευρωπαϊκός νόμος υπερτερεί του εθνικού, το Ευρωκοινοβούλιο, ως νομοθετικό όργανο, παίρνει αποφάσεις και νομοθετεί ,ενώ οι χώρες που δεν εναρμονίζονται υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα. Επομένως, οι νέοι οφείλουν να ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές διότι στο Ευρωκοινοβούλιο παίρνονται αποφάσεις που αφορούν όλες τις χώρες.
Από τη συζήτηση, καταφέραμε να αποκομίσουμε ποικίλες πληροφορίες όσον αφορά στο ζήτημα των Ευρωεκλογών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αρβανίτης επέδειξε ενδιαφέρον και εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της ομάδας μας. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς οι νέοι θα κινητοποιηθούν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, η απάντηση ήταν πως η αδιαφορία και η απαξίωση είναι μάλλον στάση εγωιστική που ουσιαστικά βάζει τον νέο άνθρωπο στο περιθώριο. Αντίθετα, η συμμετοχή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ιδιώτη και τον πολίτη.
Γιατί λοιπόν ο νέος οφείλει να συμμετέχει; Διότι με την ψήφο του δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να ανατρέψει τα κακώς κείμενα, να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται πάντα βέβαια σε δημοκρατικό πλαίσιο. Οι νέοι οφείλουν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, επειδή πρέπει να έχουν την ευθύνη να επιλέξουν αυτούς που θα συμβάλλουν ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμά τους σε περιβάλλον ασφάλειας.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει η ευθύνη των φορέων, που δεν παρέχουν όραμα και προοπτική. Ωστόσο, ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε πως για αυτό η ψήφος των νέων θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, για να δημιουργήσουν εκείνοι νέους φορείς που θα προστατεύουν το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στη δίκαιη αμοιβή και την ευτυχία τα οποία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων μας. Η συμμετοχή ισοδυναμεί με ευθύνη, ευθύνη επιλογής των σχηματισμών εκείνων που θα προσφέρουν όραμα και προοπτική σε μια λογική συνεννόησης και συνεργασίας.
Όταν αισθανόμαστε υπεύθυνοι για κάτι, διεκδικούμε περισσότερα πράγματα και όταν υποστηρίζουμε ότι κανένας σχηματισμός δεν μας εκφράζει, μπορούμε κάλλιστα να δημιουργήσουμε ένα νέο σχηματισμό. Επομένως, επιτρέπεται να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά σε καμιά περίπτωση, τόνισε ο κύριος Αρβανίτης, δεν επιτρέπεται να προδίδουμε τα πιστεύω μας.
Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως δε διεκδικεί το αλάθητο, ωστόσο οι ορίζοντες διευρύνονται μόνο όταν οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την πολιτική. Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές συγκεκριμένα, οφείλουμε να φερόμαστε ως πολίτες της Ευρώπης στέλνοντας μηνύματα για τις πολιτικές που επιθυμούμε να υιοθετηθούν. Είναι υποχρέωση των νέων να μάθουν Ιστορία, να ενημερώνονται καθημερινά για το τι συμβαίνει στον κόσμο και να οραματίζονται το μέλλον τους. Η συμμετοχή είναι το παν γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε πολιτική αντίληψη, καθώς μόνο η συμμετοχή μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, το δικαίωμα ψήφου είναι τιμή γιατί ακόμα και αν θεωρήσει μετά κάποιος ότι η ψήφος του ήταν λανθασμένη, μπορεί αργότερα με τις νέες εμπειρίες του να την αλλάξει και να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να διατηρούμε, εμείς οι νέοι, στάση αδιαφορίας και αφορισμού απέναντι σε όλους τους σχηματισμούς γιατί είμαστε στην πραγματικότητα συνδημιουργοί των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον που δημιουργούμε και διεκδικούμε για τον εαυτό μας, το μέλλον που επιλέγουμε για τον εαυτό μας για αυτό και η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη είναι υψίστης σημασίας.
Μιλάμε για τις Γυναίκες
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, την Τετάρτη 22 Μαρτίου η ομάδα EPAS του σχολείου μας συμμετείχε σε μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τη θέση της γυναίκας και ειδικότερα τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, η όποια διεξήχθη στο χώρο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Την διαδικασία διαμόρφωσαν δύο μέρη. Αρχικά, οι αντιπρόσωποι της ομάδας μας είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους στον κ. Παπαδημουλη. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια online πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης και με συντονίστρια την Zoe Pre. Κατά τη διάρκεια της, οι μαθήτριες εξέφρασαν τις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει σχετικά με τη θέση της γυναίκας στον κ. Παπαδημουλη από τον οποίο και απαντήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Έπειτα από το πέρας του πρώτου μέρους, τα μέλη της ομάδας μας σε συνεργασία με τη Zoe είχαν την ευκαιρία να επεκταθούν στο ζήτημα της θέσης της γυναίκας και να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις αλλά και τα προσωπικά τους βιώματα.
Η δραστηριότητα αυτή είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το κοινό. Στις μέρες μας, που ο μισογυνισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τις γυναίκες όλου του κόσμου, παρόμοιες συζητήσεις είναι αναγκαίες για την αναγνώριση του προβλήματος και την καταπολέμηση του. Έτσι, είναι απαραίτητο να προωθούνται δραστηριότητες μέσω των οποίων οι νέοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να μεταβιβάσουν τις απόψεις τους στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.
Βεβαίως, ανυπομονούμε να αναρτηθεί η εκπομπή/συζήτηση στο κανάλι του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η Βίβλος της Εργασίας
γράφει η Έλενα Χατζηχρυσού
Με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα , με τα οποία ασχολείται τη φετινή χρονιά η ομάδα ΕPAS , πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου εντός του σχολείου ενημερωτική δράση σχετικά με τα δικαιώματα των νέων στην εργασία. Τα μέλη του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Κυριάκο Φιλίνη , ερευνητή του προγράμματος « Απασχόληση των Νέων και Ισότητα των Φύλων: Κινητοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα » του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) , αλλά και να συζητήσουν μαζί του για αυτά που τους προβληματίζουν.
Σε αρχικό στάδιο δόθηκαν απαντήσεις σε πιο απλά και βασικά ερωτήματα όπως : τί είναι η εργασία, τί την διαφοροποιεί από κάθε είδους απασχόληση , τί διαφορά έχουν οι χειρωνακτικές από τις πνευματικές εργασίες αλλά και γιατί εργαζόμαστε. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στον ορισμό του εργαζομένου και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Δηλαδή ,αναφέρθηκε ότι για να είναι κάποιος εργαζόμενος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 χρονών, ότι υπάρχει ο διαχωρισμός σε απασχολούμενους και σε ανέργους ,το άθροισμα των οποίων συνιστά το εργατικό δυναμικό. Ο κ. Φιλίνης ,ακόμα, μέσω ενός σχεδιαγράμματος εξήγησε στους μαθητές τον «κύκλο» της εργασίας, δηλαδή όλα τα στάδια(νεοεισερχόμενος/αποτυχημένος/απασχολούμενος/άνεργος/συνταξιούχος κλπ) από τα οποία μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος αναφορικά με την εργασία. Στην συνέχεια, αναφέρθηκαν οι τρόποι(σύνταγμα, νόμοι, θεσμοί, πολιτικές, συμβάσεις) με τους οποίους κατοχυρώνονται τα δικαιώματα στην εργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι, αν και η Ε.Ε θέτει μέσω οδηγιών νομοθετικές πράξεις που ορίζουν και κατευθύνουν έναν στόχο που πρέπει να επιτύχει κάθε μέλος της , το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί αυτός διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα ενσωματώνει διαφορετικά το ευρωπαϊκό δίκαιο στο εθνικό. Επομένως, ζητήματα όπως η διασφάλιση του κατώτατου μισθού, τα ωράρια εργασίας, οι άδειες και τα όρια συνταξιοδότησης καθορίζονται με ποικίλους τρόπους από τα κράτη μέλη. Σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην εργασία ο κ. Φιλίνης παρέπεμψε τους μαθητές στα άρθρα 5 και 22 του ελληνικού συντάγματος ενώ σχετικά με τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα άρθρα 15 και 22.Πέρα από αυτό όμως συζητήθηκαν και οι τρόποι (η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, η εργασία σε άλλο κράτος-μέλος χωρίς άδεια , η παραμονή στην χώρα ασχέτως εργασίας , η κινητικότητα στην εργασία ) με τους οποίους η Ε.Ε συμβάλλει στην εδραίωση της εργασίας μεταξύ των μελών αλλά και στην εξασφάλιση ευκαιριών. Τέλος, εν όψει του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων έγινε λόγος για τα επαγγέλματα του μέλλοντος (πχ ειδικός Cybersecurity, σύμβουλος ευεξίας, μηχανικός ρομποτικής) ,καθώς και για τις προοπτικές εξέλιξης της εργασίας.
