Boost je carrière als massagetherapeut

Boost Je Carriére Als Massagetherapeut: Belangrijke Eigenschappen

Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een grondig onderzoek gedaan naar succesvolle massagetherapeuten. Tijdens dit onderzoek hebben wij de belangrijkste dingen geleerd die je moet weten om het maximale uit jezelf als massagetherapeut te halen. Al deze informatie hebben wij samengevat en omgetoverd tot dit artikel.

De informatie in dit artikel is geschikt voor zowel beginnende massagetherapeuten als ervaren massagetherapeuten. Als je al veel ervaring hebt als massagetherapeut dan is er een kans dat je een aantal dingen die in deze e-book staat al weet, maar pas je deze informatie ook daadwerkelijk toe? Kennis opdoen is altijd goed, maar zorg ervoor dataa je deze kennis ook omzet tot actie.

Inhoudsopgave

Eigenschappen van succesvolle massagetherapeuten

Doel georiënteerd

Succesvolle massagetherapeuten weten wat hun doel is en zijn doel georiënteerd. Ze hebben gedefinieerd wat een succesvolle massagepraktijk voor hun betekent en focussen zich hier 100% op.

Mensen kunnen niet goed navigeren zonder een bestemming. Wanneer je in je auto stapt en je moet van punt A naar punt B, dan typ je de eindbestemming in je navigatiesysteem en rijd je er naar toe. Als je dit niet doet dan is de kans dat je zal verdwalen groot, of nog erger, je rijd de verkeerde kant op en verplaatst jezelf nog verder van je eindbestemming af. Je moet dus altijd een eindbestemming hebben, dit geldt niet alleen voor autorijden maar ook voor het runnen van je massagepraktijk.

Wat is jouw definitie van een succesvolle massagepraktijk? Is het een hoge maandelijkse omzet, is het de tevredenheid van je cliënten, is het een combinatie van deze dingen of is het heel wat anders? Neem de tijd om hier goed over na te denken. Zodra je weet wat jouw definitie van een succesvolle massagepraktijk is, denk dan na over welke doelen je moet stellen om dit te realiseren.

Schrijf korte- en lange termijn doelen op voor jouw massagepraktijk. De korte termijn doelen of mijlpalen zorgen ervoor dat je continu blijft groeien. Na elke korte termijn doel die je behaalt, zet je een stap dichterbij naar het behalen van je lange termijn doelen en het realiseren van jouw visie van een succesvolle massagepraktijk. De lange termijn doelen zijn een combinatie van doelen die wanneer ze behaald zijn jouw definitie van een succesvolle massagepraktijk vormen.

Je doelen moeten specifiek zijn, dus als je X aantal omzet wil behalen, schrijf dan ook daadwerkelijk op hoeveel omzet je exact wil behalen. Zorg ervoor dat je de doelen kunt meten, houd bijvoorbeeld de stijging van je omzet in percentages bij. Schrijf doelen op die uitdagend en realistisch zijn. Als je een doel bereikt die niet uitdagend genoeg is zal je hier ook geen voldoening uit krijgen. Zorg ervoor dat je doelen relevant zijn voor het groter plaatje, zorg ervoor dat zodra je doel behaalt is dat het behaalde doel ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan jouw visie van een succesvolle massagepraktijk. En tot slot, schrijf een tijdsperiode op waarin jij het doel wilt behalen.

Voorbeelden van slechte doelen

Ik ga mijn uithoudingsvermogen verbeteren zodat ik meer cliënten kan behandelen.

Ik ga 10 nieuwe cliënten regelen.

Ik ga nieuwe massagetechnieken leren om mijn vaardigheden en kennis te verbeteren.

Voorbeelden van goede doelen

Ik ga de komende 30 dagen mijn uithoudingsvermogen verbeteren zodat ik 6 cliënten per dag kan behandelen. Dit doel ga ik behalen door minimaal een half uur per dag te sporten.

Ik ga voor 20 augustus 10 nieuwe cliënten regelen. Om dit doel te behalen zal ik een online reclamecampagne voor mijn massagepraktijk lanceren.

Ik ga 1 uur per dag leren over nieuwe massagetechnieken voor een periode van 12 maanden om mijn vaardigheden en kennis te verbeteren.

Een sterke wilskracht en motivatie voor succes

Stel je voor, iemand vertelt je dat je in de komende twee weken 10 nieuwe cliënten moet regelen, als dit je niet lukt dan zal je op straat moeten leven. In dit geval kan ik je garanderen dat je 10 nieuwe cliënten zal regelen binnen twee weken, zolang de consequentie maar motiverend genoeg is. Het kan ook op een andere manier, dat je iets wat je heel graag wilt hebben zal krijgen nadat je 10 nieuwe cliënten in twee weken heb geregeld.

