Kutak za pedagoški trenutak

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

ČUVAJTE MENTALNO ZDRAVLJE

Zdravlje općenito, a unutar njega mentalno zdravlje kao poseban, no značajan aspekt zdravlja, intimna je, životno vjerojatno najvažnija vrijednost svakog pojedinca, ali i svih ljudskih zajednica. Ono je preduvjet i temeljna odrednica kvalitete života. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno se zdravlje opisuje kao „stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno i pridonositi.

Procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja. Liječenje, smanjena produktivnost, bolovanja i invalidnost, psihološki i egzistencijalno opterećuju obitelj ali dovode i do značajnog ekonomskog i socijalnog opterećenja društva.

Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti, te procjenjuju da će depresija kroz idućih deset godina biti drugi, a do 2030. godine prvi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima. Sve navedeno ukazuje na potrebu za ulaganjem u mentalno zdravlje: rano otkrivanje i liječenje te rehabilitaciju i unapređenje mentalnog a time i općeg zdravlja, čime se doprinosi dobrobiti i ekonomskoj koristi pojedinca i društva.

Današnji socijalni, ekonomski i širi društveni uvjeti življenja i odrastanja više nego ikad otežavaju realizaciju životnih potreba u potpunosti, gotovo nitko nije lišen rizika od obolijevanja. U modernim vremenima, posebno gradskim sredinama gdje sve više izostaju tradicionalni oblici podrške i pomoći, uz otuđenost i uvjerenje da se mora i može u svemu uspjeti, teško je istovremeno ostvarivati se profesionalno, obiteljski i osobno te pomiriti težnje osiguravanja egzistencije i ostvarenja obiteljskog sklada. Da bismo danas u tome uspjeli, potrebno je uložiti dodatne napore uz svjesnost važnosti ulaganja u svoje mentalno i tjelesno zdravlje. Što možete napraviti?

Upoznajte sebe: preispitajte vlastite stavove i navike (što Vam pomaže a što odmaže), osvijestite Vaše emocionalne snage, psihičke sposobnosti, želje i sklonosti, sjetite se koje su Vaše svakodnevne misli i osjećaji, što Vam izaziva stres te odaberite najbolji način reagiranja.

Izgradite samopouzdanje: prepoznajte i prihvatite svoje vrline i slabosti te na njima gradite svoje samopouzdanje, naučite nova znanja i vještine jer to također pridonosi vašem samopouzdanju.

Pronađite vrijeme za sebe: opustite se uz glazbu, čitanje, meditiranje, šetnju ili bilo što u čemu Vam je lijepo i ugodno.

Bavite se umjerenom tjelesnom aktivnošću: izaberite tjelovježbu prema Vašim mogućnostima i redovito vježbajte svaki dan, jer poboljšava emocionalnu stabilnost, smanjuje anksioznost i depresiju.

Stvarajte i njegujte podržavajuće, bliske odnose s obitelji i drugim ljudima: obiteljska i prijateljska podrška važna je pogotovo u teškim trenutcima, širi socijalni krug može Vam pružiti nova iskustva te unijeti ravnotežu u život, uključivanje u zajednicu i dobrovoljni rad daje osjećaj smisla i zadovoljstva te jača samopoštovanje.

https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/mentalno-zdravlje/381

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

“BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID”

Drago moji učenici, roditelji i učitelji

Iako nam je fokus u zadnje vrijeme preseljen sa Covida 19 na novu životnu traumu, o opasnostima Covida još uvijek moramo razgovarati.

Cijela ova teška i izazovna godina iz nas, i neizvjesna godina pred nama ostavile su na mnogima i psihičke i emocionalne ožiljke. Kako bismo lakše zacijelili njihove tragove, Središnji državni ured za demografiju i mlade pripremio je brošuru u kojoj nudi savjete za samoočuvanje i održavanje vlastitog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Vjerujem kako će vam svima ovi materijali biti ok koristi.

Vaša pedagogica Iva

DOBRODOŠLI !

Dobrodošli učenici OŠ Slavka Kolara, dobro došli roditelji, bake i djedovi i svi koji traže pomoć, podršku, savjet ili samo nekog tko bi ih saslušao.

Radi boljeg snalaženja na stranici, u gornjem desnom uglu naći ćete izbornik Obavijesti - tamo se nalaze važne obavijesti, informacije i slično. U Izborniku Učenici možete pronaći razne savjete te informacije o projektima i aktivnostima koji se provode s učenicima u našoj školi. U izborniku Roditelji možete pronaći razne savjete i članke namijenjene Vama.

