Verdwenen beroepen

In Roborst werden heel wat beroepen uitgevoerd die vandaag niet meer bestaan of allang niet meer worden uitgevoerd.
Op die manier kunnen kinderen kennis maken met beroepen van vroeger en denken ze na over de gevolgen van de veranderingen van die beroepen.


De handschoennaaister

De handschoennijverheid was in de tweede helft van de 19de eeuw een belangrijke nijverheid. Het naaien van lederen handschoenen was een monopolie van de handschoennaaister – thuiswerkster, vooral in onze streken tussen Zottegem, Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen.

In de toenmalige Stationsstraat was handschoenuitgever Stevens gevestigd, waar vele jonge vrouwen, waaronder Andrea Vande Casteele, de stiel van wantenmaker leerden.


De champetter

In Roborst werd een veldwachter aangesteld om de algemene orde te handhaven. Zo was deze gemachtigd om wanbedrijven vast te stellen, personen te ondervragen en processen-verbaal op te stellen.

Een bekende Roborstenaar die aangesteld werd in 1936, was Albert t’Siobbel

De smid

Het beroep van smid bestaat nog steeds.
In Roborst werd dit beroep in het gebouw ‘Sint-Elooi’ uitgeoefend.
Later werd dit gebouw ook een herberg.
Momenteel is dit een woonhuis.
Sint-Elooi is de beschermheilige van hoefsmeden, slotenmakers, elektriciens.


Wijngaardslakkenkwekerij

Oorspronkelijk werden de slakken gezocht door kinderen op velden, in de bossen en in de spoorwegbermen. Door het massale zoekwerk van de kinderen werden heel wat eitjes vertrappeld zodat de voortplanting in het gevaar kwam.
Jef ‘slekke’ ging de diertjes kweken en verkocht deze wijngaardslakken tot in Brussel dankzij het toenmalige station te Roborst.


De sigarenmaker

Sigarenmaker en ‘sigarenmarchand’ Taragola bevond zich tegenover het café ‘De la gare’, het huidige Bareelke.

Hij kocht uitsluitend tabaksplanten aan uit Sumatra, Java en Florida, die per schip naar de haven van Antwerpen werden gebracht. Deze leveringen werden per trein geleverd aan huis. 

De patron

In het Zwalms dialect worden vaak Franse woorden gebruikt. In de toenmalige Stationstraat werden maar liefst een zevental cafés uitgebaat door een patron of cafébaas.


De kolenmarchand

In het routehuis kwamen de lokale bewoners steenkool aankopen die zij gebruikten om hun woning te verwarmen.

Het routehuis bestaat vandaag uit twee woongedeelten. De kolenhangar werd afgebroken.