Bezoek aan Gent

U bent hier: Home > Activiteiten >We zagen dat het goed was > Bezoek aan Gent

Op vrijdagmorgen 22 oktober vertrokken we met de trein van 9.20u richting Gent waar we rond 10.50u aankwamen.

Onze gids Philippe Van Maele stond ons al op te wachten om met de tram naar het gerechtsgebouw te rijden. Na controle bij de ingang konden we onmiddellijk enkele zittingen volgen. We kregen uitleg over de verschillende functies en er werden door onze groep allerhande vragen gesteld.

Vervolgens gingen we middagmalen bij Mastel. Het menu was goed maar de bediening was te traag waardoor de rest van het programma in het gedrang kwam.

We maakten verder nog een wandeling via het Rabot, Prinsenhof en enkele andere mooie hoekjes van Gent om via het Gravensteen met de tram terug richting station te rijden.

Volgens de verschillende reactie werd het toch voor velen een geslaagde uitstap.

Bekijk de foto's van deze uitstap.


Hilde

Groot Gerechtsgebouw Gent (GGG), ook wel informeel het 'nieuwe' gerechtsgebouw is gelegen in de Gentse wijk Rabot, ten noordwesten van het stadscentrum van de stad. Het gebouw wordt omsloten door een klein park dat werd aangelegd na de opening van het gebouw in 2007. Het gebouw is ontworpen door de architecten Stéphane Beel en Lieven Achtergael.

Het gerechtsgebouw bestaat uit drie grote, glazen volumes van vijf verdiepingen hoog met daaronder nog twee kelderverdiepingen. Een bijzonderheid van het nieuwe gerechtsgebouw is de binnenplaats met op niveau -1 twee vijvers die het gebouw meer karakter geven.

De zittingzalen bevinden zich in toren 1 of T1 en zijn te bereiken via de lange wandelgang die via het onthaal in toren 3 (T3) helemaal naar achteren doorloopt tot aan toren 1. In de volksmond wordt het nieuwe gerechtsgebouw het glazen huis genoemd. Dit komt doordat de buitenkant van het gebouw voor een groot deel uit glas bestaat. De architecten wilden hiermee de transparantie van het gerechtelijk apparaat benadrukken.

In de namiddag bezoeken we de stad Gent.
Gent is de stad van de stroppendragers en in de historische binnenstad zijn er tal van bezienswaardigheden zoals daar zijn: de belforttoren, de Sint-Baafskathedraal met het beroemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck, de Sint-Niklaaskerk en de Boekentoren van de universiteitsbibliotheek, een modernistisch gebouw ontworpen door Henry Van De Velde in de jaren 30. In maart 2017 ging de nieuwe stadsbibliotheek De Krook open, een gebouw met meerdere functies.
Gent is oo
k rijk aan een groot aantal civiele bouwwerken, zoals dat onder meer te zien valt aan de Graslei en de Korenlei met hun voorname gildehuizen en andere panden, waaronder het Oud Postgebouw. Een van de grootste civiele monumenten in de binnenstad is het Gravensteen, een kasteel en grafelijke residentie uit de twaalfde eeuw met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Het is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Een ander gebouw met historische waarde is het Prinsenhof, waar in 1500 keizer Karel V geboren werd, die als keizer van het Heilige Roomse Rijk over het grootste Europese rijk sinds Lodewijk de Vrome regeerde. Het Sint-Jorishof is het oudste hotel van Europa.

Gent is uiteraard ook bekend, beroemd en soms berucht voor de Gentse Feesten. Deze feesten nemen, rond 21 juli, tien dagen lang de hele binnenstad van Gent, de Kuip, in. De grote bezieler was Walter De Buck die de Gentse Feesten eind jaren 60 nieuw leven inblies.

Bron: Wikipedia