”Men sana in corpore sano”

”Minte sănătoasă în corp sănătos”

Cităm aici o bătrânică din sat: ”Bine, măi copii, și până la urmă ce vreți să faceți?”

Simplu? Să ajutăm. Să venim în sprijinul tuturor celor din Buciumeni și Runcu, părinți și profesori, care contribuie, în această perioadă tulbure de pandemie, la educația elevilor de gimnaziu ale celor două școli. Si, binențeles, să ajutăm acești copii, care sunt expuși la infecția cu noul coronavirus, și predispuși să sufere de pe urma discriminării și marginalizării sociale.

Urmăriți mai jos ce activități derulăm în cadrul proiectului și care vor fi rezultatele.

Consiliere juridică

SCOP: Informarea grupului țintă de 50 de părinți și 50 de elevi din ciclul gimnazial, din cadrul celor două școli partenere, pe durata a 4 luni, despre drepturile și obligațiile lor legale în situație de pandemie, învățarea de tehnici de advocacy prin ateliere de educație non-formală și sprijinirea acestora pentru a comunica cu autoritățile locale.

Întâlnirile grupurilor de advocacy (elevi) cu părinți, echipa de proiect, conducerile școlilor și autorități. Invitați speciali: Consiliul Județean al Elevilor

Consiliere medicală

SCOP: Beneficiarii vor dobândi cunoștințe despre istoricul, simptomele și impactul noului coronavirous asupra organismul, dar și asupra sistemului de sănătate. Vor putea face diferența între COVID-19 și gripe, viroze și alergii, și vor ști care sunt metodele de prevenție. Beneficiarii vor învăța și despre alimentația sănătoasă, menținerea unui stil de viață sănătos și importanța unui sistem imunitar puternic în lupta cu virusurile și bacteriile. Vor avea ocazia să pună întrebări și să clarifice aspecte medicale cu privire la noul coronavirus, cum să identifice din timp simptomele la adulți și copii și care sunt măsurile care trebuie luate. Toți elevii școlilor partenere vor avea acces permanent în toaletele din școli la un sumar despre măsurile necesare pentru o igienă personală corectă.

Materiale cu menținerea igienei personale în școli

Broșură cu informații de bază despre Sars-cov-2 și Covid-19, distribuită tuturor participanților

Video creat de elevi - Cum reducem riscul de a transmite virusul Sars-cov-2 în școli

Consilierea medicală - elevi (Buciumeni și Runcu)

Consilierea medicală s-a făcut pentru fiecare grupă de elevi în parte, structurate pe clase, de la clasele V, până la clasele VIII.

Despre ce am vorbit împreună cu copiii? Merită detaliat pentru că sunt informații valoroase și pentru adulți.

Explicarea terminologiei ”coronavirus”, ”Sars-cov-2”, ”Covid-19”.

Cum se manifestă familia coronavirusurilor

Cum se răspândesc particulele de virus, cam cât de mică este o astfel de particulă

Importanța limfocitelor (globulele albe, soldățeii care luptă pentru noi)

Ce se întâmplă când o mamă nu alăptează - nu transmite anticorpi copilului

Am vorbit și despre raportul dintre bacteriile bune și bacteriile rele. Dacă mâncăm multe cereale integrale, fructe și legume vom avea bacterii bune care ne vor proteja pe termen lung; și brânza și carnea sunt foarte bune, dar asezonate cu legume.

Vitaminele pe care le avem în corp le avem din mediul exterior în mare parte (fructe, legume, gălbenuș de ou, ficat de pasăre, etc), altele de la soare prin piele (vit D)

Simptomele Covid-19: rinoree (curgerea nasului), durere în gât, tuse, febră, stare generală proastă, durere de mușchi, stare de frig (frisonul), transpirație, simptome gastro-intestinale (diaree, greață, etc), pierderea mirosului și a gustului.

