Plantenlijst

Bloemen

Klik op de naam van de plant om de beschrijving op wikipedia te zien.

De bladeren en de bloemen van deze plant zijn eetbaar en smaken pikant zoals tuinkers of radijsjes. Ze geven een mooie kleur en frisse toets in een slaatje.

Niet te missen in elke moestuin. De geur van (de wortels) van deze bloemen zorgen ervoor dat aaltjes wegblijven uit de buurt.

Een zeer dankbare plant in een moestuin voor kinderen. Hun snelle groei zorgt ervoor dat de tuin er elke dag een beetje anders uitziet, en de bloemen trekken insecten en vogels aan.

Groenten

We kozen voor aubergines voor de kleur van de vruchten en de speciale groeivorm

Deze plant vind je bijna nooit vers in een warenhuis maar wordt toch zeer veel gebruikt. Daarom willen we laten zien hoe hij er uitziet in de tuin.

Een imposante plant die we in het midden van een metertuintje zullen zetten, omringd door plantjes die geoogst worden vooraleer hij heel de bak vult. Het zal een moeilijk verwezenlijking worden om de eerste vruchten vóór de zomervakantie rijp te laten worden.

Deze doen het steeds voortreffelijk in onze tuin. De tomaatjes smaken heerlijk zoet!

We kozen voor paprika's omdat ze in zeer veel gerechten kunnen gebruikt worden, en om te laten zien dat pepers en paprika's tot de zelfde familie behoren.

De eerste lekkere zoete groenten van het jaar.

Na de zomervakantie wordt een groot deel van onze moestuinpaden bedekt door de pompoenranken die in de zomervakantie ongemoeid hun gang konden gaan, maar daar worden we voor beloond door lekkere pompoenen die rond halloween tot soep verwerkt worden.

Radijsjes zijn een dankbare plant in onze schoolmoestuin. Ze hebben een mooie kleur en groeien snel zodat er vóór de zomervakantie  van kan genoten worden. Ook het loof is eetbaar en smaakt lekker in soep.

Deze bladgroente is mooi in de moestuin en lekker in de wokpan 😀

Wortelen zijn er in veel verschillende kleuren, maar de oranje wortelen zijn het zoetst! We kiezen voor een korte soort die past in onze ondiepe plantenbakken.

Kruiden

Deze éénjarige plant geurt heerlijk en gaat perfect samen met tomaten

Zowel de stelen als de bloenen zijn eetbaar. Een leuke manier om kennis te maken met vaste planten die in de winter afsterven en in de vroege lente terug hun kopje opsteken.

De bladeren van deze plant hebben mooie rode nerven en smaken zuur. De jonge bladeren zorgen voor een fris smakende salade.

Nog een geurige vaste plant die in een Belgische moestuin niet mag ontbreken.

Deze tweejarige plant zaait zichzelf al een paar jaar natuurlijk verder in onze moestuin. We kunnen elk jaar in de tuin op zoek naar de kiemplantjes van het jaar ervoor en planten deze terug op dezelfde plaats in de kruidenbak.

Een geurige struik met mooie paarse bloempjes.

De blaadjes van deze struik smaken heerlijkin pompoengerechten.

Deze muntsoort is de eerste die zijn kopje omhoog steekt in de lente. Door de fijne zachte haartjes die op de blaadjes groeien kan deze muntsoort zijn smaak moeilijk afgeven in koude dranken, maar je kan er heerlijke thee met maken.