Συνοψίζοντας όλα όσα αναφέρθηκαν, αυτή η ενημέρωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα διαφωτιστική καθώς διευκρινίστηκαν ασαφή σημεία, λύθηκαν απορίες και κυρίως ως μαθητές κατατοπιστήκαμε περισσότερο για το θέμα της εργασίας και τα θεσμικά πλαίσια που την περιβάλλουν.
1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης Αττικής:
Μία “παρέα” που ξεχειλίζει από Ευρώπη
Γράφει η Σταυρούλα Κωστοπούλου
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Πειραιά.
Η Ημέρα της Ευρώπης
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Από το 1964 η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μέρα αυτή γιορτάζεται η προσπάθεια για την Ειρήνη και την ευημερία, την θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας. Η ομάδα μας με τη σειρά της, ως μέλος του προγράμματος "Σχολεία-Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" γιόρτασε τη μέρα αυτή με τον δικό της τρόπο.
Αρχικά δημιούργησε πανό με το "μότο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Ενωμένοι στην πολυμορφία" στις γλώσσες των χωρών που αποτελούν μέλη της. Το πανό αυτό χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία φωτογραφιών καθώς επίσης και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των υπολοίπων δράσεων για τη μέρα αυτή.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Δήμο της Μεταμόρφωσης, διοργανώθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου η προβολή της ταινίας "Quo Vadis, Aida?" που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο φιναλίστ των βραβείων LUX για το 2022. Στην αρχή της προβολής είχε την ευκαιρία να μιλήσει αντιπρόσωπος των βραβείων και να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία.
Τέλος, η Δευτέρα 9 Μαΐου, δεδομένου ότι αποτελεί επίσης και παγκόσμια ημέρα etwinning, σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου προγράμματος etwinning που θα "τρέχει" κατά τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους. Θέμα του προγράμματος είναι "EUth 4 Democracy" και σε αυτό συμμετέχουν οι χώρες της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας καθώς και της Ιταλίας. Τη Δευτέρα έγινε η πρώτη γνωριμία των μαθητών κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να παρουσιάσουν τις εργασίες τους καθώς και να μοιραστούν τις ιδέες τους.
Με τις δράσεις για τη μέρα της Ευρώπης κλείνει το ταξίδι της ομάδας μας. Στη διάρκεια του μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα, κάναμε καινούργιους φίλους και πιστεύουμε ότι συμβάλαμε -έστω και λίγο- σε μια καλύτερη Ευρώπη. Ο ρόλος αυτός θα μας μείνει αξέχαστος και περιμένουμε με ανυπομονησία τη συμμετοχή μας στο νέο πρόγραμμα etwinning.
Η μία ψήφος που της άλλαξε τη ζωή
γράφει ο Γιάννης Βλάχος
Στα πλαίσια του προγράμματος EPAS η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με την ευρωβουλευτή και νομικό κυρία Ασημακοπούλου. Με τη συμμετοχή μας σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση επεκτείναμε τις γνώσεις μας για θέματα όπως την επαγγελματική αποκατάσταση, τα έμφυλα στερεότυπα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους και τις ευρωπαϊκές επιτροπές. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον της κυρίας Ασημακοπούλου για τις προσωπικές μας κλίσεις και μελλοντικές επιδιώξεις προκειμένου να μας προτείνει βάσει αυτών επαγγέλματα που διαθέτουν ζήτηση στον επαγγελματικό χώρο.
Μάθαμε, επίσης, και για την επαγγελματική σταδιοδρομία της. Συγκεκριμένα ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, εργάστηκε στα Ιωάννινα σε φορέα που χρηματοδοτούνταν από την ΕΕ. Εκεί γνώρισε ορισμένους ευρωβουλευτές και άρχισε να γεννιέται το ενδιαφέρον της για την πολιτική. Ύστερα, εκλέχθηκε αντιδήμαρχος και έπειτα βουλευτής Ιωαννίνων. Σήμερα, αποτελεί εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ασχολείται με το εμπόριο κα την ψηφιακή τεχνολογία.
Όταν ρωτήσαμε την κυρία Ασημακοπούλου ποια ήταν μία στιγμή στην πολιτική της καριέρα που θα της μείνει αξέχαστη, η απάντησή της μας συγκλόνισε όλους. Μας εξήγησε πως, όταν για πρώτη φορά καταπιάστηκε με την πολιτική στα Ιωάννινα, δε διέθετε εμπειρία, οπότε στην κατάταξη των δημοτικών συμβούλων βγήκε τελευταία και ισοψήφησε με τον κύριο Στεργίου έχοντας 457 ψήφους. Όταν, όμως, έγινε ξανά καταμέτρηση, η κυρία Ασημακοπούλου προηγήθηκε με μία ψήφο! Αυτή η μία ψήφος καθόρισε την αρχή της πολιτικής της καριέρας και έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη της.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κα Ασημακοπούλου, περνά ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: ότι η ψήφος μας πάντα έχει νόημα και πως μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως σχολιάζει και η ίδια η κυρία Ασημακοπούλου «Δεν είναι ψήφοι είναι άνθρωποι. Και ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος εκείνο το πρωί ξύπνησε και πήγε και με ψήφισε, ήταν ο καλός άνθρωπος ο οποίος άλλαξε τη ζωή μου. Αναγκαίο είναι, λοιπόν, να κατανοούμε την ευθύνη που διαθέτουμε όταν ψηφίζουμε, καθώς, εάν μία ψήφος μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, τότε μία ψήφος μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον κόσμο ».
Η κυρία Ασημακοπούλου κέρδισε τη συμπάθειά μας με τη φιλική διάθεσή της, την προθυμία της να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και το έξυπνο χιούμορ της. Η συνάντησή μας με την ευρωβουλευτή μάς βοήθησε τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών αξιών όσο και σε ατομικό με τις συμβουλές για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Ήταν μία εμπειρία που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.
Μαζί Μπορούμε Να Καταφέρουμε Τα Πάντα
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Σήμερα, δυστυχώς η επικαιρότητα κατακλύζεται από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα κυρίως γυναίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φορείς να κινητοποιηθούν και να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση. Κατά συνέπεια, πολλές γυναίκες κατάφεραν να αναγνωρίσουν την κακοποίηση που τους ασκείται και να προβούν στην αντιμετώπιση της καταφεύγοντας σε ειδικά σχεδιασμένους ξενώνες της περιοχής τους.
Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η ομάδα του προγράμματος "Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" του σχολείου μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να προσφέρει τρόφιμα προκειμένου να ενισχυθεί ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων. Η δράση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές του σχολείου καθώς και την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων που έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της.
Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Χάρη στη συμβολή των μαθητών του σχολείου, συγκεντρώθηκαν 206 τεμάχια συμπυκνωμένου γάλακτος, 74 τεμάχια χυμών μικρού μεγέθους και 50 μεγάλου, 156 τεμάχια μπισκότα τύπου πτι-μπερ και τέλος 39 τεμάχια μπισκότα τύπου Μιράντα.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι από την ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας στη δράση αυτή που αφορά ένα τόσο τραγικό και δυστυχώς επίκαιρο θέμα.
Οι νέοι του σήμερα, πολίτες του αύριο
γράφει η Αθηνά Σπανού
Για ακόμα μια φορά είχαμε την ιδιαίτερη τιμή ως συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα « ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ » να διεξαγάγουμε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία και με το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης.
