Johtajuus

Johtajuus on luonteenvahvuus, joka tarkoittaa kykyä organisoida tai koordinoida erilaisten ryhmien toimintaa, johtaa asioita ja ihmisiä sekä erilaisten ihmisten yhteistyötä. Samoin kuin yhteistyön luonteenvahvuuteen, myös johtajuuteen liittyy vahvasti ryhmässä toimiminen: johtajuus on yksi mahdollinen rooli ryhmässä. Johtajuuden luonteenvahvuus ei kuitenkaan ole riippuvainen muodollisesta asemasta. Se voi toteutua eri elämänalueilla ja rooleissa jokapäiväisenä johtajuutena. Myös itseä ja omaa elämää tulee johtaa.

Jos johtajuus on ydinvahvuutesi, on asioiden organisointi ja suunnittelu sinulle luontaista. Järjestelet ja koordinoit erilaisia asioita, ja pystyt pitämään useita lankoja käsissäsi ja monta rautaa tulessa. Teet mielelläsi toimintasuunnitelmia ja aikatauluja. Sinulle ei ole ongelma toteuttaa pieniä tai isompia projekteja tai tapahtumia, ja tartut mielelläsi tilanteisiin, jotka vaativat selkiyttämistä ja koordinaatioita. Olet oma-aloitteinen ja myös ryhmässä otat mieluusti johtajan roolin. Sinulla on ehkä tapana laatia erilaisia toimintasuunnitelmia, ja olet hyvä organisoimaan. On mahdollista, että sinun on helppo myös saada muut innostumaan mukaan erilaisiin hankkeisiin ja toimintaan.

Johtajuus luonteenvahvuutena mahdollistaa monien muiden vahvuuksien hyödyntämisen. Johtajuuden luonteenvahvuus kutsuu esiin muun muassa innostusta, sosiaalista älykkyyttä, uteliaisuutta, luovuutta, harkitsevaisuutta rehellisyyttä ja itsesäätelyä. Muista luonteenvahvuuksista johtajuuden kanssa useimmin esiintyvät reiluus, yhteistyö, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys ja kiitollisuus.

Optimaalinen käyttö

Kaikkia luonteenvahvuuksia voi käyttää liikaa tai liian vähän.

Johtajuuden alikäyttö tarkoittaa haluttomuutta ottaa asioista vetovastuuta tai koordinaatiota. Ehkä mieluimmin toimit taka-alalla ja annat muiden olla pääosassa. Voi olla, että johtamiseen liittyvät roolit tai tehtävät eivät tunnu innostavilta eikä itseä energisoivalta. Vaikka toimisit johtajana työssä tai vapaa-ajalla, on silti mahdollista, että johtajuuden luonteenvahvuuden sijaan hyödynnät roolissasi enemmän muita vahvuuksia, kuten ystävällisyys ja sosiaalinen älykkyys tai luovuus ja innostus.

Johtamisen luonteenvahvuuden käyttöä voi parhaiten kehittää valjastamalla siihen omia ydinvahvuuksia tai muita voimakehävahvuuksia. Voimakehätyöskentelyssä voidaan myös tarkastella erilaisia johtamisprofiileja: Minkälaista on johtajuus, kun vahvuuksissa toistuvat innostus, luovuus, ideointikyky ja muutosvalmiudet? Entä johtajuus, jossa painottuvat ystävällisyys, empatiakyky, kuuntelutaidot, kiinnostus ihmisten auttamiseen sekä yhteisön tuki?

Johtajuuden ylikäyttö voi näyttäytyä kontrollointina, autoritäärisyytenä, hallinnan tarpeena sekä haluna päättää kaikesta ja määrätä muita. Määräilevyys voi erityisesti liittyä stressaaviin tilanteisiin tai tilanteisiin, joissa asiat eivät suju odotetulla tavalla. Siksi sinnikkyys, itsesäätely, harkitsevaisuus ja nöyryys ovat johtajuuden luonteenvahvuuden tärkeitä tukivahvuuksia.


Aktivoi johtajuuden luonteenvahvuutta

  • Jos johtajuus on ydinvahvuutesi, miten se ilmenee eri rooleissa ja eri elämänalueilla?

  • Mikäli johtajuus ei ole ydinvahvuutesi, missä kohtaa vahvuusprofiiliasi se sijaitsee?

  • Miltä muiden johtaminen mielestäsi tuntuu? Kuinka paljon nautit johtamisesta?


© Sanna Wenström 2022. Osion teksti on suojattu tekijänoikeuksin eli sen osittainenkin kopiointi on kielletty. Tekstiä voi lainata normaalien lähdeviittauskäytäntöjen mukaisesti.

Viittausohje: Wenström, S. (2022). Luonteenvahvuudet. Urahaku-verkkokurssin materiaali. Luettu pvm. www-osoite.