Περιλήψεις των εισηγήσεων 2023

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΙ ΓΚΟΥΝΓΚ– 

 TAI CHI CHUAN & QI GONG PERSPECTIVES

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

'ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ' της Ελευθερίας Καζαντζή

Τα πάντα ρεί”. Όλα αλλάζουν. Συνεχώς. Μια διαχρονική αλήθεια. Ο νους είναι εκείνος που κρατάει πολλές φορές τα πράγματα σε μία στατικότητα και η αγωνία μας να ελέγχουμε τα πράγματα. Η συνεχής αλλαγή χαρακτηρίζει την ίδια τη ζωή. Στο σώμα μας, στα συναισθήματά μας, στις σκέψεις μας. Και έτσι περνούν τα χρόνια. Βλέπουμε την αλλαγή στο δέρμα, στα οστά, στις επιδόσεις μας. Πολλές φορές μεγαλώνοντας υπάρχει μια παραίτηση σε σχέση με μια καλύτερη ποιότητα ζωής και εδώ έρχεται η άσκηση.

Η πρακτική στις  πολεμικές τέχνες βοηθάει στην μακροζωία και στην καλή υγεία. Αυτή τη γνώση μας την έχουν μεταφέρει Δάσκαλοι και  ασκούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια η δυτική κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει αλλά και προτρέπει ασθενείς και ηλικιωμένους, να ασκούνται τακτικά για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να καλυτερεύσουν την υγεία τους και γενικότερα το επίπεδο ζωής τους. Προσωπικά έχω να πω ότι αν και έχω συμπληρώσει τα εξήντα τέσσερα χρόνια, κάνοντας πρακτική επί τριάντα πέντε χρόνια στο taiji και στον διαλογισμό έχω πραγματικά διαπιστώσει πολλά οφέλη, που θα αναλύσω εκτενέστερα στην διάλεξη.

' ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ' του Δημήτρη Πιτιανούδη

Στο σύστημα το οποίο ασκώ και διδάσκω, κινέζικο και ταοϊστικό, οι αναπνευστικές ασκήσεις εμπεριέχουν, με μικρές διαφορές, όλες τις αρχές της παράδοσης, είτε είναι μαχητικές τέχνες είτε είναι θεραπευτικές είτε είναι διαλογισμός. Συγκεκριμένα:

2. την κυκλικότητα - δεν υπάρχει παύση μεταξύ εισπνοής και εκπνοής,

3. την εισπνοή και εκπνοή μεγαλύτερης και ίσης διάρκειας - όσο αυτό είναι εφικτό,

4. την λεπτότητα ή απαλότητα,

5. το κανόνας των ⅔ της μέγιστης ικανότητας του ασκούμενου - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άσκηση είναι “άδεια”,

6. το αν και η αφετηρία είναι το διάφραγμα, στο τέλος όλο το σώμα αναπνέει,

7. την αναπνοή στα αρχικά στάδια είναι απλή (κανονική) και στο τέλος ανάποδη (εμβρυακή).

 

'Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ' του Θέμη Βλάχου

Γιατί ασκούμε μια τέχνη; Ειδικότερα, γιατί ασκούμε την τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν; Τι άραγε μας οδήγησε στον συγκεκριμένο δρόμο, τι αποζητάμε;

Το Τάι Τσι Τσουάν, όπως όλες οι τέχνες των μεγάλων παραδόσεων, μεταφέρει ένα βαθύτερο μήνυμα. Έχει την διάθεση και μπορεί να μας διδάξει ένα από τα πολλά μονοπάτια που μπορούμε να βαδίσουμε στην εξέλιξη της ζωής μας και στο πλάσιμο της ιστορίας μας.

Η πρόθεση, η συνέπεια, η συγκέντρωση, και ο τρόπος άσκησης είναι οι βοηθοί μας σε αυτό το ταξίδι αναγνώρισης της υπέροχης αυτής τέχνης.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT & ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ' της Κωνσταντίνας Μπασκουρέλου, Bsc., MA.

