ОУ "Георги Бенковски" - с. Мирково

Бързи връзки

Актуално в ОУ "Георги Бенковски"

14.04.2024 г.

Учител от ОУ "Георги Бенковски" в БТВ Репортерите

Как един млад човек избира учителската професия в малкото населено място? Какви са предимствата на малкия, но сплотения колектив? Как се води мас по музика, в който всеки ученик има възможността да свири на отделно пиано? Това са само част от въпросите, на които можете да намерите отговор в скорошния епизод на БТВ Репортерите - в него участие взе и преподавател от нашето училище!

Репортаж Мирково.mp4

29.03.2024 г.

Световен ден на водата

Официална тема на Световния ден на водата за 2024 година е "Вода за мир“. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. 

Водата е навсякъде около нас. В непрекъснатото си движение тя променя състоянието си на пара, течност или лед. Водата е онова чудо, без което не можем – нито ние, нито природата. Намаляването на вода в организма води до стареене на тъканите. Без вода машината, наречена тяло, спира да функционира. 

И тази година учениците от ОУ „Георги Бенковски“ отбелязаха Световния ден на водата, разкривайки по оригинален начин богатството на нашия фолклор и традиции.

Нашият народ носи в своите гени мъдростта на миналото…

За нас, българите във водата има колкото магия, толкова и дълбочина, истинност и сила. 

Хората винаги са се заселвали само там, където е имало вода.

Нашите предци, древните българи са били убедени във вълшебната и вездесъща сила на водата, в нейните свойства да пречиства, да сбъдва желания. Старите българи са се отнасяли към водата като към живо същество. Наричали са я с много и все красиви имена, както човек нарича близките си, изтъквайки нейните най-силни и обични черти – Жива, Кадена, Мълчана, Вречена, Пробудена, Любена, Здрава. А християнството по нашите земи ни носи и Светената вода. 

Неизмеримо богата е фолклорна ни съкровищница, а едни от най-хубавите песни са посветени на водата, в което се убедиха присъстващите гости, учители, ученици. С много настроение второкласниците изпълниха песента „Тръгнала е Дена за вода студена“ и заслужиха аплодисментите на публиката

С водата са свързани и чешмите, които народът ни е градял с вярата, че така прави нещо добро, което ще остави след себе си. „От извор чешма да сториш“ – казвали старите майстори на чешми.

Да се съгради чешма, за да може умореният пътник да пийне студена вода и да си почине, а пастирите стадата да си напоят…

Да се съгради чешма, за да дойдат хубави моми менци да напълнят, а млади момци китките да им грабнат… и невести да си изберат…


Полезни връзки към свързани стариници