Cum tușim și cum strănutăm

Importanța lichidelor

Virusurile își schimbă structura, se adaptează în funcție de numărul și tipul de persoane pe care le întâlnesc

Ce se întâmplă dacă am simptome: vorbesc cu părinții, anunțăm școala, anunțăm și medicul de familie, testarea, toți cei care au intrat în contact cu noi trebuie să se izoleze până la o testare, deci trebuie să îi anunț pe cei apropiați, cu care am intrat în contact în ultimele zile. Am vorbit și în ce condiții sunăm la 112


Mai multe detalii despre cele discutate le găsiți pe grupul public de Facebook al proiectului: https://www.facebook.com/groups/821064198482294/permalink/852471935341520/

Înregistrările ședințele pot fi urmărite pe site-ul nostru la secțiunea ”Poze.Video”, precum și pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=rHfIedUoBzY https://www.youtube.com/watch?v=Fv86Ndon4PM https://www.youtube.com/watch?v=3JCQ4ie0Uy8

Consiliere medicală părinți

1. Am clarificat terminologia ”Sars-cov-2”, ”Covid-19”, ”coronavirus”, ”pandemie”

2. Ce este noul coronavirus, cum se manifestă și cum ne putem proteja

3. Care sunt pașii în cazul în care un copil sau un adult prezintă simptome de Covid-19

4. Cum se construiește și se menține imunitatea organismului

5. Vaccinurile disponibile pe piață, tehnologia din spate și când sau de ce ne vaccinăm

Înregistrările ședințele pot fi urmărite pe site-ul nostru la secțiunea ”Poze.Video”, precum și pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Fv86Ndon4PM

Ședințe de consiliere medicală dedicate cadrelor didactice - Runcu și Buciumeni

Înregistrările celor două ședințe pot fi urmărite pe site-ul nostru la secțiunea ”Poze.Video”, precum și pe youtube: https://youtu.be/qhb0qLmcrl8, https://youtu.be/1uZbGMl856Y, https://youtu.be/II6e0Y7dzeI, https://youtu.be/0lXd_eTJxfo

Ateliere de ADVOCACY

scop: Grupul țintă va fi informat cu privire la drepturile și obligațiile lor în perioada pandemiei. Elevii din grupul țintă vor parcurge 12 sesiuni de informare și formare pentru a înțelege conceptul de advocacy și a dezvolta abilitățile necesare. Temele parcurse:

1. Jocuri și icebreakers (pentru a se familiariza și a se simti confortabil unii cu altii)

2. Munca în echipă.

3. Demnitate si respect: corelarea cu probleme cu care se confruntă pe timp de pandemie

4. Comunicarea

5. Abilitatea de a asculta

6. Activitățile de socializare/petrecere a timpului liber pe timp de pandemie, în familie și la școală

7. Relația cu parinții si profesorii

8. Abilități de asertivitate/încredere în sine. Ce înseamnă să te simți neputincios

9. Abilități de negociere

10. Strângerea de informații

11. Cum identificăm o problemă și cum formulăm un plan de acțiune

12. Scenarii diverse de advocacy. Păreri finale

Se va forma un grup de advocacy din randul participantilor doritori, care va activa pe termen mediu si lung si care va fi sprijinit de asociatia noastra si dupa finalizarea proiectului (intalniri recurente pentru training si activitati de coagulare a echipei, identificarea unor nevoi si oferirea de expertiza). Acest grup de advocacy va avea ocazia de a pune in practica toate informatiile acumulate de-a lungul activitatilor si vor intra in dialog cu conducerea scolii si autoritatile locale pentru a expune problemele identificate si a identifica impreuna solutii.

Primul atelier de advocacy - SĂ NE CUNOAȘTEM (Runcu și Buciumeni)

Ce fain, ce viitori adulți de succes și verticali am cunoscut în ultimele două zile! În prima ședință ne-am cunoscut și ne-am dezghețat puțin, am făcut un mare mic exercițiu de #încredere în sine și ne-am făcut unuii altora promisiunea ca ne vom distra în toate întâlnirile noastre din cadrul acestui proiect. Printre activități: M&Ms game (jocul de-a culorile și cum să ne cunoaștem mai bine), Catwalk (mersul pe o scenă de modă) și Follow the Leader (urmează liderul).

Atelier de advocacy - MUNCA ÎN ECHIPĂ (Runcu și Buciumeni)

Și uite asa e din ce în ce mai frumos să înveți din joacă .