Στις 17/3/2022 τα παιδιά του σχολείου μας και του σχολείου της Κοζάνης (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) αρχικά συναντηθήκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Webex , γνωριστήκανε, αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα του Βραβείου του Ευρωπαίου πολίτη και το μέλλον της Ευρώπη και για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Παπαδημούλη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα θέματα συζητήθηκαν διεξοδικά. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τη μεριά του κ .Παπαδημούλη, καθώς ανέλυσε επαρκώς και εις βάθος τους στόχους της θέσπισης ενός τέτοιου βραβείου με τη μορφή τιμητικής διάκρισης. Παράλληλα έκανε αναφορές σε κάποιες κοινωνικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες κατάφεραν να βραβευτούν ομόφωνα. Ακόμα τέθηκαν εκ περιτροπής ερωτήσεις και από τα δύο σχολεία . Με υπευθυνότητα απαντήθηκαν από τον ίδιο ερωτήσεις για την Ευρώπη και αξιολογήθηκε ο ρόλος της Ευρώπης στο θέμα Ουκρανίας - Ρωσίας Αναφέρθηκε ακόμη και στις σκέψεις των Ευρωπαίων για ταχεία απεξάρτηση τους από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.
Συνοψίζοντας, πιστεύω ότι μάς δόθηκε μια σπάνια ευκαιρία να συναντήσουμε έναν Ευρωβουλευτή , ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες με την ευχέρεια του λόγου του και την πολύχρονη εμπειρία του. Τέτοιες συζητήσεις μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, καθώς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά εκτός από γνώσεις ,μια πιο σφαιρική αντίληψη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία όλοι εμείς οι νέοι ανήκουμε .
Άρωμα Γυναίκας
γράφει η Νίκη Παληού
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας ,διοργάνωσε την εκδήλωση «Άρωμα Γυναίκας». Σε αυτήν πραγματοποιήθηκαν αξιοθαύμαστες καλλιτεχνικές δράσεις από διαφόρους φορείς και όλες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: τη γυναίκα. Αξιοσημείωτη ήταν η αθρόα προσέλευση κοινού, κυρίως δημότες της πόλης μας, οι οποίοι καταχειροκρότησαν την όλη προσπάθεια.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και το 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης με την ομάδα «ΠΑΡΕΑ» του Ευρωπαϊκού προγράμματος : Σχολεία – Πρέσβεις της ΕΕ, η οποία ενημέρωσε το κοινό για το έργο , τους στόχους της και για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έμφυλη βία. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν και ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο κατά τη διάρκεια απαγγελίας ποιήματος σχετικού με τη βία κατά των γυναικών .
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε όλες τις γυναίκες που παρευρίσκονταν στον χώρο . Μια τέτοια κινητοποίηση για μια τόσο σημαντική μέρα από την πόλη μας μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η στάση και η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι σε κατεστημένα που υποβιβάζουν το ανθρώπινο είδος έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το φύλο του.
Η Πλατφόρμα etwinning μας Φέρνει Πιο Κοντά
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Την Τρίτη 8 Μαρτίου το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πρόγραμμα etwinning, το οποίο διεξήχθη σε συνεργασία με ένα σχολείο της Ρουμανίας και ένα της Ιταλίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Πέντε μαθητές από κάθε σχολείο προετοίμασαν από μια παρουσίαση για μια γυναίκα ευρωβουλευτή της επιλογής τους. Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν προσωπικά στοιχεία για τη ζωή τους και διεξοδική αναφορά για την πορεία του ατόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, τρεις μαθητές - ένας από κάθε σχολείο- βασιζόμενοι στη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, δημιούργησαν από κοινού μια παρουσίαση που συνόψιζε τα θέματα της συζήτησης.
Όλες οι παρουσιάσεις προβλήθηκαν από τους μαθητές σε online συνάντηση των τριών σχολείων που πραγματοποιήθηκε εντός του σχολικού ωραρίου την ημέρα της γυναίκας. Έπειτα από το τέλος των παρουσιάσεων, όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό γνώσεων KAHOOT αποτελούμενο από πληροφορίες σχετικά με τις γυναίκες ευρωβουλευτές των παρουσιάσεων.
Η δράση αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές των σχολείων να μάθουν για τις γυναίκες ευρωβουλευτές και των τριών χωρών . Επιπλέον, έγινε αφορμή για ανάπτυξη συνεργασίας με άλλα σχολεία διαφορετικών χωρών και για δημιουργία φιλικών δεσμών ανάμεσα σε μαθητές με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Σε Μωβ Αποχρώσεις
γράφει η Έλενα Χατζηχρυσού
Η ομάδα «Παρέα» του ευρωπαϊκού προγράμματος ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΡΕΣΒΕΙΣ Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, έστησε μία «γωνία» πληροφόρησης στον εξωτερικό χώρο του σχολείου ώστε να ενημερώσει τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές για την ιδιαίτερη αυτή μέρα.
Αρχικά, οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν για το ιστορικό πλαίσιο της ημέρας, καθώς και για τον λόγο που γιορτάζεται ετησίως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στην συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις με την επιμέλεια των συμμετεχόντων της ομάδας που προβλήθηκαν σε οθόνη που παρείχε το σχολείο. Σε αρχικό στάδιο η ενημέρωση πήρε μορφή διαλόγου. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την έννοια της ανισότητας, τις μορφές που μπορεί να έχει, καθώς και παραδείγματα ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ακόμα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε γυναίκες που άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα του πλανήτη, που πρόσφεραν ανεκτίμητης αξίας έργο στην ανθρωπότητα όπως η Marie Curie,η Malala Yousafzai,η Katherine Johnson,η Tu Youyou κ.ά. Δεν παραλείφθηκε βέβαια και η σύνδεση της γυναίκας με την τρέχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος, αφού η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κατά πολύ τον ρόλο των γυναικών σε ορισμένες κοινωνίες. Έπειτα, η ενημέρωση εξελίχθηκε σε quiz καθώς οι μαθητές απαντούσαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στατιστικά δεδομένα για τις γυναίκες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η άμεση συμμετοχή των μαθητών, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων-προσωπικών εμπειριών μέσω της αλληλεπίδρασης τους.
Στην συνέχεια , ακολούθησε παρουσίαση για τη θέση της γυναίκας από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα, και για τη σταδιακή μεταβολή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.Tέλος έγινε προβολή ενός βίντεο όπου συμμετείχαν μέλη της ομάδας με τα συνθήματα #BreakTheBias #BreakTheSilence. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης δίνονταν στους μαθητές μωβ βραχιολάκια , καθώς αυτό το χρώμα συμβολίζει τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, δύο βασικές και απαιτούμενες αρχές για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Η ομάδα, ακόμα ετοίμασε σε ένα μεγάλο χαρτόνι το σύμβολο του γυναικείου φύλου ,όπου είχαν όλοι την δυνατότητα να γράψουν σε μωβ χαρτάκια για μία γυναίκα που θαυμάζουν και την αιτία που προκαλεί τον θαυμασμό τους .
Συνοψίζοντας , ήταν μεγάλη η χαρά μας μέσω αυτών των δραστηριοτήτων να βλέπουμε τους μαθητές του σχολείου να συμμετέχουν ενεργά και με μεγάλο ενδιαφέρον για την Ημέρα της Γυναίκας, μία μέρα αξιοσημείωτη και αξιοσέβαστη στον σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε.
Εσείς θα κάνετε τη διαφορά
γράφει ο Άρης Αμπλιανίτης
Η ομάδα του 1ου Λυκείου Μεταμόρφωσης που συμμετέχει στο πρόγραμμα EPAS ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ του ΕΚ, είχε την τιμή να διοργανώσει συζήτηση σχετικά με την έμφυλη βία, την ισότητα των φύλων και τις δράσεις της ΕΕ για αυτά τα σημαντικά θέματα σε διαδικτυακή επικοινωνία με την Ευρωβουλευτή κα. Έλενα Κουντουρά.
