BuBaO


BuBaO richtlijnen noodopvang oudersleerlingen.pdf

13 mei: Brief ouders

Beste ouder(s) BuBaO

In de media is er heel wat te doen over de heropstart van het onderwijs. Over het buitengewoon onderwijs wordt weinig gesproken. Vorige vrijdag lieten we via de algemene informatie weten dat onze school nog niet zal opstarten. We geven je graag wat uitleg.

De eerste opdracht voor het buitengewoon onderwijs is zorgen voor opvang. We moeten bepalen hoeveel kinderen naar de opvang kunnen komen op basis van de verplichte oppervlakte per leerling en leerkracht. Het maximum aantal kinderen in een groep (bubbel) wordt zo bepaald.

Stel dat we zouden heropstarten, dan moeten die groepen gescheiden zijn van groepen die naar opvang komen. Dit betekent dat kinderen die in opvang zijn, niet bij hun klasgenoten les zouden kunnen volgen. Daarnaast zouden we minder kinderen kunnen opvangen. Omwille van deze redenen hebben we niet voor een heropstart gekozen, maar blijven we opvang voorzien.

Het totaal aantal kinderen in opvang groeit omwille van de veranderende contexten thuis. Daarnaast is er uitbreiding van opvang voor een zeer beperkt aantal kinderen uit de lagere school. Ze komen enkele dagen per week naar school om contact te hebben met de klasleerkracht. In alle keuzes volgen we telkens de richtlijnen van de overheid. Pre-teaching blijft voorzien voor alle leerlingen.

Gisteren kwamen nieuwe richtlijnen in verband met opvang voor kleuters in het gewoon onderwijs. Deze zullen we bekijken in functie van onze school. We houden u op de hoogte als er wijzigingen zijn voor de opvang van onze kleuters.

Om alles zo veilig en praktisch mogelijk te laten verlopen zal er vanaf 18 mei gewerkt worden met verschillende compartimenten met aparte in– en uitgangen, lokalen, sanitair en speelplaats voor aparte bubbels van leerkrachten en leerlingen.

Leerlingen die naar de opvang komen zullen dus aan een vaste bubbel toegewezen worden. De ouders worden op de hoogte gebracht via welke ingang zij hun zoon/dochter brengen en halen. Verdere info hierover volgt nog.

Indien u vragen hebt over opvang voor uw kind, kan u deze met Sigrid of Laura bespreken. U kan deze ook melden aan het crisisteam. Dan neemt Sigrid of Laura contact met u op.

Met vriendelijke groeten

Liesbet Ruison

Directeur BuBaO


Beste ouders,

Gezien de nieuwe maatregelen om kinderen zoveel mogelijk thuis te houden, zien de komende weken er anders uit voor jullie en voor jullie kinderen. We beseffen dat dit niet vanzelfsprekend is. We geven graag enkele tips.

Ten eerste is het belangrijk om regels en afspraken die thuis gelden zoveel mogelijk te behouden. Bijvoorbeeld, als je kind niet mag snoepen voor het eten, dan mag dit nu ook niet.

Ten tweede is structuur belangrijk. Je maakt best een dagplanning voor je kind. Zorg voor een afwisseling in activiteiten:

o Studietijd: schooltaken (die je krijgt van de leerkrachten/klastherapeuten)

o Creativi-tijd: muziek maken, LEGO, knutselen, koken, bakken...

o Buiten-tijd: frisse neus halen, buiten spelen (met voldoende afstand van anderen)

o Rusttijd: platte rust, muziek luisteren...

o Schermtijd: computer, tv, gamen...

o Vrije tijd: puzzelen, kleuren, kleien, spelen met speelgoed...

In het kader van structuur, hou je best ook de gewone slaapuren van je kinderen aan.

Maak een schema, eventueel samen met je kind, en hang dit op. Enkele voorbeelden:


Heeft je kind nood aan picto’s? Deze kan je vinden op www.betasymbols.com/prenten of op www.sclera.be.


Ook kinderen zijn ongerust nu de gevolgen van het Coronavirus ook voor hen duidelijk worden. Hoe praat je hierover met je kind? Welke informatie geef je al dan niet? Hieronder enkele tips:

Luister naar je kind

Elk kind gaat op zijn eigen manier met dit nieuws om. Laat je kind daarom zelf vertellen, en stel vragen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Wat vindt het ervan? Met welke vragen zit hij/zij in zijn/haar hoofd? Welke behoeftes zitten achter de vragen?: Wil je kind jou vertellen wat het heeft gehoord, wil het vooral meer informatie, wil het gerustgesteld worden? …

Geef emoties een plek

Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. Kinderen voelen goed aan wanneer hun ouders bezorgd zijn. Benoem en erken hun angst: “Ik zie dat je bang bent. Zullen we samen uitzoeken waarmee je in je hoofd zit en wat we kunnen doen?”

Het is belangrijk dat zij hun gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven,… Ook in hun spel (rollenspel, playmobil,…) kan dit een onderwerp zijn. Doe dit eventueel samen. Dit helpt kinderen om hun indrukken te verwerken.

Je hoeft je eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat je ze meteen ook duidt. Om paniek bij je kind te vermijden is het goed als je zelf ontspannen en rustig bent als je met je kind praat.

Blijf bij de feiten

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die je kind stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te moeilijke verklaringen die je kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen. Toets of je kind jouw informatie goed begrepen heeft. Het is ook een goed idee om samen met je kind naar een jeugdjournaal als Karrewiet te kijken.

Benoem ook positieve dingen

Vertel dat overheden, wetenschappers, ‘slimme mensen’ wereldwijd zoeken naar oplossingen en dat hulpverleners klaar staan om de zieken goed te verzorgen. Leg uit hoe wij er samen mee voor kunnen zorgen de verspreiding te stoppen door andere mensen niet te besmetten (scholen zijn gesloten, afstand houden van mekaar, papieren zakdoekjes, hoesten en niezen in je elleboog, goede handhygiëne,…). Oefen samen hoe je een goede handhygiëne uitoefent.


Indien jullie nog vragen hebben, kunnen jullie steeds terecht bij de betrokken pedagoog.

Sigrid.Biesmans@sintgerardus.be

Laura.Segers@sintgerardus.be

Sofie.Corthouts@sintgerardus.be

Greet.Beunckens@sintgerardus.be

Vriendelijke groeten,

Sigrid, Laura, Sofie en Greet