Despre ce este vorba până la urmă...

Motivația din spatele proiectului

Populația tânără din Buciumeni și Runcu lucrează în majoritate în fabricile din Fieni, Pucioasa, Ulmi, spitalele cu suport Covid-19 din Pucioasa și Târgoviște și marketurile și supermarketurile din zonă, de cele mai multe ori în condiții de expunere, iar asupra elevilor a căror părinți sunt expuși infectării cu Covid-19 la locul de munca se exercită o presiune psihologica mare. În plus, in cele două școli gimnaziale din Buciumeni și Runcu nu există psiholog sau consilier școlar pentru a oferi elevilor și părinților suport. În aceste condiții, cumulat cu temerea față de creșterea numărului de cazuri COVID-19 în DB, consultarea părinților a arătat că mulți erau reticenti la începutul anului școlar să își trimită copiii la școală, nu au condițiile necesare pentru studiul online, sunt preocupați de sănătatea familiei și se acuză reciproc de apariția unui posibil focar în școală. Asociatia Think Big a decis să ofere ajutor prin consiliere psihologică, informare și sprijinirea inițiativelor de advocacy la nivel local a elevilor din clasele V-VIII din școlile gimnaziale din Buciumeni și Runcu, parinților acestora care, prin natura muncii lor, sunt expusi direct la infecția cu noul coronavirus și cadrelor didactice.

Sănătatea fizică și mentală sunt esențiale pentru o viață echilibrată

Obiectivele proiectului pe larg

Obiectivul nr.1 al proiectului

Oferirea de suport psihologic si indrumare prin consiliere de grup unui numar de 50 de parinti si 50 de elevi din ciclul gimnazial, care fac dovada apartenentei la grupul tinta al proiectului, si unui numar de 32 de profesori din cadrul celor 2 scoli partenere. Pe parcursul a doua luni vor fi organizate cate 4 sedinte online cu echipe de cate 10 elevi, respectiv 10 parinti, si 4 sedinte fizice cu cadrele didactice, coordonate de catre un psiholog specializat.

Obiectivul nr.2 al proiectului

Consolidarea, pe parcursul a 30 de zile, a capacitatii celor doua scoli partenere de a preveni infectia cu Covid-19 in comunitate prin: informarea a 32 de cadre didactice si a grupul tinta de 50 de parinti si 50 de elevi din ciclul gimnazial, despre virusul Covid-19 (preventie, simptome, comparatia cu gripa, viroze si alergii) si adoptarea unui stil de viata sanatos; si prin distribuirea unui kit de prevenire a infectarii si imbunatatire a calitatii actului educational in contextul pandemic.

Obiectivul nr.3 al proiectului

Informarea grupului tinta de 50 de parinti si 50 de elevi din ciclul gimnazial, din cadrul celor doua scoli partenere, pe durata a 4 luni, despre drepturile si obligatiile lor legale in situatie de pandemie, invatarea de tehnici de advocacy prin ateliere de educatie non-formala si sprijinirea acestora pentru a comunica cu autoritatile locale.

132 de pachete suport cu: materiale de protecție, pliant informativ, o broșură redactată de specialiști (care îi va ajuta pe părinți și profesori să explice copiilor situatia, să le ofere sprijin emoțional, alternative constructive de petrecere a timpului liber și cum îi pot proteja cel mai bine pentru a nu fi infectați), un dosar de activități de dezvoltare personală și materiale promoționale.
Participanții vor avea un expert cu care să povestească prin ceea ce trec și să primească sprijin specializat. Rezultate așteptate: atenuarea disfuncțiilor psihologice și a distresului emoțional; restabilirea funcționalității adaptative; concentrarea pe ceea ce poate fi controlat, cum ar fi: grija de propria persoană și de cei apropiați, păstrarea unui regim de viață sănătos; acceptarea emoțiilor negative sănătoase, care sunt adaptative în această perioadă; facilitarea accesului la urmatorul nivel de îngrijire dacă este cazul.