Η συζήτηση διεξήχθη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι μαθητές / τριες ενημερώθηκαν για τις γυναικοκτονίες, τις προοπτικές για ισότητα των δυο φύλων στην εκπαίδευση και την εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως η κα. Κουντουρά έχει εισηγηθεί δυο εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ενδοσυντροφική βία και τα δικαιώματα επιμέλειας για τις γυναίκες και τα παιδιά. Όπως μας πληροφόρησε η ίδια, και οι δυο εκθέσεις ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Η κα. Κουντουρά μας έδωσε επίσης τρόπους επίλυσης αυτής της '' πανδημίας'' , όπως χαρακτήρισε την έμφυλη βία. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο άντρας και η γυναίκα μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και για αυτόν τον λόγο πρέπει να σεβόμαστε το αντίθετο φύλο με το οποίο συμπορευόμαστε. Επίσης μας πληροφόρησε πως έχει ζητηθεί από την Ε. Ε. να επικυρώσουν όλα τα κράτη-μέλη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, τόνισε πως πρέπει να γίνει επιμόρφωση των ειδικών αρχών που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει να γίνεται σωστή διάγνωση από αυτούς, αλλά ακόμα και από τους καθηγητές αν το παιδί δέχεται όντως βία από την οικογένεια του. Ύστερα από ερωτήσεις που θέσαμε στην κα. Κουντουρά λάβαμε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις και σίγουρα οι απαντήσεις της μας ευαισθητοποίησαν σχετικά με το θέμα.
Συμπέρασμα της συζήτησης δεν είναι άλλο από το ότι ο σεβασμός και η ισότητα είναι πράγματα που επιβάλλεται να υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους διαφορετικού φύλου. Επίσης η δύναμη για να αλλάξουν αυτές οι καταστάσεις είναι στα χέρια των νέων γενιών που θα αποτελέσουν τη σύγχρονη κοινωνία της χώρας μας και γενικότερα της Ευρώπης γιατί όπως μας είπε η κα. Κουντουρά '' Εσείς θα κάνετε τη διαφορά! ' '.
Εσείς θα με φωνάζετε Ελίζα
γράφει η Σταυρούλα Κωστοπούλου
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος : ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με δράσεις που έχουν ως θέμα την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων , καθώς και με αφορμή την εορτή της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022 η ομάδα του προγράμματος από το 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης είχε την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχτεί στον σχολικό του χώρο την Ευρωβουλευτή κ. Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Η διεύθυνση, ο σύλλογος των Διδασκόντων και η ομάδα του EPAS καλωσόρισε θερμά την Ευρωβουλευτή, αναμένοντας την έναρξη της συζήτησης όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και τη θέση τους σήμερα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκπαιδευτικοί της ομάδας και μαθητές είχαν την δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους στην Ευρωβουλευτή συμμετέχοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, που χαρακτηρίστηκε από κλίμα διαλλακτικότητας και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων .
Η κ. Βόζεμπεργκ είναι απόφοιτη του τμήματος της Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο. Μαχόμενη δικηγόρος, ασχολήθηκε με την πολιτική και τάχθηκε στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2014 και αυτό το γεγονός σήμανε την αρχή για την ενασχόληση με την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων επιθυμεί με το έργο της να συμβάλλει στη βελτίωση των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την ισότητα των δυο φύλων και την προστασία των γυναικών . Υποστηρίζει πως η πολιτική της ΕΕ είναι αναγκαίο να προασπίζει την ισότητα των 2 φύλων και να προάγει τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς δεδομένου ότι η ισότητα δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα και κατά συνέπεια απαιτούνται ακόμα χρόνια σκληρής δουλειάς και επιμονής προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θέση της ευρωπαίας γυναίκας έχει κάνει κάποια βήματα προόδου στον κοινωνικό, στον εργασιακό και στον πολιτικό τομέα , αφού υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που πιστεύουν στις δυνατότητες τους, αναλαμβάνοντας πρωταρχικό ρόλο στην πολιτική ζωή και στην επαγγελματική τους πορεία στη σύγχρονη Ευρώπη .Η κ. Βόζεμπεργκ έχει συνδράμει κατά πολύ στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και με την βοήθεια της Ε.Ε. προσπάθησε και πέτυχε να καταπολεμήσει, σε μεγάλο βαθμό, τις προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών που ,δυστυχώς ,δεσπόζουν ακόμα και σήμερα στην κοινωνία. Σκοπός της Ε.Ε είναι να εξαλειφθεί εντελώς ο εξανδραποδισμός της γυναίκας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολή, όπως στο Αφγανιστάν.
Η ομάδα του EPAS κατόρθωσε να αποκομίσει πολλές πληροφορίες από τη συζήτηση με την κ. Βόζεμπεργκ και να γνωρίσει τις ατομικές της προσδοκίες και στόχους πάνω στο θέμα αυτό. Τα μέλη της ομάδας έλυσαν κάθε είδους απορία και προβληματισμό, καθώς επικρατούσε ένα αρμονικό κλίμα, στο οποίο κυριαρχούσε ο σεβασμός, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η δημιουργία νέων ερωτημάτων και η άμεση απάντηση τους. Με το πλούσιο λεξιλόγιο της και την καλοσυνάτη προσωπικότητα της, η κυρία Ευρωβουλευτής κατάφερε να σκιαγραφήσει απόλυτα τη σημερινή κατάσταση των γυναικών, κάνοντας ευρέως αντιληπτή τη θέση της Ε.Ε. στο φλέγον θέμα και τις μετέπειτα κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει η Ευρωβουλή. Μέσω αυτής της διαφωτιστικής συζήτησης, ως ακροατές και ως μέλη της σύγχρονης ελεύθερης κοινωνίας, το μήνυμα που εισέπραξαν οι μαθητές ήταν πως οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους σήμερα και έχουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων στο πλευρό τους που προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Σκοπός και της δικής μας σχολικής κοινότητας είναι να εδραιώσει το κλίμα ισότητας ανάμεσα στα 2 φύλα, όπως και να επισημάνει ότι όλοι είναι διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Τα 2 φύλα έχουν διαφορετικές ικανότητες, αλλά με τον κατάλληλο συνδυασμό η παροντική κοινωνία δύναται να εξελιχθεί πνευματικά, παραμερίζοντας κάθε είδους προκατάληψη και στερεότυπα. Η κ. Βόζεμπεργκ, η Ε.Ε. καθώς και η ομάδα του EPAS του 1Ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης οραματίζονται μια κοινωνία, όπου ο φυλετικός ρατσισμός, η καταπάτηση των δικαιωμάτων στην κοινωνική και κατ’ επέκταση στην πολιτική ζωή θα παύσουν να υπάρχουν και οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται αντάξια των ικανοτήτων τους.
Εν κατακλείδι, είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες της κοινωνίας να αρχίσουν να ευαισθητοποιούνται σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες της χώρας τους. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να αναλάβουμε δράση και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών και τη θέση τους κοινωνικά και πολιτικά, εξαλείφοντας και τη βία από τη ζωή τους. Άνθρωποι με όραμα , όπως η κ. Βόζεμπεργκ, δεν πρέπει να σταματήσουν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για να αφήσουν στις επόμενες γενιές το αξιόλογο έργο τους. Η ομάδα EPAS του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης είναι διατεθειμένη μέσω των δράσεων της να αποτελέσει το ερέθισμα που θα παροτρύνει και άλλους νέους να συνδράμουν σε αυτό. Το μέλλον των γυναικών στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι στο χέρι αυτής της γενιάς!
15 August 2021. The date that changed everything. The date when the capital city of Kabul was captured by the Taliban, an action that led to the overthrowing of the Islamic Republic of Afghanistan. The date when millions of lives were destroyed.
One hundred days after Taliban's violent seizing of power, Afghanistan society is under siege. For women and girls, human rights' defenders, artists and anyone who dares to speak their mind, Afghanistan is no longer safe. Talibans and their allies have carried out serious human rights violations, from arbitrary arrests to torture, violent beating and house searches.
After the fall of Kabul, helicopters began landing at the American embassy in the city in order to carry out evacuations. Even though many lives were saved, not everyone made it. Hundreds and thousands of people stayed behind under Talibans' control.
The European Parliament organized a discussion on the plight of Afghan women. The main speakers were Sahraa Karimi -film director- and Aryana Sayeed-singer and activist- as well as Khatira-a 15 old girl exiled in France. Maria Arena and Rafaela Samira, both members of the European Parliament, participated in the discussion. During the discussion, many stories of Afghan women were shared and many questions were set as well as answered.
The listeners had the great opportunity to listen to the story of Khatira, the teenager who was forced to leave the land that nurtured her. She was in danger of forced marriage, even without her parents consent. As a result, she and her family fled to France. There life is very different for her. She feels happy. She is allowed to go to school and make friends, both strictly forbidden in Afghanistan. However, she hasn't forgotten. She wants to return and help. Khatira wants young people to understand that young Afghans flee the country to be free. That in Afghanistan children DREAM of studying, of having an education.