Τόσο το Τάι Τσι όσο κι η ψυχοθεραπεία Gestalt αποτελούν μεθόδους αύξησης της επίγνωσης, αποκατάστασης της ενότητας της ύπαρξης και βελτίωσης της υγείας. Ο κοινός τους τόπος, το σώμα, είναι το “δοχείο” μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η θεραπεία. Στόχος της δουλειάς με το σώμα είναι να βρούμε το “γιατρικό για το διασπασμένο άνθρωπο”: να βοηθήσουμε το άτομο να ξανασυστηθεί με το σώμα του και να συνδεθεί με τον εαυτό του και τους άλλους.

Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε πώς το Τάι Τσι, μέσω της πλούσιας κιναισθητικής εμπειρίας που προσφέρει, μπορεί να συνοδεύσει άρτια, να διαφωτίσει και να γειώσει τις επιγνώσεις και τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Θα μιλήσουμε για τις περιοχές που οι δύο αυτές τέχνες συναντιούνται και αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς και για τη σημαντική συμβολή της άσκησης στο Τάι Τσι στο να καλλιεργήσουμε στην πράξη ένα νέο τρόπο να κινούμαστε, να δρούμε και να υπάρχουμε.

' Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ' της Βίκυ Παπαδάτου

H συμβολή του Τάι Τσι Τσουάν στην επίτευξη μιας «λειτουργικής» καθημερινότητας, μέσα από την ματιά ενός αρχιτέκτονα.

Ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική κι ορίζοντας την “λειτουργικότητα” μέσα από τις έννοιες:


Η πρακτική εφαρμογή των αρχών αυτών καθώς κι η αποτελεσματικότητά τους, θα παρουσιαστεί μέσα από χειροπιαστά παραδείγματα βιωματικής εμπειρίας (όπως η αντιμετώπιση ανατομικής ιδιομορφίας, η λεπτομερής αποκατάσταση μετά από κάταγμα ποδοκνημικής, η αποφυγή συμπλοκής στον δρόμο κ.α).

Δύο εισηγήσεις:

'Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙ ΓΚΟΝΓΚ - PARAWUSHU GREECE' 

των Κωνσταντίνου Αθανασίου και Κωνσταντίνου Μούκα

Τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία, για κάποιον/α που ασκείται στο Κουνγκ Φου είναι πολλά. Η άσκηση στο Taijiquan και στα διάφορα συστήματα Qigong είναι πολύπλευρη, καθώς γυμνάζει αρμονικά το σώμα πέρα από την ψυχολογική πληρότητα και πνευματική ανάταση που βιώνει και αισθάνεται ο/η ασκούμενος/η. Ένα σώμα λοιπόν με βλάβες, καταφέρνει έτσι να γυμνάζει τα δυνατά του μέλη και να δυναμώνει σταδιακά τα λιγότερο δραστήρια. Τα μέλη που είναι αδρανή γυμνάζονται ημιπαθητικά, καθώς οι παραλύσεις και οι βλάβες δεν βιώνονται ως κάθετες ή οριζόντιες ευθείες, αλλά σαν τεθλασμένες, με αποτέλεσμα οι μυς να έχουν και τα αδρανή και τα ενεργά τους μέρη. Η χρήση της στοχευμένης αναπνοής που χρησιμοποιείται στις τεχνικές του Taijiquan αιματώνει αποτελεσματικότερα τους μυς, καθώς μέσα από πολλές έρευνες είναι γνωστό πως με την καλύτερη αιμάτωση ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η αποθεραπεία του οργανισμού.