În cadrul atelierului de advocacy, derulat cu elevii de gimnaziu de la Runcu si Buciumeni, în cadrul proiectului Mens sana in corpore sano, devenim treptat conștienți de forța unei comunități unite, învățăm că dacă suntem organizați, dacă știm să ne formăm o echipă de lucru, dacă găsim în interiorul nostru curajul de a recunoaște o nevoie, o problemă și de a ne face vocea auzită...putem să influențăm factorii de putere să ia o decizie de interes public.

În a doua întâlnire a noastră, am tras câteva concluzii, ca urmare a jocurilor noastre, despre prietenii, echipă și munca în echipă. Spre exemplu, jocul "Șarpele" ne-a învățat câte ceva despre echipă, strategie și coordonare, cum funcționează comunicarea într-o echipă mică vs una mare și care sunt încercările pe măsură ce echipa se mărește. Și am și făcut multă multă mișcare (că tot vorbim în proiectul nostru despre stil de viață sănătos)!

Atelier de advocacy - DEMNITATE ȘI RESPECT (Runcu, Buciumeni)

Tema atelierului de ieri a fost DEMNITATE și RESPECT. Totul s-a derulat prin trei activități de educație non-formală:

Joc de rol - o mică scenetă de teatru din care am învățat diferența dintre lipsa de respect venită din răutate sau din lipsa de cunoaștere sau de experiență, precum și ce înseamnă demnitate. Am învățat și faptul că există două aspecte: "A FI demn" și "a TE PURTA cu demnitate", "a TE respecta" și "a-l respecta pe CELĂLALT".

Joc de imaginație - am învățat că respectul este și un sentiment și o atitudine, iar el se exprimă și verbal și prin gesturi...pentru asta am urmat firul amintirilor și am vindecat rănile dintr-o anumită întâmplare din viața fiecăruia când ne-am simțit jicniți/nerespectați/când ni s-a încalcat dreptul la demnitate. Am surprins multe priviri întoarse spre sine și gânditoare la sfârșitul activității...a fost frumos.

Joc de cunoaștere - joc pe echipe în care am învățat că...unele lucruri ne aseamănă, altele ne deosebesc, fie că suntem frați, prieteni, colegi sau străini.

Atelier de advocacy- RELAȚIA CU TINE ȘI CU CEI DIN JUR (Buciumeni și Runcu)

Pentru că am dezvoltat ideea de relație cu tine și relație cu cei din jur, ca parte a atelierului de advocacy, am trecut împreună și printr-un joculeț în care ne-am notat fiecare principalele 4 valori în care credem și am făcut un mic exercițiu de eliminare a lor, în anumite situații de viață, și am rămas cu cea mai importantă, cea "intangibilă", trecând printr-un proces de reflecție.

Participanții au completat și o carte poștală către sine, pe care o vor primi prin poștă peste 6 luni, și unde au răspuns la întrebarea "Ce îți propui să schimbi în relația ta cu tine în următoarele 6 luni?"


Tot în cadrul acestei întâlniri, participanții de la Buciumeni au primit și pachete de suport pentru perioada aceasta (dezinfectant, maști reutilizabile, broșură cu informații de ordin medical despre noul virus și regulile de igienă personală, tricouri) și a existat și o tragere la sorți prin care s-a câștigat o baterie externă pentru telefon/tabletă (tradiție deja pentru atelierele noastre de advocacy).


La Runcu am detaliat în special relația cu părinții și cum putem folosi ceea ce am învățat la atelierele de comunicare și de negociere în dialogul cu părinții pentru a evita certurile și a ajunge la un consens. Am identificat, astfel, care sunt principalele lor probleme când apar disensiunile din familie, între părinte și copil, și să înțelegem și care ar putea fi cauzele. Împreună ne-am jucat și cu zarurile de povesti și, în grupe, s-au jucat un pic cu ideea de storytelling, adică au construit treptat cate o poveste in care personajele principale, părinte și copil, au un conflict pe o anumită temă...au gândit o tactică de negociere pentru a identifica la final o soluție cu care toate personajele sunt mulțumite.

Atelier de advocacy - COMUNICAREA (Buciumeni și Runcu)

Am înțeles, practic, bazele comunicării prin trei jocuri:

Cum comunicăm, care sunt dificultățile în a comunica doar verbal, doar prin semne/gesticulații sau doar în scris. Dintre cele 3 tipuri de limbaj, limbajul verbal, non-verbal și paraverbal, cam cât folosim din fiecare când comunicăm doar în scris (prin scrisori, mesaje text pe aplicații, mesaje pe social media).

