BuSO

BuSO richtlijnen noodopvang oudersleerlingen.pdf

13 mei: Bericht voor ouders

Diepenbeek, 13 mei 2020

Beste ouder(s)


In de media is er heel wat te doen over heropstart van het onderwijs. Over het buitengewoon onderwijs wordt weinig gesproken. Vorige vrijdag lieten we via de algemene informatie weten dat onze school nog niet mag opstarten. We geven je graag wat uitleg.

Volgens de richtlijnen die we van de overheid krijgen mogen we met onze groepen nog niet opstarten.


Voor OV1 (ervaringsleren en competentieleren) zal er dit schooljaar GEEN opstart meer zijn van de lessen. Onderwijs verloopt verder via preteaching.

Voor de leerlingen die hun laatste maanden doen in onze school, zullen we nog iets organiseren. Hierover krijgen deze leerlingen en hun ouder(s)/ verantwoordelijke(n) nog informatie. Ook over de organisatie van de proclamatie voor deze leerlingen volgt nog informatie.


Voor OV4 zal enkel het 2de jaar nog mogen opstarten en dit vanaf dinsdag 2 juni en onder voorbehoud. Dit is nog afhankelijk van de regeling die we kunnen treffen wat betreft het leerlingenvervoer alsook een positieve evaluatie van de voorgaande weken We zullen de beslissing meedelen na het weekend van O.H. Hemelvaart. Leerlingen zullen dan deeltijds naar school komen en krijgen een aangepaste uurrooster voor twee voltijdse dagen.

Voor de leerlingen van het 1ste jaar zal het onderwijs verder via preteaching verlopen.

Om dit alles zo veilig en praktisch mogelijk te laten verlopen zal er vanaf 18 mei gewerkt worden met verschillende compartimenten met aparte in– en uitgangen, lokalen, sanitair en speelplaats en aparte bubbels van leerkrachten en leerlingen. Per bubbel is er een maximum capaciteit bepaald op basis van de verplichte oppervlakte per leerling en leerkracht.


Leerlingen die naar de opvang komen zullen dus aan een vaste bubbel toegewezen worden. Deze ouders worden op de hoogte gebracht via welke ingang zij hun zoon/dochter brengen en halen. Verdere info hierover volgt nog via de betrokken pedagoog.


U hebt de afgelopen week telefonisch contact gehad met de betrokken pedagoog/psycholoog van uw zoon/dochter omtrent uw opvangnoden. Wij hebben al deze vragen kunnen bundelen en een antwoord kunnen geven. Gezien onze plaatsen voor het leerlingenvervoer zeer beperkt zijn door de strikte maatregelen van De Lijn, vragen we ouders om indien mogelijk zelf voor het vervoer te zorgen. Hou er ook rekening mee dat de ritten ook anders georganiseerd worden.

Mogen we u vragen om de dagen dat u opvang nodig hebt voor uw zoon/dochter tijdig door te geven aan de pedagoog/psycholoog (liefst een week op voorhand). Zij kan dan bekijken welke mogelijkheden we hebben en zal terug contact met u opnemen.

Met vriendelijke groeten

Mieke Moermans, directeur


Beste ouders,

Gezien de nieuwe maatregelen om kinderen en jongeren zoveel mogelijk thuis te houden, zien de komende weken er anders uit voor jullie en voor jullie kinderen. We beseffen dat dit niet vanzelfsprekend is. We geven graag enkele tips.

Tip 1!

Het is belangrijk om regels en afspraken die thuis gelden zoveel mogelijk te behouden. Bijvoorbeeld, als je kind niet mag snoepen voor het eten, dan mag dit nu ook niet.

Tip 2!

Structuur is belangrijk. Je maakt best samen een dagplanning. Zorg voor een afwisseling in activiteiten:

o Studietijd: schooltaken (die je krijgt van de leerkrachten/klastherapeuten à zie smartschool)

o Creativi-tijd: koken, bakken...

o Buiten-tijd: frisse neus halen, buiten spelen (met voldoende afstand van anderen)

o Rusttijd: platte rust, muziek luisteren...

o Schermtijd: computer, tv, gamen...

o Vrije tijd: puzzelen, kleuren, kleien, lezen, …

In het kader van structuur, hou je best ook de gewone slaapuren van je kinderen aan. Maak een schema, eventueel samen met je kind, en hang dit op. Enkele voorbeelden:

Heeft je kind nood aan picto’s? Deze kan je vinden op www.betasymbols.com/prenten of op www.sclera.be.

Hoe kan je met je zoon/dochter praten over Corona?

Ook jongeren zijn ongerust nu de gevolgen van het Coronavirus ook voor hen duidelijk worden. Hoe praat je hierover met hen? Welke informatie geef je al dan niet? Hieronder enkele tips:

Luister naar je kind

Elke jongere gaat op zijn eigen manier met dit nieuws om. Laat hem/haar daarom zelf vertellen, en stel vragen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Wat vindt het ervan? Met welke vragen zit hij/zij in zijn/haar hoofd? Welke behoeftes zitten achter de vragen?: Wil je zoon/dochter jou vertellen wat het heeft gehoord, wil het vooral meer informatie, wil het gerustgesteld worden? …

Geef emoties een plek

Het is logisch dat jongeren angstig, onrustig of wantrouwig zijn. Ze voelen goed aan wanneer hun ouders bezorgd zijn. Benoem en erken hun angst: “Ik zie dat je bang bent. Zullen we samen uitzoeken waarmee je in je hoofd zit en wat we kunnen doen?”

Het is belangrijk dat zij hun gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven,… Doe dit eventueel samen. Dit helpt kinderen om hun indrukken te verwerken.

Je hoeft je eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat je ze meteen ook duidt. Om paniek bij je zoon/dochter te vermijden is het goed als je zelf ontspannen en rustig bent als je met je kind praat.

Blijf bij de feiten

Jongeren zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die je zoon/dochter stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te moeilijke verklaringen die je zoon/dochter nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen. Toets of je zoon/dochter jouw informatie goed begrepen heeft. Het is ook een goed idee om samen met je kind naar een (jeugd)journaal te kijken.

Benoem ook positieve dingen

Vertel dat overheden, wetenschappers, ‘slimme mensen’ wereldwijd zoeken naar oplossingen en dat hulpverleners klaar staan om de zieken goed te verzorgen. Leg uit hoe wij er samen mee voor kunnen zorgen de verspreiding te stoppen door andere mensen niet te besmetten (scholen zijn gesloten, afstand houden van mekaar, papieren zakdoekjes, hoesten en niezen in je elleboog, goede handhygiëne,…). Oefen samen hoe je een goede handhygiëne uitoefent. Laat eventueel educatieve filmpjes zien die uitleggen waarom thuisblijven nu zo belangrijk is. Bijvoorbeeld:

- https://www.youtube.com/watch?v=F3nLVB_p-5o

- https://www.youtube.com/watch?v=DYJV03X9cis

Indien jullie nog vragen hebben, kunnen jullie steeds terecht bij de betrokken pedagoog.

EL en fase 1: Carolien.vanmarsenille@sintgerardus

Fase 2: Daphne.paas@sintgerardus.be

OV4 en fase3: Tine.wastiels@sintgerardus.be

MFC: Lien.maurissen@sintgerardus.be

MFC: Rosanne.asnog@sintgerardus.be

Vriendelijke groeten,

Carolien, Daphne, Tine, Lien en Rosanne