"Being a woman inside Afghanistan is very unfortunate, I would say" A sentence that includes it all. Talibans would never support artists, new talents, women in power and women in general. As a woman, a voice, Sahraa was a danger to the Talibans. She grew up as a refugee outside Afghanistan and returned at 2012 because she wanted to create the concept of home for herself. But she too, was forced to leave the land she was born in.
Accordingly, Aryana faced many difficulties. She was a singer in a country that singing wasn't allowed. Her songs negotiate controversial for the region subjects such as domestic violence. As she explains, women in her country don't talk about domestic violence because they are both economically dependent and extremely afraid. Sahraa's work negotiates similar subjects. In 2019 she created a film about pregnancy, particularly abortion. "If Talibans watched it they would have killed me". In Afghanistan being pregnant is a condition, not a choice, so no one wanted to talk about it. "I see my movies as something to look at and see what we lost. We laughed, we even made fun of things! I believe that the youth is very brave living under today's circumstances."
When asked what European Union can do for Afghan women, Maria answered honestly that there is a long way to go. She highlights that people must feel protected; That Afghan women should be at the top of EU's priorities and that it is our duty to continue supporting them. "We have given hope to these women, we must not disappoint them." Agreeing, her coworker Rafaela adds that there was no strategy to ensure that women and girls will be safe. "European Union needs to do a lot more."
The great question is how could we support Afghan people. As Sahraa suggests, under no circumstances should governments recognize Talibans. They will never change and it will be catastrophic. Also people have to accept those in refuge. They are people who were forced to leave their country and the least we could do is to show them respect. "We deserve humanity" she says. "I hope you can hear our people and don't forget about us" answers Aryana.
Rafaela said that we need to tell more stories to illustrate that these aren't just women and girls, they are very brave women and girls and she couldn't be more right. I am sure that all the readers are with me supporting these women in getting their lives back. We won't forget them.
Ρομπέρτα Μετσόλα: Για μία Ευρώπη χωρίς στερεότυπα
γράφει η Ειρήνη Κοντοστέργιου
Η Ρομπέρτα Μετσόλα αποτελεί την πρώτη, στα τελευταία είκοσι χρόνια , γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την τρίτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταγόμενη από τη Μάλτα και γεννημένη στις 18 Ιανουαρίου 1979 είναι η νεότερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας και στο Κολέγιο της Ευρώπης νομική με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική. Η Μετσόλα εντάχθηκε στον κόσμο της Ευρωπαϊκής πολιτικής τον Απρίλιο του 2013 ,όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας τη Μάλτα. Τον Νοέμβριο του 2020 εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που κρατά έως τον θάνατο του Ντέιβιντ Σασόλι -προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-ενώ στις 11 Ιανουαρίου 2022 αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινής προέδρου. Στις 18 Ιανουαρίου εκλέγεται πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία ( 458 από τις 690 ψήφους). Η Μετσόλα έχει ηγηθεί το 2014 των εργασιών του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που της τέθηκαν έπειτα από την εκλογή της αφορούσε την άποψή της για τις εκτρώσεις δεδομένου ότι το 2015 είχε ταχθεί εναντίον τους . Η ίδια επιβεβαίωσε πως ανεξάρτητα από τις προσωπικές της απόψεις, θα πρεσβεύει τη θέση του Κοινοβουλίου το οποίο έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα της έκτρωσης ως ανθρώπινο δικαίωμα. Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου δήλωσε πως στόχος της είναι να τιμήσει την κληρονομιά του Σασόλι υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη και τις αξίες της. Στην Ευρωπαϊκή ένωση υπήρχαν και θα υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προάσπιση του αισθήματος δικαίου. Ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας Ευρώπης ίσων ευκαιριών χωρίς στερεοτυπικές δεσμεύσεις .
Εύα Καϊλή - Εξελέγη με άνεση αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής
γράφει ο Αναστάσης Γκίκας
Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1978 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς , αλλά και στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Μία από τις πρώτες της εργασίες υπήρξε η παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων στο MEGA. Εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 2002 και το 2004 έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αναλάβει τα καθήκοντά της μετά από απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου. Αξιοσημείωτη είναι η εκλογή της το 2007 και η επανεκλογή της το 2009. Τις χρονιές 2013-2014 ήταν πρόεδρος του ΚΕΘΙ. Επίσης σημαντική είναι η πρώτη θέση σε ψήφους για τις ευρωεκλογές του 2014 (122.054 ψήφοι). Υπήρξε Ευρωβουλευτής της χρονιάς 2018 , ενώ ταυτόχρονα είναι η μόνη Ελληνίδα που κάθε χρόνο βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων 50 ευρωβουλευτών. Το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Ένας σημαντικός σταθμός στην ευρωπαϊκή της σταδιοδρομία είναι η εκλογή της ως αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 18 Ιανουαρίου 2022. Η ίδια δήλωσε «είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα μου την Ελλάδα, και θα εργαστώ ακόμα περισσότερο για να αντεπεξέλθω».
Δημήτρης Παπαδημούλης: ξανά Αντιπρόεδρος
γράφει ο Άρης Αμπλιανίτης
Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Μπήκε με υποτροφία και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Eίναι νυμφευμένος με τη Νάντια Σουμπασάκη και έχουν δυο παιδιά.
Από το 1980 εώς και το 2004 εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων. Είναι μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ. Επίσης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκε βουλευτής στην περιφέρεια Β' Αθηνών στις εκλογές του 2009, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Ωστόσο παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 2 Μαΐου 2014, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με 200.611 ψήφους. Μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εκλέχθηκε ομόφωνα επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο του 2014 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 42,1%. Τον Ιανουάριο του 2017, επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος, με ποσοστό 73,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως σε έκθεση απολογισμού για την κοινοβουλευτική θητεία 2014-2019, ο Παπαδημούλης αξιολογήθηκε ως ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (272.835 ψήφοι) και στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος δήλωσε, "Για ένα πιο ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Για μια πιο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες."
Σασόλι : Με όραμα να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους πολίτες τους
γράφει η Νίκη Παληού
Ο Νταβίντ Σασόλι, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε καταγωγή από την Ιταλία. Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1956 στην Φλωρεντία και απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου 2022 στην ηλικία των 65 χρονών. Ο Σασόλι το 2009 πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική, εγκαταλείποντας τη δημοσιογραφία. Γρήγορα έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και την ίδια χρονιά πήρε μέρος στις Ευρωεκλογές στην Κεντρική Ιταλία. Έτσι εντάχθηκε στον κόσμο του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα υπηρέτησε ως ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι το 2014. Στις 1 Ιουλίου 2014 ο Σασόλι εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκτός από αυτό κέρδισε τον σεβασμό των πολιτών της Ε.Ε. με το να γίνει μέλος της Διακομματικής ομάδας για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το αποκορύφωμα της καριέρας του υπήρξε η εκλογή του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019. Ο Νταβίντ ήταν ένας παθιασμένος Ευρωπαίος και υπερασπιζόταν αδιάλειπτα τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήθελε το καλύτερο για την Ευρώπη, κάτι που λέει πολλά για τον ίδιο του τον χαρακτήρα. Η πολιτική ήταν για αυτόν ένα πάθος και ένας τρόπος να ερμηνεύσει τον κόσμο. Τέλος, όσα έχει κάνει για την Ευρώπη δεν θα ξεχαστούν από τις επόμενες γενιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε εδώ τον χαιρετισμό του Ντάβιντ Σασολί προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις.
Χριστούγεννα: Μια δράση Αλλιώτικη
γράφει η Έλενα Κουτρούλη
Στις 23 Δεκεμβρίου του 2021, την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων και την αρχή της εορταστικής περιόδου, με κοινή απόφαση των μελών της ομάδας μας - της ΠΑΡΕΑΣ - πραγματοποιήσαμε μία χριστουγεννιάτικη δράση. Η δράση αυτή πλαισιώθηκε από δύο δραστηριότητες, οι οποίες προετοιμάστηκαν από τους μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές του προγράμματος.
