Krig - Flukt - Frihet
I bagasjen - historier vi deler

Velkommen

Amina fra Somalia forteller sin historie om krig i hjemlandet og mangeårig flukt før hun kom til Alta. Vi er i leiligheten hennes og i bakgrunnen hører vi nyhetene om krigen som akkurat har brutt ut i Ukraina. Harry Nygårds minner går lengre tilbake i tid, til andre verdenskrig og den tyske okkupasjonen. Selv om det har gått 80 år, kan han ikke glemme skriket han hørte som liten gutt da en tysk soldat stakk en sovjetfange med bajonett. I denne nettutstillinga kan du blant annet lese Aminas og Harrys fortellinger, opplevelser fra ulike steder og til ulike tider, men med felles erfaringer om at krig skaper varige sår.

Gjennom personlige fortellinger formidles erfaringer med krig og flukt fra ulike steder. De fleste omhandler okkupasjonen, tvangsevakueringa, nedbrenninga og gjenreisninga av Troms og Finnmark. Hovedinnsamlinga av fortellingene er gjort i samarbeid mellom Alta Museum, Alta videregående skole og lokalbefolkninga i prosjektet "I bagasjen - historier vi deler." Videregående elever har samlet inn historier fra en nabo, slektning eller bekjent. Utgangspunktet for samtalen er en gjenstand vedkommende har en personlig tilknytning til, enten den ble gjemt og funnet igjen, eller bragt med under evakuering og flukt. I tillegg deler vi nyskrevne historier fra andre bidragsytere og faglige bidrag om historisk kunnskap fra samarbeidspartnere.

Tusen takk til alle som har bidratt!

Lykkefuglen er symbol for utstillinga. Les Marit Bjerkeng sin tekst om fuglens historie her. Lykkefuglen

Medvirkende: UiT, Norges arktiske universitet, Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms, Nord-Troms museum, Norsk Folkemuseum, Finnmark fylkesbibliotek og Peacepainting. Øvrige bidragsytere er Arvid Petterson, Nina Østlyngen og Marit Bjerkeng, og de mange som har delt sine historier. Utstillinga er støttet av Fritt ord, Sparebankstiftelsen og Stiftelsen Sat Sapienti.

Foto: Ragnhildur Asvaldsdottir, arkivmateriale, privat, Rune Sjøstedt - Filmmark og Alta Museum.

Produsent visuell profil: Tor Johansen, MEDIA2R.