Priorități ale Programului

Incluziunea tinerilor: Tinerii au stat la baza dezvoltarii acestui proiect, s-a pornit de la problema majoră cu care elevii din grupul țintă se confruntă în acest an școlar, expunerea majoră la infecția cu sars-cov-2 și la schimbările majore de ordin social (în familie și societate) apărute ca urmare a pandemiei. Efectele asupra mentalului și comportamentului tinerilor vor fi pe termen mediu și lung și nevoile sunt clare, în special în mediul rural, acolo unde există deja comunități interetnice, existau deja probleme de bullying, de lipsă de informare și de acces la educație non-formală. Elevii din ciclul gimanzial (11-15 ani), dar si parinții cu elevi în același ciclu, și cadrele didactice vor beneficia de sprijin specializat (psihologic, juridic, informare medicală). Ce este și mai important este oferirea de know-how și sprijin pentru acești elevi și părinți pentru acțiuni de advocacy, oferindu-le astfel intrumentele necesare pentru a-și exprima nevoile și opiniile în colectiv și comunitate.

Arii geografice, domenii și grupuri țintă insuficient deservite: Școlile în care se va derula proiectul se află în comunele Runcu și Buciumeni, Dâmbovița, localități rurale, care adună elevi din comună, dar și din satele alăturate. Deoarece au un număr limitat de posturi în cadrul unității, nu pot deschide post de consilier școlar pentru consilierea socială și psihologică a elevilor. Finanțarea este la cote minime și nu își pot permite achiziția de echipamente sau derularea de activități educaționale extrașcolare pentru informare și prevenție. În schimb, elevii sunt expuși în mod direct infectării cu noul coronavirus, atât prin părinții care lucrează în majoritate în fabricile mari din județ, cât și prin contactul cu ceilalți elevi. Presiunea psihologică asupra părinților, elevilor, dar și a cadrelor didactice, care sunt încărcate cu sarcini suplimentare de supraveghere și adaptare la noile metode de predare și cu expunerea la infectare prin contactul permanent cu elevii, este astfel la cote foarte mari.

Finanțator

Proiectul se derulează cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Active Citizens Fund România este un program de finanțare dedicat organizațiilor neguvernamentale, care se desfășoară în România între 2019-2024 și are o valoare totală de 46.000.000 €. Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în 15 state membre UE din Europa Centrală și de Sud și în Ţările Baltice. Obiectivele Granturilor SEE și Norvegiene sunt reducerea disparităților economice și sociale și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statul beneficiar și statele donatoare. Susținerea societăţii civile este o prioritate cheie pentru Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, motiv pentru care 10% din totalul sumelor disponibile la nivel de ţară sunt alocate unui program pentru societatea civilă în fiecare din statele beneficiare, intitulat Active Citizens Fund. Acesta este încadrat în sectorul „Cultură, societate civilă, bună guvernare și drepturi și libertăți fundamentale”, unul dintre cele cinci sectoare considerate prioritare de statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia și Uniunea Europeană.


Mai multe detalii despre Active Citizens Fund și program pe www.activecitizensfund.ro și www.eeagrants.org .

Coordonator de proiect

Asociația TB – Think Big este o organizație non-guvernamentală de tineret din Dâmbovița, dedicată tinerilor din mediul extra-urban, înființată in 2017 cu scopul de a integra copii și tinerii în mediul social, economic și cultural al prezentului. Misiunea organizației este de a crea un viitor promițător pentru tineri într-o societate care este în continuă mișcare. Aceasta se traduce printr-o viziune în care se promovează și se pun în aplicare drepturile și libertățile omului, în principal a conștiinței, a gândirii, a dreptului la libera exprimare și la muncă (alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației precum și a locului de muncă.

Obiectivul principal al organizației este de a înțelege punctele forte, dar și nevoile comunităților rural-urbane din jurul orașelor Fieni, Pucioasa pentru a veni în sprijiul copiilor și tinerilor în dezvoltarea personală, precum și pentru a-i pregăti pentru calificările societale și profesionale ale viitorului. Dorim să colaborăm cu aceste comunități pentru a dezvolta potențialul grupului nostru țintă și pentru a umple golurile educaționale prin activități non-formale și informale.