Christmas Photobooth
Η πρώτη δραστηριότητα, την οποία επέλεξαν δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέλη της ομάδας μας ήταν το Christmas Photobooth, όπου ένας μαθητής υποδυόμενος τον Άγιο Βασίλη φωτογραφιζόταν μαζί με όσους μαθητές και καθηγητές του σχολείου το επιθυμούσαν κρατώντας και από μια ευχή χριστουγεννιάτικη από κάποια χώρα – μέλος της Ε.Ε . Προς πληροφόρηση των αναγνωστών, οι φωτογραφίες αυτές έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας μας.
Festivities Quiz
Στη συνέχεια, η δεύτερη δραστηριότητα που οργανώσαμε, η οποία αποτέλεσε ατομική εργασία του κάθε μέλους, ήταν ένα quiz βασιζόμενο στα χριστουγεννιάτικα έθιμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό, αρχικά, να μυήσουμε τα τμήματα και τους μεμονωμένους μαθητές ,που συμμετείχαν σε αυτό, στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων ανά την Ευρώπη, κι έπειτα να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον, ώστε, όποιος το επιθυμούσε, να το ερευνήσει περαιτέρω. Ένα μέλος της ομάδας μας ανέλαβε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός βίντεο που περιέχει τα έθιμα αυτά συνοδευόμενου από οπτικοακουστικό υλικό .
Σκοπός της δράσης
Σε γενικές γραμμές, σκοπός της ΠΑΡΕΑΣ ήταν να δημιουργήσει μία ευχάριστη ατμόσφαιρα μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των μελών μας, ωφελώντας ταυτόχρονα τους συμμετέχοντες με την απόκτηση νέων γνώσεων ευρωπαϊκού επιπέδου. Με την εκμάθηση εορταστικών ευχών στις γλώσσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα με την ενημέρωση σχετικά με τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των χωρών αυτών η ΠΑΡΕΑ έφερε την Ευρώπη πιο κοντά στους Έλληνες μαθητές . Θεωρητικά, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί αφιερώσαμε τόσο χρόνο στην προετοιμασία αυτών των δραστηριοτήτων που θα παρέτειναν την υποχρεωτική παραμονή των μαθητών στο σχολείο. Γιατί όμως, να μην διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητα, τις ιδέες, την ομαδικότητα και την καλή μας διάθεση στην υλοποίηση μίας δράσης που θα είχε αδιαμφισβήτητα πνευματικό όφελος;
Από τη σκοπιά της ΠΑΡΕΑΣ
Η διαδικασία της προετοιμασίας, αλλά και η πραγματοποίηση της δράσης αυτής ήταν μία πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία. Το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας και η προθυμία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που ετοιμάσαμε, μας προσέδωσε μεγάλη χαρά κι έτσι μας ώθησε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε και να στοχεύσουμε στο πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, πέραν από το αδιαμφισβήτητα σοβαρό κομμάτι του προγράμματος, η τέρψη του πνεύματος δεν αποτελεί τις περισσότερες φορές κινητήρια δύναμη για την ενασχόληση με νέα θεματικά πεδία;
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ανακαλύψτε έναν κόσμο μαγικό
γράφει ο Γιάννης Βλάχος
Ως ομάδα του προγράμματος EPAS στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας (1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ήταν μία εμπειρία που κέντρισε το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών, ενώ παράλληλα μας προκάλεσε έντονο εντυπωσιασμό η πληθώρα των βιβλίων και η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτηρίου.
Συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη σήμερα στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο τίτλους. Το κτήριό της εκτείνεται σε είκοσι τρεις χιλιάδες τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Επιπλέον, υπάρχουν δύο δημόσια αναγνωστήρια στο δεύτερο επίπεδο και στον χώρο υποδοχής δεσπόζει ένας αξιοθαύμαστος τετράγωνος πύργος βιβλίων με πλευρά είκοσι μέτρων.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει τρεις επιμέρους συλλογές: τη γενική, την ειδική και τη δανειστική συλλογή. Η γενική συλλογή διαθέτει κυρίως βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες που καλύπτουν όλη την επιστημονική γνώση από τον 17ο μέχρι και τον 21ο αιώνα. Στην ειδική συλλογή εντάσσονται τεκμήρια από τον 9ο αιώνα, αρχειακές συλλογές και σπάνια έντυπα λόγω της παλαιότητάς τους είτε της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας τους. Ακόμη, υπάρχει δανειστική συλλογή με ποικίλη θεματολογία στο ισόγειο και στο δεύτερο επίπεδο της βιβλιοθήκης.
Σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού η βιβλιοθήκη έχει αποκτήσει ηλεκτρονικές και ψηφιακές συλλογές στις οποίες έχει δωρεάν πρόσβαση το αναγνωστικό κοινό. Ελεύθερα διαθέσιμα είναι ακόμη και τεκμήρια από τη συλλογή των χειρόγραφων και των σπάνιων. Το ψηφιοποιημένο υλικό εμπλουτίζεται διαρκώς και η διαδικασία ψηφιοποίησης γίνεται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς υψηλού κύρους.
Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούν οι πολυάριθμες και άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στη βιβλιοθήκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές εστιάζουν στον καλλιτεχνικό και αισθητικό τομέα με την μορφή εκθέσεων ζωγραφικής. Άλλοτε αποτελούν πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σίγουρα, όμως, χαρίζουν μία αξέχαστη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους που τις παρακολουθούν.
Η εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος, λοιπόν, ως θεματοφύλακας της γνώσης και του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό προσφέροντας ένα χώρο μελέτης και μάθησης, έναν τόπο πνευματικής ανάπτυξης και εκκόλαψης νέων ιδεών. Με ελεύθερη πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους μπορούμε να ανακαλύψουμε έναν μαγευτικό κόσμο άφθονου γνωστικού πλούτου. Θα αρπάξουμε, άραγε, την ευκαιρία;
Humanae: ένα έργο με όραμα έναν καλύτερο κόσμο
γράφει η Έλενα Χατζηχρυσού
Η ομάδα του EPAS του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης ασχολούμενη με θέματα που αφορούν την ισότητα και την άρση των διακρίσεων επισκέφτηκε την έκθεση Humanae της φωτογράφου Angélica Dass . H έκθεση παρουσιάστηκε στην όχθη του καναλιού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του SNF Nostos 2021. Αποτελεί ένα διεθνές φωτογραφικό έργο που διαρκώς εξελίσσεται και διαπραγματεύεται τη σημασία του χρώματος του δέρματος. Ποια είναι τα αληθινά χρώματα της ανθρωπότητας μακριά από τις στερεοτυπικές ταμπέλες;
Η φωτογράφος σε συνέντευξη της αναφέρθηκε στον τίτλο της έκθεσης : «Προέρχεται από τη λέξη «άνθρωπος» στα λατινικά και είναι μία λέξη, η οποία μπορεί να κατανοηθεί στις 3 βασικές μου γλώσσες: Πορτογαλικά, Ισπανικά, Αγγλικά καθώς και σε διάφορες άλλες γλώσσες οι οποίες έχουν ως βάση τη λατινική και αγγλοσαξωνική γλώσσα. Θέλω να προβάλλω την έννοια της ανθρωπιάς.» . Η έμπνευση για τη δημιουργία του project προέρχεται από τις ρίζες της ίδιας. Είναι εγγονή «έγχρωμων» και «ιθαγενών» Βραζιλιάνων και κόρη ενός «έγχρωμου» πατέρα, υιοθετημένη από μία «λευκή» οικογένεια. Έτσι, αποτελεί μία μείξη ποικίλων «χρωμάτων».H φωτογραφική αυτή έκθεση είναι μία ασυνήθιστη αντανάκλαση του χρώματος του δέρματος, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τα πραγματικά χρώματα της ανθρωπότητα πέρα από τις ψευδείς «ταμπέλες» του άσπρου, κόκκινου, μαύρου και κίτρινου, χρώματα αντίστοιχα των ανθρώπινων φυλών. Το Humanae επιθυμεί να αποδείξει ότι αυτό που καθορίζει τον άνθρωπο είναι η αναπόφευκτη μοναδικότητά του και, επομένως, η ποικιλομορφία του.
