ALIMENTACIÓ I ACTIVITAT FÍSICA

A més de suficient, completa i equilibrada, una dieta saludable hauria de ser satisfactòria, i sigui quina sigui la teva opció alimentària (dieta mediterrània, vegetariana...) sempre ha d’anar acompanyada d’activitat física. Gaudeix del menjar i del teu cos amb el cap.

Font: www.jove.cat

ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Una alimentació saludable és aquella en què el menú setmanal és equilibrat i presenta una varietat d’aliments saludables, amb nutrients. La millor manera és combinar els aliments de la manera que més t’agradi i fer que els plats siguin variats. A més, cal que apostem pels productes locals i de temporada, ja que són més frescos, més bons, afavoreixen l’economia local i redueixen l’impacte ecològic del transport.

La quantitat ha de ser suficient, no hem de passar gana però tampoc menjar fins a sentir-nos desagradablement plens. Això no vol dir que tothom hagi de menjar la mateixa quantitat: dependrà de l’edat, del cos..., però és important estar bé quan acabem de menjar.

Font: www.jove.cat

EL COS PERFECTE

Quin és el cos perfecte? De fet, hi ha cossos perfectes? Els ideals de bellesa canvien en funció del context històric, social i cultural que ens ha tocat viure. Els mitjans de comunicació, la publicitat, la moda... ens fan creure que hem de comparar el nostre cos amb un d’ideal. Però a les persones ens atrauen cossos diferents: no podem pretendre que els cossos de tothom ens sigui atractius, de la mateixa manera que el nostre mai serà atractiu per a tothom. El que és important és que nosaltres ens hi sentim còmodes. A qui no li agradi, que no ens miri!

Font: www.jove.cat

LA IMPORTÀNCIA DE L’ESPORT

L’activitat física és font de salut i benestar. Ens fa ser persones més resistents i més sanes. De fet, ens aporta beneficis no només físicament, sinó també emocionalment, ja que és una manera de descarregar tensions, desconnectar i ens permet dormir més bé. I a més, si ho fem en grup, ens permet relacionar-nos amb altres persones i això afavoreix la constància i la cooperació.

L’activitat física sempre ha de ser planejada i ens ha de fer gaudir, i no ens hem de pressionar en excés. Està molt bé fer exercici, especialment si són activitats a la natura, però l’esport no ha de condicionar el nostre estat d’ànim. Si patim o ens enfadem perquè hem faltat a un entrenament, o perquè no hem pogut anar al gimnàs per un imprevist, hem de preocupar-nos. Dedicar-se compulsivament a l’exercici físic, modificar l’alimentació i, en resum, estar obsessionats per tenir un aspecte físic atlètic i musculós és negatiu i pot comportar el desenvolupament de trastorns psicològics.

Font: www.jove.cat

PARLEM DE DIETES

Com a conseqüència de la pressió estètica i del culte al cos, les dietes estan molt presents en el nostre dia a dia. Apareixen freqüentment anunciades a la televisió i les revistes, surten a les converses i la gent en parla. Moltes dietes es presenten com a miraculoses, especialment les destinades a perdre pes ràpidament i sense patiment (cosa que és impossible). Quins interessos creieu que hi ha darrere de promocionar aquestes dietes i aquests models de cos?

És molt important sentir-nos a gust amb el nostre cos i recordar que ningú té dret a fer-nos sentir malament per com és el nostre aspecte físic.

Font: www.jove.cat

PARLEM DE SEXE

La sexualitat és tant diversa com ho son les persones. Tot i que ens acompanya tota la vida, sovint no s'educa per parlar-ne obertament. Aprenem a partir d'experiències que cadascú viu a la seva manera. La comunicació és necessària per gaudir-ne del tot. Cal preguntar i explicar.

Font: www.jove.cat

LA MASTURBACIÓ

Per poder-nos agradar, primer ens hem de conèixer. Sovint ens fixem en els defectes dels nostres cossos, però també és important fixar-nos en què ens agrada de nosaltres mateixos.

Masturbar-nos és una bona manera d’experimentar amb el nostre propi cos, obtenir plaer i experimentar sensacions d’excitació. Es basa a estimular zones erògenes, parts del nostre cos de les quals podem obtenir plaer quan s’estimulen. Són el clítoris, els primers centímetres de la vagina, el gland del penis, la pròstata,... i també els mugrons, el coll, les orelles! Cada persona té unes zones més sensibles que d’altres. És important tenir clar que no són només els nois els qui es masturben. Tothom ha de poder masturbar-se si en té ganes, i ens hem de poder sentir còmodes per compartir-ho sense ser jutjats per fer-ho!

Font: www.jove.cat

RELACIONS SEXUALS, PORS I DUBTES

Tothom ha tingut dubtes, inseguretats i pors en les relacions sexuals. I no només en les primeres. Sempre sorgeixen coses noves que cal gestionar i comunicar. En les relacions sexuals és molt important gaudir el moment, explicar què sentim i compartir les inseguretats... però també les coses que ens agraden i ens fan sentir bé! Cal recordar que no existeixen ni les persones ni les relacions perfectes. Així que, en una relació cal implicar-se!

No es poden expressar les emocions en qualsevol moment, ja que s'han de garantir que les altres persones estiguin receptives. De fet, ens hem de comunicar tenint en compte el que nosaltres sentim i pensem, però també allò que sent i pensa l’altra persona.