Deze twee consequenties: verlies/angst en winst/plezier zijn onze primaire motiverende krachten. Psychologisch onderzoek schat dat motivatie die ontstaat uit angst en verlies 5 maal sterker is dan de stimulans van het krijgen of winnen van iets nieuws. Je kunt dit in je voordeel gebruiken om jezelf te motiveren.

Een sterke wilskracht en motivatie gaat hand in hand met ambitieuze doelen. Als je ambitieuze doelen stelt, zal je vanzelf een sterke wilskracht en motivatie krijgen. Door te zien dat je progressie maakt en constant nieuwe doelen te stellen zal je motivatie krijgen en behouden.

Wat moet je doen als je motivatie verliest?

Tegenslagen zijn normaal en kunnen erg demotiverend zijn, maar het ontwikkelen van veerkracht kan je helpen door te gaan en verder te gaan waar je was gebleven. Wat kan helpen is: je doelen evalueren en kijken of ze wel realistisch zijn in de tijdsperiode die je hebt gesteld, jezelf eraan herinneren waarom je in de eerste plaats gemotiveerd wou worden en je doel wou bereiken, je motivatie van anderen nemen door middel van boeken te lezen/met mensen te praten, of door een pauze te nemen en opnieuw te beginnen.

Cliënten het gevoel geven dat ze speciaal zijn

De massagetherapeuten die het meest terugkerende cliënten en verwijzingen d.m.v. mond-op-mond reclame hebben zijn de gene die hun cliënten het gevoel geven dat ze speciaal zijn. Ze geven hun cliënten het gevoel dat ze de belangrijkste persoon ter wereld zijn.

Een van de beste manieren om dit te bereiken is om als gewoonte je te concentreren op de cliënt en en goed naar hem of haar te luisteren. Onthoud de belangrijke punten van eerdere gesprekken (zorg dat je een goede documentatie hebt) en zoek naar manieren om de verbinding met je cliënt te vergroten en een band op te bouwen.

Een massagetherapeut die afgeleid, egocentrisch, behoeftig of onverschillig is of andere slechte persoonlijke kwaliteiten heeft die de cliënt het gevoel kan geven dat hij of zij onbelangrijk is, zal geen terugkerende cliënten of mond-op-mond reclame krijgen. Zo’n massagetherapeut met slechte kwaliteiten is gedoemd om op moeilijkere wijze cliënten te regelen.

Concentreer op de cliënt

Wanneer je met je cliënt praat, geef dan de cliënt het gevoel dat hij of zij belangrijk is. Dit doe je door jezelf te concentreren op de cliënt en goed te luisteren. Vermijd het kijken op je telefoon, horloge of andere vormen van afleiding. De behoeften van de cliënt heeft de hoogste prioriteit, dus stel deze ook daadwerkelijk voorop.

Probeer de naam van je cliënt te herinneren en spreek je cliënt ook meerdere keren aan met hem of haar naam tijdens een gesprek. Zorg ervoor dat de beloftes die je maakt ook nakomt, als je bijvoorbeeld hebt beloofd om na de behandeling je cliënt een brochure op te sturen via e-mail, doe dit dan ook gelijk na de behandeling.

Stel je cliënt (en jezelf) gerust

Je eigen manier van denken en verwachtingen hebben invloed op hoe je iemand aanspreekt. Zelfs als je je praktijk probeert te promoten, ben je niet gericht op het verkopen van iets wanneer je iemand voor het eerst ontmoet. Dus ontspan en lach. Kijk of deze persoon überhaupt geschikt is voor jouw praktijk.

Niet iedereen gelooft dezelfde dingen wanneer het over gezondheid en massages gaat. Vermijd om defensief of confronterend te worden wanneer iemand niet geïnteresseerd is in het leren over zijn of haar chakra’s. Respecteer verschillen in overtuigingen en meningen.

Sommige cliënten zullen geïrriteerd raken door iemand die beweert te zien dat hun energie uit balans is. Als jouw praktijk gericht is op energie, dan maken deze mensen sowieso geen deel uit van jouw doelmarkt en hoef je hier niet op in te gaan. Maar pas op dat je jouw doelmarkt niet wegjaagt met je eigen overtuigingen over iets dat niet ter sprake hoeft te worden gebracht.

Gebruik actieve luistertechnieken

Door goed te luisteren zal je meer leren over je cliënt, dus luister meer dan je praat en probeer de cliënt niet te onderbreken terwijl hij of zij praat. Mensen vinden het vaak leuk om te praten over hun zelf, dus laat ze lekker gaan. Probeer ook echt te concentreren op de cliënt in plaats van na te denken over wat je zelf gaat zeggen. Als je dit toepast dan zal je merken dat je meer leert over je cliënt en nieuwe mogelijkheden ontdekt om je cliënt beter te kunnen behandelen.