Τάι Τσι Τσουάν

Η ενέργεια στο σώμα μας, έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αίματος, μέσα από τον έλεγχο της αναπνοής και τον συντονισμό της κίνησης δηλαδή, καλλιεργούμε αυτό που λέμε  (είτε μεταφορικά είτε πραγματικά) συνεχής ροή της ενέργειας. Η ίδια ροή ενέργειας πέρα από την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος που την απεγκλωβίζει εξαρτιέται και επιτυγχάνεται στο παρασυμπαθητικό μας σύστημα, στους μεσημβρινούς και τα κανάλια τους. Σε κάθε στυλ Taijiquan λοιπόν, άλλοτε σε λιγότερο και άλλοτε σε περισσότερο βαθμό υπάρχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά της αρμονικής, πολύπλευρης και πολυαισθητηριακής άσκησης με την στοχευμένη αναπνοή και τον προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης τους.

Προσπαθώντας να προετοιμάσουμε το σώμα για μάχη, βάζουμε τέτοιες ποιότητες (κινητικός έλεγχος και προσαρμοστική ικανότητα σε αθλητικές ανώτερες δεξιότητες), σε αυτό, ώστε φτάνουμε σταδιακά να το ελέγχουμε απόλυτα. Στόχος μας, είναι να παλέψουμε με τον αντίπαλο εκτρέποντας τις αντιβαίνουσες δυνάμεις. Από αυτό το εφαλτήριο ξεκινάνε και τα οφέλη στην υγεία, καθώς εδώ από την αρχή και απαρέγκλιτα γυμνάζουμε το σώμα μας αρμονικά, πολύπλευρα, ήπια και θεραπευτικά με τέτοιες αρχές που εν τέλει να είναι αρκετά απαιτητικές.

Αναπηρίες και τα οφέλη της άσκησης

Οι κινητικές αναπηρίες, οι διαταραχές (νευροαναπτυξιακές – αισθητηριακές), καθώς και οι τραυματισμοί ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό.Κάποια από τα πολλά και διαφορετικά οφέλη της άσκησης σε γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό, οπτικοκινητικό πεδίο είναι:

Η βιβλιογραφία και οι συζητήσεις πάνω σε αυτό είναι πλούσια. 

Qi Gong

Ακόμα πιο στοχευμένα δουλεύουμε την υγεία μας με τα Qi gong. Πρόκειται για ενεργειακές θεραπευτικές ασκήσεις ή ολόκληρα συστήματα θεραπευτικών ενεργειακών ασκήσεων. Η γκάμα είναι πολύ μεγάλη και εδώ και στην Ελλάδα δουλεύουμε αρκετά και αυτό το κομμάτι για όλους τους ασκούμενους στο Κουνγκ Φου με ή χωρίς αναπηρία. Ο ρόλος των Qi gong είναι ακριβώς αυτός, να θεραπεύσουν, να δυναμώσουν και να θωρακίσουν τον οργανισμό πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία.

Parawushu

Το Parawushu λοιπόν με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά με όλον αυτόν τον πλούτο χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτές του ως μέσο ενδυνάμωσης και αποκατάστασης αναπηριών. Το ίδιο θα μπορούσαμε να επισημάνουμε και για τα ψυχολογικά οφέλη από την άσκησή του. Είναι γνωστός ο γενικότερος ψυχοθεραπευτικός ρόλος του αθλητισμού, πόσο μάλλον στο Taijiquan που ο στόχος του είναι μια ισορροπημένη προσωπικότητα με μαχητικές ικανότητες και στρατηγικές διαχείρισης και επίλυσης διαφόρων καταστάσεων.

Πέρα από τα προφανή οφέλη στην υγεία για τις κλασικές κινητικές αναπηρίες, υπάρχουν οφέλη και για αναπηρίες με εξειδικευμένες απαιτήσεις όπως είναι ο αυτισμός, οι νοητικές αναπηρίες, το νεανικό πάρκινσον και διάφορα σύνδρομα. Ισορροπία και αρμονική άσκηση σε σώμα και ψυχή για όλους, αποκατάσταση και στοχευμένη θεραπευτική άσκηση.

Οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι φυσικοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές που συνεργάζονται με το Parawushu οπλίζουν και με ιατρικά δεδομένα όλα τα παραπάνω.