Active listening: ce înseamnă să vorbești cu o persoană care doar ascultă și nu interacționează cu tine prin nici un gest, nici un cuvânt, cât de dificil sau de ușor este să vorbești cu cineva care nu îți dă nici un feedback, sau cât de dificil sau ușor este doar sa îl asculți pe celălalt și fără reacție

Ochiul lui Polifem: un joc cu o pereche de câte doi participanți în care unul îl însoțește pe celălalt (care se preface că este orb) într-o călătorie imaginară, într-o lume fantastică ce cuprinde multe obstacole. Ambii au experimentat cele două roluri, pe rând, și ne-au împărtășit la sfârșit ce dificultăți au întâlnit, chiar și eventualele temeri trăite. A fost interesant de observat cum și-au asumat participanții cele două responsabilități și capacitatea de a avea încredere totală în celălalt. Dacă mai aveam o oră la dispoziție și tot nu ne săturam de jucat acest joc...toți elevii au dorit să trăiască rolurile.

Atelier de advocacy - Cum identificăm o problemă

Atât la Buciumeni, cât și la Runcu am vorbit despre cum identificăm o problemă, cauzele și efectele și am avut o repriză de brainstorming pentru a identifica problemele cu care se confruntă ei ca elevi. Au fost foarte vocali pentru că au avut libertatea de a se exprima, de a vorbi liber despre off-urile lor și au fost ascultați. Pasul următor, după alte câteva ateliere de pregătire, va fi să mergem cu aceste probleme și cu posibilele soluții la o ședință per comunitate cu dna director și cu un reprezentant al primăriei.

Urați-le succes și mult curaj elevilor implicați!

Vom mai lucra pe acest subiect, ne vom apleca și asupra importanței strângerii de informații și asupra identificării abilităților de negociere pentru a ne alege cele mai importante probleme la sfârșit.

Atelier de advocacy - Negocierea

La Runcu am vorbit pe 25 mai despre abilitatea de a negocia, tip&tricks, adică sfaturi de bază despre cum să duci până la sfârșit o negociere de succes. Am învățat totul prin activități practice, jocuri de rol între copii.

Printre detaliile discutate:

  • capacitatea de a asculta

  • înțelege punctul de vedere al celuilalt

  • fără șantaj

  • ajungeți la un compromis = fiecare să aibă ceva de câștigat

  • ambele părți: a. au ceva de dat la schimb; b. trebuie să vină cu o soluție; c. trebuie să se simtă confortabil cu soluția finală; d. să recunoască nevoile și situația celuilalt; e. să gândească o sluție împreună

  • să acorde timp celuilalt

  • să știi cât de departe ești dispus să mergi

  • contactul vizual este important = pivește și ascultă

  • înțelegearea între părți = găsiți un numitor comun + arată-i că îl înțelegi + spune-i că îl înțelegi

  • alege timpul și spațiul potrivit

Ședințe de consiliere psihologică

SCOP: Oferirea de servicii de consiliere psihologică de grup pentru a ajuta persoanele din grupul țintă să depășescă cu pierderi minime situația în care se află și să le readucă la un nivel de funcționalitate apropiat de cel din perioada de dinaintea crizei, furnizând asistență pragmatică, concretă, punctuală și adaptată nevoilor indivizilor. Rezultate așteptate: atenuarea disfuncțiilor psihologice și a distresului emoțional; restabilirea funcționalității adaptative; concentrarea pe ceea ce poate fi controlat, cum ar fi: grija de propria persoană și de cei apropiați, păstrarea unui regim de viață sănătos; acceptarea emoțiilor negative sănătoase, care sunt adaptative în această perioadă; facilitarea accesului la următorul nivel de îngrijire, dacă este cazul.