Στο έργο υπάρχουν περισσότερο από 4000 πορτρέτα εθελοντών από 20 διαφορετικές χώρες και 36 διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 χώρες αποκαλύπτοντας την ομορφιά της διαφορετικότητας και των ανθρώπινων χρωμάτων.H Angélica Dass ξεκίνησε φωτογραφίζοντας τον Ισπανό σύζυγό της και στενούς συγγενείς της και στη συνέχεια πραγματοποίησε ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα για τον τόπο στον οποίο θα φωτογράφιζε τονίζοντας ότι, όποιος κατανοεί το μήνυμα που θέλει να περάσει, μπορεί να συμμετάσχει. Το φόντο σε κάθε πορτραίτο είναι στις ίδιες χρωματικές αποχρώσεις από ένα δείγμα (11 x 11 pixels). Η απόχρωση της μύτης του κάθε συμμετέχοντος που έχει εναρμονιστεί με την εργοστασιακή παλέτα Pantone, μέσα στην ουδετερότητά της αναδεικνύει την αντίφαση και τα στερεότυπα τα οποία συνδέονται με την κάθε φυλή. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το project δε γίνεται διαλογή των συμμετεχόντων. Στα πορτραίτα αυτά μπορεί να απεικονίζονται άνθρωποι που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes μέχρι και πρόσφυγες που διέσχισαν τη Μεσόγειο θάλασσα μέσα σε μια βάρκα, ή κάποιοι μαθητές στην Ελβετία ή σε κάποια φαβέλα του Rio de Janeiro.
Τέλος , όταν η φωτογράφος ρωτήθηκε για το μέλλον των κοινωνικών διακρίσεων τα επόμενα χρόνια, αφού συμμερίστηκε την άποψη του Tupac Shakur απάντησε : «Δε λέω ότι θα αλλάξω τον κόσμο, μπορώ να εγγυηθώ όμως ότι θα προκαλέσω τη σπίθα στο μυαλό που θα αλλάξει τον κόσμο. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, θα κάνω όμως ό,τι καλύτερο μπορώ να ενώσω και να προκαλέσω αυτούς που στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτόν τον κόσμο πιο δίκαιο, πιο ίσο, πιο καλοσυνάτο, πιο ανθρώπινο».
Η ομάδα μας «Παρέα» προκειμένου να εγκλιματιστεί με το θέμα της έκθεσης και τις αξίες που προβάλλει πραγματοποίησε κάποιες δράσεις. Κάθε μέλος της ομάδας προσπάθησε να βρει το πορτραίτο που αντιπροσωπεύει καλύτερα τον εαυτό του . Στη συνέχεια ,τα μέλη φωτογραφήθηκαν με το αντίστοιχο πορτραίτο. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα αναδημοσιεύτηκαν από τον προσωπικό λογαριασμό της Angélica Dass. Οι φωτογραφίες έχουν επίσης δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ομάδας στο πεδίο Δράσεις.
Συνοψίζοντας, φεύγοντας από την έκθεση αντιλήφθηκα πιο συνειδητά ότι η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα είναι κάτι παραπάνω από προσωπική μας ταυτότητα και επιλογή , είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο ρατσισμός και οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν , γιατί στην πραγματικότητα : Όσο διαφέρουμε, άλλο τόσο μοιάζουμε.
Φωτογραφία από τον χρήστη Duané Viljoen στο Pexels
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ!
ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ!
γράφει η Σταυρούλα Κωστοπούλου
Στη σύγχρονη εποχή, η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία μάστιγα, η οποία δυστυχώς ταλανίζει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικότερα ολόκληρη την υφήλιο. Συχνά είναι τα φαινόμενα που παρατηρούμε καθημερινά ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αφού τέτοιου είδους αμφιλεγόμενα θέματα εκδηλώνονται και στη διπλανή πόρτα του σπιτιού μας! Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει επίσημα την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με απώτερο σκοπό την άμεση κινητοποίηση των πολιτών και πιο συγκεκριμένα των γυναικών! Η ομάδα του EPAS του σχολείου μας, του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης, αποφάσισε να αναλάβει δράση, να οργανωθεί καταλλήλως και εν τέλει να αφιερώσει την ημέρα αυτή στην ενημέρωση των μαθητών, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού!
Αρχικά, η σχολική μας ομάδα την ημέρα αυτή, αποφάσισε συλλογικά να οργανώσει ένα είδους Info Point, προκειμένου να πληροφορήσει την σχολική μας κοινότητα. Προτού γίνει αντικείμενο αναφοράς η ημέρα αυτή, είναι καλό να επισημανθεί η προετοιμασία της ομάδας, τα βήματα και οι πράξεις που ακολούθησε, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, οργανώθηκε μια συνάντηση, διάρκειας 3 ωρών κατά το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με την ψυχολόγο κ. Μάρη, ειδική στο συγκεκριμένο θέμα και κατόρθωσε με τις γνώσεις της να μας μεταφέρει διαφωτιστικές πληροφορίες, προκαλώντας μία εποικοδομητική συζήτηση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις απορίες τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους για το που οφείλεται το φαινόμενο της βίας στις γυναίκες, να αναζητήσουν τα αίτια με την βοήθεια της ψυχολόγου και ως νέα γενιά να βρουν ιδανικές λύσεις, διότι είναι το μέλλον της χώρας και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες! Μέσω αυτής της συζήτησης είχαν την ευκαιρία να κρατήσουν σημειώσεις και τα λόγια αυτά να τα μεταφέρουν στους συμμαθητές τους. Εν συνεχεία, έπειτα από συνεννόηση της ομάδας, πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων, τα οποία εμπεριείχαν εμπλουτιστικό υλικό για τη βία κατά των γυναικών. Δημιουργήθηκαν 2 φυλλάδια. Ένα το οποίο αναφερόταν στην κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τι έχει πράξει για την αντιμετώπιση και μετέπειτα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Το άλλο, στο εξώφυλλο πληροφορούσε τον αναγνώστη σχετικά με τα σήματα που δύναται να κάνει μια γυναίκα με τα χέρια της, για να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που είναι εκτεθειμένη. Εσωτερικά ήταν γραμμένα 2 άρθρα όσον αφορά την βία που υπόκεινται οι γυναίκες, αναφέροντας γεγονότα παρόμοιου τύπου. Επιπροσθέτως, με την συνδρομή μαθητών και εκπαιδευτικών της ομάδας του EPAS, δημιουργήθηκε και ένας πίνακας με πλαστικοποιημένες εικόνες που είχαν σχέση με τον θεματικό πυρήνα της δράσης. Εικόνες, οι οποίες πληρούσαν τις απαιτήσεις και τον σκοπό της ομάδας και ήταν ικανές να μεταδώσουν το νόημα της ενημέρωσης. Ένα άλλο κομμάτι, αποτέλεσε και η δημιουργία ενός βίντεο με τα παιδιά της ομάδας να λένε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!
Όσον αφορά τώρα την ημέρα διεξαγωγής της ενημέρωσης, είναι σημαντικό να επισημανθεί η ροή της πληροφόρησης. Πρώτα απ’ όλα, λόγω των τελευταίων συνθηκών με την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, οι ώρες διαλείμματος είναι πλέον διαφορετικές για κάθε τάξη. Προκειμένου να ενημερωθούν όλοι κατάλληλα, η ομάδα του EPAS ήταν οργανωμένη σε κάθε ώρα να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας. Στο προαύλιο του σχολείου στήθηκε ένα ενημερωτικό πόστο, όπου 2 μαθητές ενημέρωναν τους υπόλοιπους, και μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, εξηγώντας την θρυαλλίδα που οδήγησε στη σημερινή ενημέρωση και την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, επεξήγησε τον σκοπό των φυλλαδίων, και δίπλα σε αυτό προβλήθηκε και το βίντεο. Άλλοι μαθητές μοίραζαν τα φυλλάδια και ενημέρωναν παράλληλα, ενώ άλλοι προσέλκυσαν τα παιδιά και τα προέτρεπαν στο ενημερωτικό πόστο. Έτσι κύλησε η όλη διαδικασία της ημέρας αυτής. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν να γίνει αντιληπτό πως η βία των γυναικών δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και να αποσιωπάται η αλήθεια! Η ισότητα των δύο φύλων είναι θεσμός που υποστηρίζουν και προάγουν τα κράτη της Ευρώπης, όμως δεν πρέπει αυτά να μένουν μόνο στα λόγια αλλά να γίνονται πράξεις. Οι μαθητές του λυκείου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας και υποστηρίζουν πως ο εξανδραποδισμός της γυναίκας πρέπει να σταματήσει άμεσα. Μέσω της ενημέρωσης οι μαθητές λειτούργησαν με το συναίσθημα, αφού δεν επιθυμούν στην θέση των κακοποιημένων γυναικών να βρίσκονται οι μητέρες τους, αλλά και οι μελλοντικές τους σύζυγοι. Θεωρούν πως η πράξη αυτή είναι κατακριτέα και εμφορούμενοι για ένα καλύτερο μέλλον, είναι διατεθειμένοι να πράξουν το σωστό και να μη μείνουν μόνο στα λόγια! Εξάλλου, είναι αντιληπτό από όλους πως η βία είναι ανθρώπινο δημιούργημα και άνθρωπος έχει το καθήκον να την αφανίσει!