Za individualne razgovore pedagoginje su dostupne na platfotmi Teams, putem Zoom razgovora, telefonskog razgovora ili maila.

Puno Vas pozdravlja,

Pedagoginja Iva

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

KAD SE SVE OBILJEŽAVA U OŽUJKU....

Pozdrav svim učenicima i roditeljima, svim posjetiteljima.

Baš kao što i naslov kaže - sve se obilježava u ožujku. Ovaj protekli vikend bio je prepun događanja koja će se obilježavati i tijekom ovog tjedna.

Tako se 20.03.2021. obilježavao Svjetski dan pripovijedanja; 20.03.2021. je stiglo i proljeće a istoga dana obilježio se i Međunarodni dan sreće. 21.03.2021. obilježavao se Međunarodni dan osoba s Down sindromom, a 22.03.2021. Svjetski dan voda.

Pa su i naši đaci bili jako vrijedni i pomogli pedagoginji ukrasiti školski pano "Kutak za pedagoški trenutak" a i učiteljici Tajani Brnić upotpuniti svojim mudrim mislima pano za Dan voda.

Sa 7.b razredom i razrednikom Sinišom Vuksanom pedagoginja je razgovarala o sreći a svoje su misli i dobre želje učenici podijelili sa ostatkom škole.

Učenici 3. razreda iz matične škole i učiteljica Nevenka Boršić upotpunili su pano za obilježavanje Dana osoba s Down sindromom jer se i cijela učionica 3. razreda šareni od različitih čarapica.

Sa učenicima područne škole Gornji Hruševec i učiteljicom Danijelom Ivančić, učenicima područne škole Donji Hruševec i učiteljicama Dijanom Boršić i Zrinkom Ceković, te učenicima 3. razreda matične škole i učiteljicom Nevenkom Boršić, pedagoginja je pripovijedala Poljsku narodnu bajku "Živa voda". Razgovarali smo o važnosti vode za zdravlje i život, a učenici su svoje kapljice sa porukama priložili na pano.

O svim aktivnostima možete pogledati više u galeriji.

Pozdravlja vas sve, pedagogica Iva

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Dan ružičastih majica - Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Zadnje srijede u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenici 7. i 8. razreda obilježili su dan u sportskoj igri i međusobnoj suradnji, noseći ružičasto.

Pano uredila pedagoginja Iva Kovačević.


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Kako se nositi sa stresom potresa?

Na veliku žalost i nesreću dio naše domovine pogodio je razoran potres koji je za sobom ostavio velike posljedice. Mnogi su ostali bez svojih domova, mnogim učenicima i naše škole domovi su oštećeni, naše područne škole su teško stradale...

Sve ovo je "samo" materijalna šteta, jer kuće će se ponovno izgraditi, dimnjaci i krovovi popraviti. Važno je da su ljudski životi sačuvani.

No, potres je donio mnoge emocionalne rane, strahove, nesigurnosti - kako si pomoći, kako pomoći djeci, roditeljima, susjedima i svima koji se teško nose sa stresom i strahom?

Na fotografijama je prenesen priručnik koji su izradili stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba , a ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć i emocionalna podrška slobodno mi se javite.

Mislim na sve vas.

Pedagogica Iva

Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa (5MB)

Carousel imageCarousel image

Dan Sigurnijeg Interneta

I ove je godine u našoj školi obilježen Dan Sigurnijeg Interneta. Učenici su na nastavi sa učiteljicama Katarinom Golubić, Vesnom Cundeković i Sinišom Vuksanom izrađivali plakate, riješavali kvizove, učili o opasnostima i načinima kako se zaštitit u virtualnom svijetu.

Na stranici www.dansigurnijeginterneta.org možete naći dodatne materijale i savjete, a savjetujemo da pogledati i video materijale.

4 kratka, edukativna videa #mladipitaju, a teme i poveznice su:

1. Društvene mreže i mladi - https://youtu.be/-G0rqbLFIjg

2. Gaming - https://youtu.be/WUccQIJEmkg

3. Sigurnost na internetu kod djece vrtićke dobi - https://youtu.be/5eRpwAj4rIA

4. Ovisnost o internetu - https://youtu.be/AEr0cU2VWeM


Vaša pedagogica Iva