Consiliere psihologică prin terapie de grup - Buciumeni

Ce am făcut:

  • Am vorbit despre stările noastre de spirit influențate de factori externi

  • Despre cele 6 emoții de bază cu care ne naștem și cum reacționăm la aceste emoții

  • Cum ar fi să trăim printre oameni care sunt tot timpul triști sau furioși sau dezgustați

  • Despre faptul că ce ne recomandă sunt calitățile noastre și nu hainele, nu casa, nu curățenia hainelor sau culoarea pielii

  • Dar și despre reacțiile noastre: dacă nu suntem echilibrați, nici răspunsul sau reacția noastră nu va fi echilibrată

  • Motiv pentru care am trecut în mod natural la descifrarea relației SITUAȚIE - GÂND - EMOȚIE - COMPORTAMENT, unde gândul este cel mai important

  • Am vorbit și despre ce te face pe tine să ai o stare de bine sau să revii la starea de bine

Consiliere psihologică prin terapie de grup - Runcu - ELEVI

S-a vorbit mult despre emoții, despre grija și dialogul cu sinele, despre reproșurile din partea altora, sub o formă sau alta, care s-ar traduce prin "nu ești ok". Am vorbit mult despre întoarcerea la sine, reflecție și puterea de a construi starea de bine și viața zilnică când realitatea nu este "ok" (o problemă din viața ta asupra căreia nu ai control), când nu te simți "ok" (o tristețe, o supărare, o furie, un dezgust) sau când alții spun despre tine că "nu ești ok" (gura lumii, judecata altora).

La sfîrșit am făcut și un mic joculeț, atât grupa profesorilor, cât și grupa elevilor, în care fiecare a completat o carte poștală cu numele și adresa sa și cu un mesaj către el/ea din viitor: ce ai vrea să schimbi la tine începând de astăzi. Cartea poștală o vor primi fiecare prin poștă peste 6 luni.

Tot în cadrul acestei întâlniri, participanții au primit și pachete de suport pentru perioada aceasta (dezinfectant, maști reutilizabile, broșură cu informații de ordin medical despre noul virus și regulile de igienă personală, tricouri). Broșura cu informații medicle poate fi consultată tot pe acest site al proiectului.

Consiliere psihologică prin terapie de grup - Runcu - PROFESORI

Tema a fost aceeași ca pentru grupa de elevi a școlii, doar că discuția s-a țesut pornind de la dificultățile cu care se confruntă cadrele didactice prezente la întâlnire, în această perioadă de nesiguranță. S-a pus accentul pe relația Situație-Gând-Emoție-Comportament, despre adaptabilitate, despre STAREA de BINE.

Și profesorii au completat o carte poștală adresată sieși, pe care o vor primi la 6 luni de la completare și în care au răspuns la întrebarea: ce ai vrea sa schimbi la tine incepand de astazi?

Printre gândurile exprimate:

"M-aș "iubi" mai mult pe MINE!"

"Aș vrea să schimb felul meu de a fi și anume: să mă pun pe mine pe primul loc și să mă iubesc și să mă apreciez mai mult"

"Eu, începând de astăzi, îmi propun să am mai multă grijă la părerea mea față de alți oameni"

"Începând de astăzi îmi propun să devin o persoană mai responsabilă față de sentimentele mele și față de cei din jurul meu"

Ghiciți care sunt gânduri ale unui elevi de gimnaziu și care ale unui cadru didactic?

Ședință de consiliere psihologică I - elevii clasei a VIII, Runcu

Am vorbit despre schimbările din viața lor o dată cu revenirea la școală în format fizic, despre ce este la fel și ce este diferit, despre ce este diferit în bine și ce în rău și motto-ul pe care trebuie să îl avem în viață pentru a descoperi dorințele noastre, fie ele cât de mici, ascunse în spatele unei mari frici, a unei temeri...și mai mult decât a le descoperi este să le scoatem în față, să le prioritizăm și să înțelegem care este scopul nostru, ce ne-am propus și pentru cine și ce facem totul.

Aceste ședințe de consiliere psihologică, cum sunt ele numite oficial, adică întâlniri în care ne descâlcim gâdurile și ne punem pe noi în ordine, sunt parte din activitățile pe care le derulăm în proiectul nostru dedicat elevilor de gimnaziu, părinților și profesorilor din cadrul a două școli rurale, Runcu și Buciumeni, ca sprijin pentru perioada pandemiei.

