Deelgemeenten

Ninove bestaat uit heel wat deelgemeenten, elk met een aparte geschiedenis. Deze deelgemeenten maken in eerste instantie deel uit van de ruimte van de gemeente Ninove. Het is interessant om hier ook eens bij stil te staan.

Appelterre-Eichem

Appelterre is een van de oudste dorpen die deel uitmaakt van groot-Ninove. Slechts vanaf de 15de eeuw werd Eichem bij Appelterre gevoegd. Het dorp maakte initieel deel uit van de heerlijkheid Wedergraete.

Bijnaam = Windmolengemeente (te danken aan de Wildermolen)

In 2020 telde het dorp 2984 inwoners.

Gekend voor de tabaksnijverheid + bakermat van het trekpaard

Aspelare

Vanaf de 11de eeuw kwamen heel wat mensen in Aspelare wonen. Het is in handen geweest van vele heren (bv. Boelare, Liedekerke, ...). Toen het feodalisme werd opgeheven in de 18de eeuw werd Aspelare voornamelijk een pendelgemeente.

In 2020 telde het dorp 1657 inwoners.

Gekend voor de rust en het groen, evenals de wandelingen in de 'Broodhoek' of in de buurt van de oude watermolen.

Denderwindeke

Dit dorp is reeds terug te vinden ten tijde van de Romeinen, aangezien er heel wat overblijfselen uit die periode zijn teruggevonden (bv. Romeinse munten, silex, ...). De Romeinen waren hier heel aanwezig door de heerbaan die er lag.

Tot het jaar 1825 is Denderwindeke in handen van heel wat heren en dames geraakt (bv. Otto van Trazignies en zijn afstammelingen, Jan Van Aarschot, Pierre de Goux en zijn afstammelingen, ...).

In 2020 telde het dorp 3920 inwoners.

Gekend om de mooie wandelingen die men er kan doen, evenals de eye-catcher 'Molen ter Zeven Wegen'.

Lieferinge

Lieferinge was een heus landbouwdorp. De graven van Vlaanderen oefenden er tot de 14de eeuw herenrechten op uit. Nadien kwam het dorp in handen van de familie van Massemen. Geeraard van Massemen heeft zelfs een charter opgesteld omtrent dit dorp. Achteraf kwam Lieferinge nog in handen van heel wat andere heren. De baron van Celles was de laatste.

In 2020 telde het dorp 297 inwoners.

Gekend voor haar beschermde dorpskern met het Onze-Lieve-Vrouwekerkje en 'De Zwaluw' + de mooie wandelpaden

Meerbeke

Men kan Meerbeke plaatsen binnen de Romeinse periode, aangezien er objecten uit die tijd zijn teruggevonden.

Vanaf de 7de eeuw na Christus zou het dorp in handen zijn geweest van een invloedrijke Frankische edelman, namelijk Adelardus. Het graf van zijn dochter, die een vroom en zuinig leven leidde, werd door heel wat bedevaarders bezocht.

Initieel was Meerbeke een deel van Brabant, aangezien het juist op de grens lag met de vorstendommen Vlaanderen en Brabant.

Achteraf heeft het dorp nog heel wat heren en baronnen mogen meemaken.

In 2020 telde het dorp 5990 inwoners.

Gekend door de Ronde van Vlaanderen die hier 40 jaar zijn finish had.

Nederhasselt

Eerst was het dorp in handen van de familie van Hasselt. Aangezien Nederhasselt, samen met 12 andere dorpen, deel uitmaakte van een belangrijke baronie hebben heel wat baronnen en nakomelingen het dorp in handen gehad (bv. van Boelare, Van Gavere, Fosseux, ...). De laatste heer was afkomstig van een Gentse familie en de laatste feodale heer van Nederhasselt.

In 2020 telde het dorp 1303 inwoners.

Gekend voor de Lourdeskapel + de Sint-Amanduskerk

Neigem

Het dorp maakte deel uit van de heerlijkheid van Wedergraat, samen met Appelterre-Eichem, Pollare en Denderwindeke. Daarna hebben heel wat heren Neigem in handen gehad.