Εν κατακλείδι, συνοψίζοντας με όλα τα παραπάνω, η ομάδα του σχολείου μας έθιξε αυτό το θέμα και το υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το EPAS, θα συνεχίσει να ασχολείται με τέτοια επίκαιρα θέματα, διότι είναι καθήκον όλων να συμβάλλουν στην εξάλειψη της βίας, όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών. Με την ελπιδοφόρα συνέχισή του έργου αυτού, θα καρποφορήσει η ευημερία και η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, τα οποία αποτελούν τον πυλώνα του κράτους. Ως ομάδα, αλλά και ως ευσυνείδητοι πολίτες θα ζούμε με την ελπίδα ενός αύριο δίχως βία και τρόμο, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού, διότι δεν το θεωρούμε αγγαρεία, αλλά κοινωνικό έργο που οφείλουμε να πράξουμε. Επομένως ένα μόνο μένει.… ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ! ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ! ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ…ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Αν όχι εγώ ,ποιός; Αν όχι τώρα , πότε;
γράφει η Ειρήνη Διαλυνάκη
Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο γεννήθηκε στο πλαίσιο βαθιά ανδροκρατούμενων και πατριαρχικών κοινωνιών. Παρά το γεγονός όμως πως ο άνθρωπος εξελίχθηκε και εξελίσσεται πνευματικά, η αγριότητα του παρελθόντος είναι ριζωμένη σε μια σημαντική μερίδα του αντρικού πληθυσμού. Και τούτο επιβεβαιώνεται από την έντονη έξαρση περιστατικών έμφυλης βίας, από το 2010 και έπειτα. Ποιο είναι το κίνητρο που ωθεί έναν άνδρα σε τέτοιες ακραίες, ζωώδεις –κατά την άποψη μου – συμπεριφορές; Απολαμβάνουν την εξουσία και τον φόβο που σκορπίζουν; Είναι η απώλεια αυτοπεποίθησης; Η έλλειψη αυτοεκτίμησης;
Νομίζω, πως πρωτίστως οφείλουμε να διασαφηνίσουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την λέξη κακοποίηση. Κακοποίηση λοιπόν, δεν είναι μόνο η σωματική βία. Κακοποίηση μπορεί να είναι για παράδειγμα μια λεκτική επίθεση που στοχεύει στην ηθική μείωση. Κακοποίηση είναι η ψυχολογική βία, η παράνομη στρατολόγηση γυναικών, η σεξουαλική παρενόχληση, η αδιάκοπη παρακολούθηση, η εμμονική άσκηση ελέγχου, η συναισθηματική καταπίεση, το εμπόριο οργάνων.
Αν αναρωτιέστε ΓΙΑΤΙ ο νόμος δεν διασφαλίζει ασφάλεια και προστασία και ΓΙΑΤΙ μια γυναίκα, θύμα των όσων προαναφέραμε, επιλέγει να παραμείνει άπραγη, επιτρέψτε μου να εξηγήσω.
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως η θεσπιζόμενη νομοθεσία προάγει όχι μόνο τα δικαιώματα της γυναίκας, αλλά και οποιουδήποτε ανθρώπου του οποίου αυτά καταστρατηγούνται, όπως ορίζει το Δημοκρατικό πολίτευμα. Τόσο η Διακήρυξη του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) που αφορά γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και η διεθνής Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπέρ της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, προασπίζουν την ισότητα και μάχονται για αυτή. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με την ειδικό και ψυχολόγο κ. Μάρη, η συντριπτική πλειονότητα των κακοποιημένων γυναικών, έχει υπάρξει και στο παρελθόν (παιδική ηλικία) θύμα κάποιου είδους βίας και κακομεταχείρισης (σωματική, λεκτική κλπ). Επιστημονικές μελέτες, αποκαλύπτουν πως σε μικρή ηλικία ο οργανισμός παράγει ψυχοτρόπες ουσίες ως μηχανισμό άμυνας. Έτσι, θωρακίζονται ψυχικά και επιβιώνουν στο τοξικό περιβάλλον στο οποίο είναι παγιδευμένες. Όμως, η ανεκτικότητα στην κακοποίηση προϊόντος του χρόνου, οδηγεί σε μια σύγχυση και αδυναμία διάκρισης της έννοιας αγάπη, την οποία συνήθως παρερμηνεύουν. Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική εξήγηση. Η αγάπη προς την οικογένεια και το αίσθημα της ευθύνης για την ομαλή ανατροφή των παιδιών επηρεάζουν καθοριστικά την απόφαση μιας κακοποιημένης μητέρας.
Πορίσματα ερευνών – όπως εκείνης του Thomson Reuters Foundation το 2011- κατατάσσουν μέχρι και σήμερα την Ινδία, το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και τη Σομαλία ως τις πιο επικίνδυνες χώρες για τις γυναίκες στον τομέα της υγείας, της απουσίας οικονομικών πόρων, των παραδοσιακών πρακτικών, της σεξουαλικής κακοποίησης, των βιαιοπραγιών εναντίον τους και του σωματεμπορίου. Επίσης, η αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η παλινόρθωση του ολοκληρωτικού και συνάμα θεοκρατικού καθεστώτος των Ταλιμπάν και ο δραματικά αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών τα δύο τελευταία χρόνια εν μέσω πανδημίας, πυροδοτούν και διαιωνίζουν κοινωνικά στερεότυπα τροφοδοτώντας το κατεστημένο. Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία ναι μεν επεκτείνεται –έπειτα από πολλούς αγώνες- (στην πολιτική σκηνή, στο εργατικό δυναμικό και κατ’επέκταση στην οικονομία) μέσω της γυναικείας χειραφέτησης , ωστόσο ακόμη ο ρόλος της είναι κοινωνικά προκαθορισμένος από τους στενόμυαλους του σήμερα. Γάμος και οικογένεια! Πασχίζουμε για ισότητα και όμως η ατομική στάση του καθενός δηλώνει μια αδιαφορία και μια παθητικότητα εφόσον επιτρέπουμε σε απαίδευτους να κάνουν κουμάντο! Υποστηρίζουμε στα λόγια το γυναίκειο κίνημα –τον φεμινισμό- την ίδια στιγμή που η σύγχρονη <<πιασάρικη>> μουσική που ακούμε στα πάρτυ, στο αμάξι , στις καφετέριες αντικειμενοποιεί το γυναικείο σώμα, εξευτελίζει τη γυναικεία φύση και υπονομεύει την αξία της. Ίσως να σας φαίνομαι υπερβολική , αλλά η μουσική αυτή είναι μέρος μιας υποκουλτούρας που –δυστυχώς- υιοθετούν άκριτα ακόμη και ασύνειδα οι νέες γενιές.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά δεδομένα τα οποία επιμελήθηκε ο οργανισμός FRA (European Union Fundimental rights) στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας το 2014 με θέμα την έμφυλη βία.
· Μια στις 3 γυναίκες(33%) έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών.
· 5% των γυναικών έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή.
· 6% των γυναικών συναίνεσαν σε σεξουαλική δραστηριότητα επειδή φοβόταν για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν αρνιούνταν.
· Συνολικά 11% των γυναικών έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και πάνω, είτε από σύντροφο είτε από άλλο πρόσωπο.
Μην επιτρέπετε σε κανέναν να υποβιβάζει την αξιοπρέπειά σας! Μιλήστε σε κάποιον έμπιστο. Αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς! Δεν είστε μόνες ! Το 15900 είναι μια νόμιμη δωρεάν ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή για όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ανήμπορες. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας ! Όπως είχε πει και η Emma Watson σε ομιλία της για την ισότητα των δύο φύλων,
<< Αν όχι εγώ ,ποιος; Αν όχι τώρα , πότε;>>