Ședință de consiliere psihologică II - elevi ai clasei VIII, Runcu

Printre ideile care au fost discutate astăzi și punctate la final de către participanți:

”niciodată să nu renunți deoarece un eșec este un pas spre o realizare”

”pe mine această oră m-a făcut să am mai multă încredere în mine și să nu renunț”

”sunt sigură că de acum voi pleca de acasă mult mai pozitivă, cu un zâmbet pe buze, capul drept si NICIODATĂ PLECAT. Voi fi mai optimistă și voi încerca până reușesc, nu mă voi lăsa demoralizată de părerile celorlalți și mereu VOI ȘTI CĂ POT.”

”...Să vedem mereu partea plină a paharului!”

”Mereu trebuie să zâmbim, chiar dacă în interiorul nostru avem un sentiment de neliniște și nu trebuie să renunțăm în ceea ce ne propunem să facem!”

Ședință de consiliere psihologică - elevi de clasa VIII, Buciumeni

Temele dezbătute:

  • cum a fost trecerea de la școala în format fizic la școala online

  • diferența dintre elevii care cer clarificări și cei care aleg să rămână tăcuți; cauzele și efectele care stau în spatele acestor atitudini

  • discuția a continuat la diferețierea între elevii sau profesorii care aleg calea mai ușoară sau calea mai dificilă într-o anumită situație; de ce o facem?

  • și, ca o continuare naturală a ideii, am clarificat și noțiunea de NEVOIE, despre cum să ne exprimăm nevoile și de ce este indicat să o facem

Ședință de consiliere psihologică I - elevi ai clasei V, Buciumeni și Runcu

Temele dezbătute de copii:

  • calitatea cea mai importantă a fiecăruia, calitatea cu care se mândrește (diferența dintre ambiție și perseverență), inclusiv ideea unui copil care ne-a împărtășit că ”încă nu am cu ce să mă mândresc, încă nu am încredere în calitățile mele [...] nu am suficient de dezvoltate aceste calități și nu simt nevoia să mă laud cu ele”

  • despărțirea de clasele primare, de dna învățătoare; experiențele lor cu privire la diferențele dintre profesori, diferența de stil de predare, de tonalitate

  • alături de un lucru negativ este foarte important să vedem și lucruri pozitive, pentru a înclina balanța spre optimism

  • ce facem când suntem prea încărcați, stresați la școală după o anumită oră (și online și dacă suntem fizic)?

Ședință de consiliere psihologică II - elevi ai clasei V, Buciumeni și Runcu

Tema de astăzi: CELE 6 EMOȚII DE BAZĂ - bucurie, tristețe, frică, furie, uimire, dezgust.

...ce înseamnă fiecare dintre ele, pe care dintre ele le-am trăit la trecerea de la școala fizică la școala online anul trecut și ce înseamnă dacă trăim cu una sau mai multe dintre ele pentru o perioadă prea îndelungată. Exemple

  • tristețea poate duce la depresie (nu o fac doar elevii, ci și adulții, ne duce la dezamăgirea că nu ne mai găsim locul în viață, nu mai avem chef să facem nimic, că tot ceea ce facem nu are nici un sens, poate duce la sinucidere)

  • frica poate duce la anxietate (o frică trăită permanent, permanent îți bate inima foarte tare, permanent visezi urât, ai sentimentul că se întâmplă ceva rău cu tine sau cu cei din jur, nu se poate trăi cu frica tot timpul)

Copii au urmărit și două animații despre o fetiță care trecea prin frica și dezamăgirea că a luat o notă mică la un test, și un băiat care avea doar gânduri negative, era mereu trist. Ce a făcut fiecare, cum a primit ajutor, care erau opțiunile lor.

Ședinte de consiliere psihologică I - elevi din clasele VI și VII (Runcu și Buciumeni)

Și în aceste două întâlniri cu dna psiholog, Liliana Chivulescu, am dezbătut cele 6 emoții primare, cele care dau cele mai cunoscute boli psihice și despre care s-a vorbit foarte mult în această perioadă. Două foarte importante dezbătute:

TRISTEȚEA duce la depresie (la cine apelăm pentru vindecare: prieteni, familie, profesori, psihologi - tratamentul se bazează pe schimbarea comportamentală, psihiatri - tratamentul se bazează pe medicamente)