Er was voor de poort van het kasteel, een dorpskern aanwezig met een bijhorend dorpsplein. Binnen dit kleine dorpje was er eveneens een soort hospitaal aanwezig en dat nog tot de 19de eeuw dienst gedaan heeft.

In 2020 telde het dorp 586 inwoners.

Gekend door het Neigembos, de kapel van Bevingen en het kasteel van Neigem

Okegem

Hele lange tijd zou het dorp in handen geweest zijn van de gelijknamige familie. Pas vanaf de 14de eeuw kwam Okegem in handen van de heren van Ninove. Eerst werd het als leenpand gegeven aan de familie van Liedekerke. Nadien werd het doorverkocht aan verscheidene families.

De Sint Corneliusabdij had tot het einde van de 19de eeuw heel wat invloed over het dorp, voornamelijk qua inspraak in de ziekenzorg en economische middelen. Samen met de hopcultuur en de landbouw waren deze zaken onontbeerlijk voor Okegem.

In 2020 telde het dorp 2018 inwoners.

Gekend door de Libanonceder (enkel nog de stam van terug te vinden) + het kleine station van Okegem + de hopcultuur

Outer

Outer was vroeger een typisch landbouwdorp. Net als alle andere dorpen uit Ninove werd de heerlijkheid van het land overgedragen aan verschillende families (bv. van Boelare, van der Aa, ...).

Vanaf de 19de eeuw kunnen we vaststellen dat er sprake is van een beginnende industrie binnen Outer. Dat had het dorp te danken aan de twee oliemolens, de twee lijnkoekbrekerijen en de twee windmolens.

In 2020 telde het dorp 3192 inwoners.

Gekend door de twee kerken (de kerk van Outer en de kerk van Lebeke) + het Galgenveld + de gedenksteen van Smid Lambrecht (lid van de Daensbeweging)

Pollare

Pollare is samen met Denderwindeke een van de deelgemeenten van Ninove waar al het langst mensen wonen. Dit heeft men kunnen vaststellen door de vondsten uit de periode van de Romeinen en de Merovingers (dakpannen, lanspunten, silex, ...).

Als echt landbouwdorp heeft ook Pollare heel wat eigenaars gekend (bv. Van der Aa, ...). Tenslotte kwam het gebied ook nog onder het 'grote leen van Wedergraete' terecht.

In 2020 telde het dorp 1346 inwoners.

Gekend door de autowijding in het teken van Sint-Kristoffel + de voetgangersbrug over de Dender + de vele kapelletjes

Voorde

Vanaf de 11de eeuw heeft het dorp een bevolkingsexplosie gekend waardoor het vanaf dan pas in de literatuur aan bod kwam. De heren van Voorde maakten er een waar domein van met een echte dorpskern. Daarna kwam Voorde in handen van heel wat andere families door middel van erfenissen, enz. (bv. de familie Tedegemia, de familie van Idegem, de familie van der Meere, ...). Na de Franse periode werd Voorde een onafhankelijke gemeente.

In 2020 telde het dorp 1333 inwoners.

Gekend door de beukenboomkapel + de wedstrijd die vroeger werd gehouden met levende kikkers en kruiwagens

Enkele (les)suggesties:

  • Meer informatie over de geschiedenis van de deelgemeenten vindt men terug op de website van Ninove.

  • De betekenis van de namen van de deelgemeenten zijn geplaatst onder het leergebied 'taal'.

Bronnen afbeeldingen:

  • Wapenschild Appelterre-Eichem: Van Hecke, F.

  • Wapenschild Aspelare: De Clercq, P.

  • Wapenschild Denderwindeke: JonasRetro

  • Wapenschild Lieferinge: De Clercq, P.

  • Wapenschild Meerbeke: Heraldry of the world

  • Wapenschild Nederhasselt: De Clercq, P.

  • Wapenschild Neigem: Heraldry of the world

  • Wapenschild Okegem: De Clercq, P.

  • Wapenschild Outer: De Clercq, P.

  • Wapenschild Pollare: Heraldry of the world

  • Wapenschild Voorde: Heraldry of the world