Varför spreds detta?

Varför tror man på Trump?

Varför lurades man av dokumentären?

Varför spreds Expressens artikel?

Var källkritisk!

• Syftet med publiceringen eller uttalandet

Varför har nyheten eller informationen publicerats? Varför har personen i fråga gjort uttalandet? Detta spelar roll då de olika syftena påverkar hur eller vad personen väljer att skriva eller säga. Till exempel visar Trump ganska tydligt att han inte bryr sig om den globala uppvärmningen och inte tror på den genom sitt nonchalanta sätt att uttrycka sig och skämta om den. Detta kan även ett otränat öga snappa upp ganska lätt och på sätt se inse att källan är opålitlig.

• Språkets trovärdighet

En trovärdig och seriös källa använder alltid ett formellt och korrekt språk. Med detta i åtanke kan man snabbt utesluta Donald Trump och Republikanernas uttalanden som trovärdiga, detta är såklart inte enda faktorn men det är en faktor som man snabbt kan se och något man kan snappa upp "live" utan att göra research, om man tittar på till exempel intervjuer.

• Är informationen objektiv?

Kommer informationen från en opartisk författare? Detta spelar mycket stor roll, framförallt när man läser om något som det finns mycket splittrade åsikter kring. Med en objektiv källa menas en källa som belyser olika parter av en konflikt och som inkluderar all information om olika nyheter. En anledning till att "The Great Global Warming Swindle" blev så stor och lyckades vinkla på det sättet som dokumentären gjorde var just för att datan och graferna som visades inte kunde kopplas till en riktig källa och därmed falska och partiska för att passa dokumentärens syfte.

• Kommer informationen från en trovärdig källa

Vem är källans författare? Är det en myndighet, organisation eller en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Detta är bra att kolla upp eftersom att informationens trovärdighet och överensstämmande med faktan kan variera mycket beroende vem författaren är. Informationen i källan kan till exempel komma från en forskare som har lagt hela sin karriär åt att läsa på och forska om global uppvärmning och då vara väldigt trovärdig, men den kan även komma från en privatperson som bara har läst Donalds Trumps tweets och baserat sin fakta utifrån de och är därmed inte en trovärdig källa.

-Alessia Strandberg