Herhaal de dingen die je cliënt zegt om te laten zien dat je hem of haar begrijpt. Stel vragen over wat je cliënt heeft gezegd om te verduidelijken wat hij of zij bedoelt en laat je cliënt zien dat je geïnteresseerd bent in hem of haar. Open vragen zullen het gesprek beter stimuleren. Het liefst wil je vragen stellen die je cliënt even aan het denken zet.

Toon, spraak- snelheid en stijl

Toon, spraaksnelheid, tempo, enzovoort, heeft een grotere impact dan de daadwerkelijke woordkeuze. Probeer je spraak- snelheid en stijl aan te passen aan die van de cliënt. Het klinkt misschien raar, maar mensen praten het liefst met mensen die zoals hun zelf zijn.

Denk maar is na over hoe je tegen een vriend zou praten die net slecht nieuws heeft gekregen. Je zou automatisch veranderen hoe je praat, je zou waarschijnlijk je toon verzachten en iets langzamer praten, wat een kalmerend effect kan hebben. Aan de andere kant, als je vriend zojuist goed nieuws heeft gekregen, zou je waarschijnlijk op een hogere toon en sneller praten om blijdschap te tonen voor zijn of haar geluk.

Vraag de cliënt om feedback

Wanneer je klaar bent met de behandeling, vraag de cliënt dan om feedback. Met deze feedback kan je de volgende keer je massage aanpassen bij de cliënt, dit zorgt ervoor dat de cliënt het gevoel heeft dat je om hem of haar geeft en de uitkomst van de massage. Wanneer je dit toepast is de kans ook groter dat een cliënt terugkomt voor nog een massage. Vergeet ook niet om de cliënt te vragen of hij of zij nog een afspraak wil maken voor een tweede behandeling.

Begrijp de behoeften en klachten van je cliënt

Veel massagetherapeuten hebben een formulier die nieuwe cliënten kunnen invullen om uit te leggen wat hun klachten en/of behoeften zijn. Maar je moet niet simpelweg het formulier lezen en het daarbij houden. Maak tijd vrij om met je cliënt te praten over de ingevulde informatie op het formulier. Door met de cliënt te praten en de cliënt vragen te stellen, ga je beter begrijpen wat de klachten en/of behoeften zijn van de cliënt, en daarbij geef je de cliënt ook het gevoel dat je om hem of haar geeft.

Nooit stoppen met leren

Succesvolle massagetherapeuten stoppen nooit met leren, ze werken continu aan het verbeteren van hun vaardigheden, communicatie, persoonlijke ontwikkeling, marketing en bedrijf.

Wees constant op zoek naar aspecten in jouw massagepraktijk of in jezelf die je kunt verbeteren. Neem de tijd om jezelf te begrijpen. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Het is prima om te werken aan het verbeteren van je zwakke punten, vooral als je een aantal zwakke punten hebt die je het moeilijk maakt om goed te kunnen groeien. Maar de succesvolle massagetherapeut erkent wat zijn of haar echte sterke punten zijn en richt zich op het gebruik van deze kracht in zijn of haar grootste voordeel.

Als je heel goed bent in 1 op 1 gesprekken and slecht bent in spreken in het openbaar, besteed dan het grootste deel van je tijd en energie aan het benutten van je vaardigheden in plaats van te worstelen om een geweldige openbare spreker te worden. Wees jezelf en wees de beste ‘jij’ die je kunt zijn.

Een netwerk van gelijkgestemde mensen

Veel succesvolle massagetherapeuten hebben zogenaamde “Mastermind-groepen”. Wanneer je mensen om je heen hebt met vergelijkbare ambities is het net als het hebben van een steungroep, waarbij elk lid de andere helpt en aanmoedigt. Groepsleden houden elkaar ook scherp om ervoor te zorgen dat wanneer ze van de baan raken dat ze vervolgens weer geduwd worden in de goede richting.

Het verwijderen van negatieve mensen uit je leven kan moeilijk zijn om te doen, maar het kan een groot en positief verschil maken in je succes. Omring jezelf met mensen die het beste voor jou willen.

We hebben een lijstje gemaakt van groepen, verenigingen en netwerken waar jij je als massagetherapeut bij kunt aansluiten. Wij raden voornamelijk de Facebook groepen aan, deze groepen zijn laagdrempelig en kunnen je netwerk een enorme boost geven.

Facebookgroepen

Massage

Massage Uitwisselen Nederland

Netwerk voor Masseurs en Massagetherapeuten (NMM)

Verenigingen

BMS-belangenverenigingen

Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs

Netwerken


Masseurs Netwerk Nederland

Netwerk Integratieve Massage Nederland