Samhällskunskap

Ämnesguide för Samhällskunskap

Här hittar ni länkar, databaser och ordböcker mm. till ämnet samhällskunskap. De gröna webbknapparna leder till undersidor på bibliotekswebben.

Sidor till specifika arbeten eller teman

Genus och jämlikhet

Amnesty International - Sverige

Amnesty International är en global organisation som kämpar för alla människors lika värde.  Under rättighetsfrågor finns det information och länkar till t.ex. kvinnors rättigheter och diskriminering av minoriteter och HBTQI-personer.

Forum för levande historia - Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet med uppdrag att främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.  De har även andra bra artiklar om rasism och HBTQ.

Globalportalen  - Människans levnadsvillkor i världen. Sök på land eller ämne.  Artiklar.

Hedersförtryck.se  - sidan drivs av Länsstyrelsen i Östergötland och vänder sig till alla som kommer i kontakt med hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetar på uppdrag av   regeringen. 

Jämställdhetsmyndigheten - Målet för jämställdhetsarbetet i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Arbetet omfattar bland annat frågor om inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet. 

Kvinna till kvinna  - Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter världen över i snart 25 år. Vi stödjer över 100 kvinnorättsorganisationer runtom i världen. Tillsammans skapar vi trygga platser längs flyktvägar och ser till att våldsutsatta kvinnor får hjälp. Vi ger kvinnor förutsättningar att ta makten över sina egna liv.

Kvinnans rösträtt -Avsnitt på Riksarkivets webbplats där du hittar fakta och förstahandskällor om kvinnlig rösträtt. 

Kvinnors kamp för rösträtt - Historik, biografier, fotografier, kampanjmaterial, offentligt tryck m.m. berättar om rösträttsrörelsens verksamhet.  Från KvinnSam, Göteborgs universitet.

Könsuppdelad internationell statistik - Databas med könsuppdelad internationell statistik över bl. a. ekonomi, arbetsmarknad, utbildning och hälsa publicerad av The World Bank Group . Det går att söka uppgifter för ett enskilt land eller för en större region och få fram fakta och statistik. Uppgifterna finns registrerade från 1980 och framåt.

MÄN - Organisationen "MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld. "

Nationella sekretariatet för genusforskning - Ska med ett rikstäckande perspektiv främja genusforskningen i Sverige inom universitets- och högskolesektorn.  

NIKK - Nordisk information för kunskap om kön. Samlar in och förmedlar kunskap om politik och praktik, fakta och forskning på jämställdhetsområdet – i ett nordiskt perspektiv och till en bred grupp av intressenter. NIKK är ett nordiskt samarbetsorgan under Nordiska ministerrådet.

Samtal pågår - om hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsmyndighetens dokumentation av det internationella expertmötet om våldsförebyggande arbete med pojkar och unga män i en hederskontext som arrangerades i november 2018. (Arkiverad version av rapport.)

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon - Här finns 1000 levnadsteckningar över svenska kvinnor och över utländska kvinnor, som varit verksamma i Sverige. 

The history of the Suffrage Movement - En läroresurs om kvinnans historia, kvinnosyn och suffragettrörelsen av "National Women's History Museum" 

UNDP  - United Nations Development Program UNDP arbetar för att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter, bygga motståndskraftiga samhällen och främja hållbar utveckling.

Women in national parliaments  - Andelen kvinnor i parlament världen över, statistik publicerad av IPU (Inter-Parliamentary Union)

Globala frågor

Gapminder  - En engelskspråkig "faktatank" om global samhällsutveckling. Gapminder är svenskt med bistånd av Karolinska Institutet, Länsstyrelsen i Stockholm.

Globala mål - Världens ledare har förbundit sig till 17 Globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.  Här hittar du mer information om de globala målen.

Globalis  - En interaktiv världsatlas från FN-förbundet och den största databasen med FN-statistik på svenska. Här hittar du också satellitbilder som visar mänsklig inverkan på jordens miljö. Fakta om världens konflikter mm.

Globalportalen - Globalportalen drivs av Forym syd som består av  biståndsorganisationer, studieförbund och folkhögskolor. 

IDMC Internflyktingar   - IDMC is the leading source of information and analysis on internal displacement. Our data and evidence serves to keep the issue and the plight of internally displaced people high on the global agenda.

Rosling om en ny faktabaserad världsbild - Film på UR-play. Med hjälp av grafiska illustrationer och genom att ställa frågor vill Hans Rosling ifrågasätta den föråldrade världsbild som många av oss bär med sig som ett arv från den egna skoltiden. 

Media

Myndigheten för press, radio och TV  - Arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv. Lyder under Kulturdepartementet. 

Retriever - Mediearkivet   - Här hittar du artiklar i fulltext från ca 400 svenska dagstidningar och tidskrifter. OBS! Denna databas kan du även använda hemifrån med inlogg. För att få inlogg kom till oss i biblioteket.

Pressreader via Bergslagsbibblan - Länk till pressreader hittar du i texten, följ den för att komma in i Pressreader utan inlogg. Pressreader har dagstidningar och tidskrifter, både Svenska och från andra länder.

Statens Medieråd  - Statens medieråd ska verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan.  

Upphovsrätt och licenser - Här hittar ni IIS guide om upphovsrätt och licenser. De tar bl.a. upp hur man använder sig av Creative commons mm.

Yle - Yle är finländarnas public service-mediebolag.

Politik, val och styrning

EU-information  - Opartisk och allsidig information om EU, EU-val, det svenska medlemskapet och EU-arbetet i riksdagen. (Du kan söka efter arkiverade versioner av webbsidan här.)

Parline - Sökbar databas med information om alla världens lagstiftande församlingar. Här finns bland annat uppgifter om valsystem, partier och resultat i senaste valet. 

Regeringen - Sidan är uppbyggd med regeringens politik i centrum. En stor del av innehållet på webbplatserna samlas under departementssidor, statsrådssidor och politikområdessidor. 

Riksdagen - På riksdagens webbplats får du insyn i vad som händer i riksdagen. Du kan till exempel följa med i riksdagens arbete och beslut eller se vilka som sitter i riksdagen. Du kan också söka fram lagar och dokument från 1867 och framåt.

Valmyndigheten - Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförandet av val och landsomfattande folkomröstningar. 

Övriga länkar

Forskning.se - Publicerar aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut i flera olika ämnen.  Det är Vetenskapsrådet som står bakom webbsidan.

Landguiden  - Görs av Utrikespolitiska Institutet och innehåller kartor och information om länders geografi, historia, kultur, politik mm. Statistiska jämförelser kan göras. Ni loggar in med numret på bibliotekskortet.

Koll på pengarna - Här kan du hitta en hel del tips och råd om exempelvis mat, bostad, bil, försäkringar och lån från Konsumentverket. (Arkiverad version av dokument.)

SCB-Statistikdatabasen  - Från SCB (Statistiska Centralbyrån) tillhandahåller statistik som är opartisk, relevant och baserad på vetenskapliga grunder.

SO-rummet  - En lärresurs inom SO-området med granskade artiklar och webbsidor på svenska

NE - Här finns uppslagsverk, ordbok mm. För att logga in och komma åt artiklarna i sin helhet väljer du Logga in - Logga in med Microsoft - Behöver du skriva in dina uppgifter är det samma som ditt skolkonto (datorinlogg). 

Välkomna till oss på biblioteket om ni har frågor!