FRICA duce la anxietate (frica fără sens, irațională pentru că nu ne duce la pierderea vieții, ci sunt situații care pot fi corectate, ex ”frica că mâine nu mă voi putea conecta online la ore”, astfel de frici le corectăm cu întrebarea ”și care e cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla?” ”și dacă mi se întâmplă asta, cum pot corecta? pot să repar acest rău?”; frica ne ajuta să ne păstrăm viața dacă ea este rațională, dar nu trebuie trăită pe termen lung)

Dintre concluziile de sfârșit, informații noi, momente de AHA cu care copiii au rămas:

”e foarte important să ne exprimăm emoțiile și să nu ni le ținem în noi (întrebare:”ce faci?„ răspuns: ”bine”). Emotiile care stau foarte mult în interiorul nostru se acumulează și vom simți o durere, niciodată nu o să rezolvăm problemele astfel; să fim sinceri cu noi înșine)

”plec cu mai multă încredere în mine, putem să ne exprimăm sentimentele și opinia în orice situație, ceea ce este o dovadă de curaj”

”să ne deschidem față de noi înșine - să ne împrietenim cu noi înșine, să ne recunoaștem față de noi înșine emoțiile”

”cînd avem o emoție negativă o putem transforma în una pozitivă care să ne dea suportul și curajul”

Ghiduri de stare de bine elevi-profesori-elevi

Dna psiholog contractată în proiect, Liliana Chivulescu, a cules idei din cele discutate cu cadrele didactice și cu elevii de la ședințele de consiliere psihologică și a creat două materiale digitale ce pot fi consultate aici, spre folosul tuturor!

Ghid de stare de bine la scoala_de la elevi pentru profi
Ghid-de-stare-de-bine-la-școală_de-la-profi-pentru-elevi

Evenimente de promovare a unui stil de viață sănătos

SCOP: A fost o activitate de început, pentru a ne cunoaște și pentru a promova proiectul ce urmează să se deruleze. Se urmărește promovarea unui stil de viață sănătos și a importanței socializării în condiții de siguranță, implicarea comunității în activități sănătoase de socializare, desfășurate în condiții de siguranță sanitară; participarea la aceste activități a două generații diferite, copii și părinți. Va fi, de asemenea, un eveniment pe care Asociația TB - Think Big îl va organiza în parteneriat cu cele două școli în mod recurent, la începutul fiecărui an școlar.

Eveniment ”In corpore sano” - Runcu

În cadrul evenimentului ne axăm pe două ramuri de bază ale sănătății noastre fizice: mâncare sănătoasă și mișcare, în cazul nostru fructele și aerobic ...atractive și la îndemâna oricui. Cu aceste activități ne-am distrat azi la Runcu, 08.03, în cadrul evenimentului "In corpore sano". Am făcut aerobic pe muzică cu dna Maria Grecu, voluntar al proiectului nostru, și am descoperit cum se desface o rodie, un avocado, cum se taie o gutuie sau un pepene galben și...evident, am gustat salate delicioase!

Eveniment ”In corpore sano” - Buciumeni

Astăzi, 09.03, ne-am distrat la Școala Gimnazială Buciumeni, cu elevii din cadrul proiectului, dar și cu câțiva părinți și profesori curajoși, care au trecut cu brio testul mișcării. Salatele au fost toate delicioase, copiii s-au distrat și au învățat multe despre fructe, dar și câteva mișcări de aerobic..au fost grozavi și au câștigat și premii, ca și colegii lor de la Runcu: premiu în cărți (despre sănătate) pentru cea mai bună salată și două premii prin tragere la sorți, constând în echipament sportiv în valoare de 150 ron fiecare. Felicitări, tuturor!

Premii câștigate de copii și cadre didactice

12 baterii externe pentru telefon/tabletă/player/cameră foto.

12 stick-uri de memorie de 8 GB

12 căni termos

4 echipamente sportive la alegere pentru câștigătorii concursurilor ”In corpore sano”

14 căști cu microfon pentru laptop sau calculator

2 tablete Samsung Tab A

132 de pachete de suport cu dezinfectant, măști reutilizabile, broșuri, pliante, tricouri/semne de carte

20 de rucsaci simpli cu logo-ul finanțatorului

Proiectul este derulat de Asociația TB Think Big în parteneriat cu Școala Gimnazială Buciumeni și Școala Gimnazială ”Constantin Secăreanu” Runcu și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.