Font: www.jove.cat

EL PLAER I L’ORGASME

Donat que a les persones ens agrada fer coses diferents, per tenir una sexualitat plaent cal que en parlem, que ens comuniquem i compartim els sentiments i desitjos. L’orgasme és el moment més intens d’excitació i plaer; n’hi ha d’intensos, curts, llargs... Cal dir que es pot viure una experiència sexual plaent sense arribar a l’orgasme: no cal que ens pressionem.

Totes les persones poden arribar a ser multiorgàsmiques, tot i que cal tècnica i pràctica, especialment en conèixer el propi cos i experimentar.

Recordeu que l’òrgan sexual més poderós és el cervell!

Font: www.jove.cat

CUIDEM-NOS

En qualsevol relació sexual és imprescindible cuidar-te i cuidar també la o les persones amb qui tenim la relació: hem de conèixer els mètodes anticonceptius i què són les infeccions de transmissió sexual i com es contagien. També hem de saber com actuar en cas de possible embaràs o infecció.

Els preservatius (femenins i masculins) són l’únic mètode anticonceptiu que evita els embarassos no desitjats i a més les infeccions de transmissió sexual.

Com veieu, en la sexualitat pràcticament tot és cuidar-se i tenir cura de les altres persones!

Font: www.jove.cat

ADDICCIONS

De les drogues, de segur que n'has sentit parlar, qui sap si de manera contradictòria. Potser fins i tot t'han animat a consumir-ne. Cal informació per tenir plena consciència dels riscos que comporta el seu consum. Però no només el consum de substàncies pot generar addiccions, també ho poden fer algunes conductes, aleshores parlem d'addiccions comportamentals.

Font: www.jove.cat

ALCOHOL

Alguna vegada t'has aturat a pensar quant alcohol beus? Has d'anar amb compte, perquè potser allò que per a tu és una quantitat normal té uns efectes que ignores sobre el teu organisme i la teva capacitat de relacionar-te.

El consum d'alcohol és un producte molt arrelat al nostre poble, gaudeix d'una permissivitat que xoca amb els nombrosos efectes negatius que provoca a la nostra societat. Malgrat el perjudici que el seu consum pot provocar no hi ha pràcticament cap celebració on no aparegui.

Benestar, diversió, amics, sexe... La imatge social i publicitària associada a l'alcohol sovint és agradable i optimista. Però pot crear-te addicció i dependència, com l'heroïna. N'ets conscient?

Font: www.jove.cat

ALTRES DROGUES

Quina relació tenim els joves amb les drogues? A vegades, com en un joc de cartes, es té poder de decisió, s’avança, es retrocedeix, es rectifica, hi influeix la sort, es guanya i també es perd.

Sovint el consum de drogues es fa en grup i en ambients de festa. Pot ajudar a desinhibir-se i socialitzar-se, però convé no abandonar-se a un consum no desitjat per la pressió social. Si decideixes consumir-ne, que sigui perquè realment ho has decidit tu i no perquè hi ha col·legues que ho fan o perquè entre certa gent queda més guai.

Font: www.jove.cat i www.laclara.info


PANTALLES: VIDEOJOCS, JOCS D’ATZAR I XARXES SOCIALS

La sobreexposició a les noves tecnologies pot generar addiccions.

Quan comencem a perdre el control? Quan el nostre estat d’ànim i les nostres emocions depenen molt dels likes que obtenim a les xarxes, quan no podem parar de mirar el mòbil esperant la resposta a un missatge de whatsapp o quan ens enfadem si no aconseguim “millorar” en un videojoc. A la dependència psicològica s’hi afegeix una pèrdua progressiva d’interès per altres activitats. La nostra vida quotidiana comença a estar “en funció de”.No anem bé quan sentim que necessitem viure constantment connectats.

Font: www.jove.cat

LES EMOCIONS I LA SALUT MENTAL

L’angoixa, l’estrès, la depressió... no només són cosa dels adults i de la gent gran.

No seria estrany que algun dia un amic, una companya de feina, algú de la teva família o tu mateix/a tingués un problema de salut mental. L’ansietat, la depressió o els trastorns alimentaris en són exemples. Al problema de salut se solen afegir l’estigma, la discriminació i l’aïllament.

Font: www.jove.cat

SALUT EMOCIONAL

Una emoció és un procés que s’activa quan l’organisme detecta algun perill, amenaça i desequilibri amb la finalitat de posar en marxa recursos que es troben al seu abast per controlar la situació.

Les emocions són un motor d'acció i, si les nostres accions marquen el nostre futur, saber-les dirigir és certament un art, l'art de viure en positiu la nostra emocionalitat d'acord amb la vida que desitgem.

Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l'individu se sent bé, pot afrontar les situacions quotidianes d'estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de manera eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d'altres.

Fonts: https://www.aecc.es/, https://canalsalut.gencat.cat/, www.uab.cat



L’ESTIGMA EN LA SALUT MENTAL

Parlar de salut mental ajuda a reduir l’estigma i la discriminació. Escoltar que és normal tenir un problema de salut mental de mà de qui el té, ajuda a trencar estereotips. I com més parlem de salut mental, més fàcil ens serà buscar ajuda quan ens trobem malament i necessitem suport.

Sabíeu que l’estereotip més comú de tots és que la gent creu que no coneix ningú amb un problema de salut mental? Cal explicar que els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. De fet, una de cada quatre persones n’experimentarem algun al llarg de la nostra vida. Els efectes són tan reals com un braç trencat, tot i que no hi hagi un guix o un cabestrell que ho demostrin

Font: https://obertament.org/