Beverbos

 Oorsprong drooglegging , moerasflora en fauna

Oorsprong

 Vroeger omvatte het Beverbos een veel groter gebied: de volledige vallei van de Maalbeek tussen Wemmel en het kasteel van Bever. Het is aan dit kasteel dat Beverbos zijn naam dankt.  Maar over de oorsprong van de kasteelnaam bestaat er discussie. Ofwel kwamen er vroeger bevers voor, ofwel is bever afgeleid van "brebonna": opborrelend water. In het gebied zijn er namelijk veel bronnetjes met helder, kalkrijk water. De drassige leemgronden worden af en toe overstroomd door de Maalbeek als die uit haar oevers treedt.

 Aquafin heeft in Wemmel bufferzones aangelegd
(spaarbekkens), om bij hevige regenval overstromingen zoveel mogelijk te voorkomen. De laatste jaren zijn er geen overstromingen meer geweest van de Maalbeek in Beverbos. 

 De akkers en weilanden ten noorden van Beverbos dragen een plaatsnaam "De Ezel". Dat is niet de naam van het lastdier, maar wel de oude benaming voor een droge weide. 

Gered van verkaveling en drooglegging

 Vroeger werd het grootste deel van de vallei van de Maalbeek gebruikt als hooiland en hier en daar als begraasde weide of hakhoutbos. Vanaf de WO II werd een groot deel beplant met populieren, waardoor de zeldzame flora met brede orchis, adderwortel en knolsteenbreek verdween. Ook de waterkwaliteit van de Maalbeek verslechterde door o.a. afvalwater. De paadjes werden verbreed, sommige percelen werden volgestort met bouwafval, een sportcomplex ( Zijp) werd opgetrokken en er werd een hoge druk aardgasleiding aangelegd parallel met de beek. Ternauwernood ontsnapte de vallei ook aan de verkavelingsdrang.
  Enkele jaren nadat de gemeente een deel van de vallei had aangekocht, werd het Beverbos in 2006 erkend als natuurreservaat. Het beheer moet meer diversiteit in de vegetatie brengen zodat flora  en fauna aan de rand van Brussel een toevluchtsoord krijgen. 

Rijke moerasflora en fauna

  Een groot deel van de vallei bestaat uit elzenbossen en enkele oude populieren dienen nog als broedplaats voor vele holenbroedende vogels zoals spechten en boomklevers. Natuurpunt beheert ook een aantal hooilanden in de omgeving.        Aan het einde van de zomer worden de bloemrijke graslanden met moerasspirea, bosbies, wilgenroosje en koekoeksbloem gemaaid. Op de rechteroever van de Maalbeek begrazen paarden van plaatselijke paardenliefhebbers de graslanden. Doordat de graslanden niet meer worden bemest, is ook hier een grote bloemenrijkdom zichtbaar.

 Het Beverbos is een hotspot voor roofvogels en zangvogels. De boomvalk en wespendief zijn voor de streek zeldzame broedvogels, terwijl ook de buizerd en sperwer er broeden en de torenvalk er jaagt. Grote bonte spechten broeden in de bossen, de karekiet en de bosrietzanger in het kleine rietveld ten oosten van Villa Beverbos.  Ook reeën  worden regelmatig gespot  door vroege ochtendwandelaars.