Itsesäätely

Itsesäätelyn luonteenvahvuuden avulla voimme vaikuttaa arkipäiväiseen elämäämme, tunteiden säätelyyn sekä tavoitteisiin pääsemiseen. Itsesäätelyn avulla pystymme valitsemaan, miten toimimme. Jokainen meistä joutuu hyödyntämään itsesäätelyn luonteenvahvuutta päivittäin, ja ilman sitä koko arki ajautuisi kaaokseen.

Jos itsesäätely on ydinvahvuutesi, sinua kuvaavat säännöllisyys, kurinalaisuus ja suunnitelmallisuus. Et helposti menetä itsehillintääsi, vaan hallitset tunteesi ja toimintasi myös paineen alla. Toimit omien tavoitteidesi suuntaisesti ja sinun on helppoa keskittyä ja tehdä esimerkiksi opiskelutehtävät ajallaan.

Itsesäätely on sukua sinnikkyydelle. Sinnikkyys kuitenkin kohdentuu pitkän aikavälin isoihin tavoitteisiin, kun taas itsesäätely auttaa lyhyellä aikavälillä ja nykyhetkessä. Sinnikkyyttä esimerkiksi on, että ei keskeytä opintoja vaan jatkaa haasteista huolimatta. Itsesäätelyä on, että päättää tehdä oppimistehtävän, vaikka mieli tekisi katsoa elokuvaa. Itsesäätelyyn liittyvät myös tunnetaidot: pystymme esimerkiksi hillitsemään suuttumuksemme ja puhumaan toiselle ystävällisesti, vaikka olemme vihaisia.

Optimaalinen käyttö

Kaikkia luonteenvahvuuksia voi käyttää liikaa tai liian vähän.

Itsesäätelyn alikäyttö yleensä esiintyy jollakin tietyllä elämänalueella. Tällöin sorrumme kohtuuttomuuteen esimerkiksi syömisessä tai liikunnassa, käytämme rahaa holtittomasti tai työskentelemme liikaa. Onkin hyvä tarkastella itsesäätelyn luoneenvahvuuden käyttöä erilaisilla elämänalueilla.

Itsesäätely on kuin lihas, jota kannattaa harjoittaa, mutta joka myös voi väsyä. Siksi on mahdollista, että esimerkiksi voimakas tunteiden säätely työpäivän aikana saa itsehillintämme pettämään kotiin päästyämme vaikkapa syömisen suhteen. Koska kaikki henkinen kuormitus väsyttää itsesäätelyämme, on omista voimavaroista ja hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeä keino edistää myös itsesäätelyä.

Itsesäätelyn ylikäyttö voi tarkoittaa liikaa varovaisuutta, kireyttä, pidättyväisyyttä tai ylikontrollia esimerkiksi syömisessä ja liikkumisessa. Pakonomainen kontrollointi ja itsehallinta voivat heikentää hyvinvointiamme ja elämänlaatuamme ja vaikuttaa esimerkiksi ihmissuhteisiimme. Luovuus, uteliaisuus, huumori sekä kauneuden ja erinomaisuuden arvostaminen ovat luonteenvahvuuksia, joita voit kokeilla tasapainottamaan itsesäätelyn vahvuuden liiallista käyttöä.

Aktivoi itsesäätelyn luonteenvahvuutta

  • Missä kohtaa vahvuusprofiiliasi itsesäätely sijaitsee? Onko se ydin- vai kasvuvahvuutesi vai sijaitseeko se vahvuusprofiilisi keskivaiheilla?

  • Missä asioissa tai millä elämänalueilla itsesäätelysi on vahvimmillaan? Entä missä asioissa tai elämänalueilla se on haastavaa?

  • Missä asioissa tai elämänalueilla toivoisit voivasi kehittää itsesäätelyn luonteenvahvuutta? Mikä olisi pienin mahdollinen askel sen kehittämiseksi?

  • Missä asioissa olet onnistunut elämässäsi parhaiten? Mikä rooli itsesäätelyllä on näissä onnistumisissa?


© Sanna Wenström 2022. Osion teksti on suojattu tekijänoikeuksin eli sen osittainenkin kopiointi on kielletty. Tekstiä voi lainata normaalien lähdeviittauskäytäntöjen mukaisesti.

Viittausohje: Wenström, S. (2022). Luonteenvahvuudet. Urahaku-verkkokurssin materiaali. Luettu pvm. www-osoite.