Activitățile noastre principale sunt proiecte de dezvoltare personală, formare vocațională și dezvoltare de abilități de soft skills pentru pregătirea acestora ca cetățeni implicați, atât în communitate, cât și în societate în ansamblu. Exemple de activități: club de excelență, cursuri de dezvoltare personală prin integrarea informațiilor din învățătmântul formal în viața cotidiană, workshopuri susținute de persoane cheie cu experiență relevantă în domeniu cu teme precum joburi de viitor sau importanța, relevanța meseriilor în comunități. Organizația derulează activități în școlile din aceste comunități și pentru modernizarea claselor pentru a avea un impact vizual pozitiv și pentru schimbarea atmosferei din sălile de clasă. Lucrăm în proiectele noastre atât cu specialiști în domeniu, în funcție de tema proiectului, dar și cu tineri voluntari din comunitatea locală și voluntari adulți din Tîrgoviște și București.

Școala Gimnazială Buciumeni

Misiunea scolii este sa ofere elevilor posibilitatea de a-si contura personalitatea, de a-si exprima deschis opiniile, de a crea oportunitatea afirmarii lor la varsta aspiratiilor, de a deschide calea valorilor autentice. Rezultatele elevilor trebuie sa fie oglinda activitatii stiintifice si culturale a scolii. Scoala noastra, ca toate unitatile de invatamant din Romania, ofera toate tipurile de educatie: formala, nonformala si informala. Scoala Gimnaziala Buciumeni are doua structure: una pe nivelul prescolar (doua gradinite) si una pe nivelul primar si gimnazial.

Lucram, astfel, cu copii intre 3 si 15 ani. Copiii provin din medii defavorizate in general, si acest fapt este din cauza somajului ridicat din zona unde numarul agentilor economici este unul mic. Aceasta stare de fapt a generat migratia masiva a parintilor copiilor catre zone dezvoltate ale Europei si cei mici au ramas in grija bunicilor. Avem si multe familii monoparentale, copii cu CES care sunt inclusi in invatamantul de masa, copii din familii cu foarte multi copii si parinti someri.

Politica noastra educationala este in concordanta cu valorile cheie ale scolii si urmareste:

  • Dezvoltarea individuala a elevului ca scop prioritar al activtatilor educative si instructive, prin perfectionarea continua a personalului angajat;

  • Crearea unui climat de munca pozitiv, armonios, bazat pe seriozitate, toleranta si demnitate, dezvoltarea spiritului civic ca premiza de la care plecam, prin promovarea lucrului in echipa;

  • Garantarea pregatirii in ciclul gimnzial, prin calitatea si eficienta actului didactic si cooperarea cu parintii, cu comunitatea, cu institutiile de la nivel local, judetean si national cu atributii in domeniul educatiei

Școala Gimnazială ”Constantin Secăreanu” Runcu

Scoala noastra va avea usile deschise pentru toti cei care vor educatie. Vrem sa devenim un loc in care copiii sa vina cu drag, in care fiecare sa se simta valorizat conform posibilitatilor proprii, loc spre care comunitatea sa priveasca cu respect. Dorim sa asiguram un climat deschis comunicarii si participarii comunitatii la educarea copiilor, bazat pe performanta ,competitie, transparenta si onesta, pe incurajarea initiativei individuale si a inovatiei didactice. Copiii vor fi pastratori ai traditiilor si obiceiurilor locale (colinde, balade, cantece si dansuri populare), dar nu vom ignora nici valorile europene.

Scoala noastra are in componenta urmatoarele structuri:

  • invatamant prescolar: Gradinita cu program normal Runcu, Gradinita cu program normal Brebu si Gradinita cu program normal Badeni;

  • invatamânt de zi primar si gimnazial: Scoala Gimnaziala ,,Constantin Secareanu’’ Runcu.

Prezențe în presă

Sfaturi ale dnei psiholog, Liliana Chivulescu, expert extern în acest proiect, elevilor participanți din clasele VIII, în presa locală.

Finalul proiectului și prezența rezultatelor, încă o dată, în presă, precum si numărul foarte mare de vizualizări din partea cititorilor ne confirmă și nouă, echipei de proiect, că eforturile au meritat.

Liliana Chivulescu, psiholog în proiect: ”Felicitări pentru ideea proiectului! Felicitări pentru modul de implementare! Felicitări pentru rezultatele obținute!

Proiectul este derulat de Asociația TB Think Big în parteneriat cu Școala Gimnazială Buciumeni și Școala Gimnazială ”Constantin Secăreanu” Runcu și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.