Välfärds samhället är utmanat

Välfärdssamhället är utmanat

Rättvisa är ett nyckelbegrepp för Leif Grönroos, när han kandiderar i vårens riksdagsval i Egentliga Finland. Då jag ber honom definiera vad ordet betyder för honom kommer svaret från ryggmärgen.

Det handlar om jämlika chanser i livet, att alla ska ha möjlighet att komma framåt och kunna sträva efter sina drömmar. Samhället måste ge verktygen som möjliggör för var och en att klara sig.

Utmaningarna är ändå stora. I takt med att priserna stiger på allt från mat till energi är det många familjer som inte längre klarar vardagen. Som biträdande rektor i Turun Lyseo möter Leif Grönroos problemen dagligen.

I kontakten med familjerna ser och hör man tydligt att de är väldigt oroliga för sin framtid, hur de skall kunna klara sig.

Enligt Grönroos är det samhällets plikt att ta ansvar för och lösa problemen, med de medel som står till buds.

Det finns vissa saker som jag tycker att vårt välfärdssamhälle måste trygga åt alla. Det är rent vatten, tillräckligt med mat – vilket också betyder tillräckligt med pengar på kontot – och slutligen värme, vilket i själva verket är samma sak som elektricitet.

Välfärdssamhället är utmanat, på många olika nivåer. Vi måste kunna svara på dagens utmaningar och inte bara tro att det gamla alltid kommer att fungera.

Skolan i fokus

Skolpolitik och ungdomars välmående är två centrala tema i Grönroos valkampanj. Senast i samband med coronapandemin blev det tydligt att många finländska ungdomar mår väldigt dåligt. Under hösten har rubriker om våld och missbruk bland unga fyllt tidningsspalterna.

Grönroos betonar kommunernas och inte minst skolornas roll i att motverka och förebygga illamående bland unga. Det handlar om allt från hobbymöjligheter till satsningar på utbildning och mera psykologer, kuratorer och lärare. Han medger att det inte är billiga satsningar men hoppas på stöd från staten. Om satsningarna inte görs riskerar följderna bli oändligt mycket dyrare.

När vi talar om den kommande generationen kan vi inte gå miste om deras insats i samhället innan de ens har varit förmögna att ge den insatsen. Om vi vill bygga upp ett välmående Finland så måste vi satsa på vårt kunnande, på den höga kompetensen också inom krävande arbeten som vi har byggt upp här i landet.

Vill hålla skärgården ren

Ett annat centralt tema i Grönroos kampanj är skärgården och inte minst skärgårdshavet, Åbolands egen livskälla.

Vår största rikedom i Finland är ändå skogarna och vårt rena vatten. Vi fattar inte ens ännu hur viktiga de kommer att vara också i framtiden.

Enligt Grönroos finns det mycket kvar att göra för att rädda och beskydda havet för kommande generationer.

Det har pratats mycket, det har lagts fram planer, men för att vara riktigt ärlig är det inte så mycket vi faktiskt har lyckats göra. Det är alltid något annat som prioriteras mera, någonting som är mera akut. På längre sikt kan man ändå säga att om vi inte räddar Skärgårdshavet så räddar vi inte oss finländare själva.

Från Åboland till riksdagen

På det lokala planet står även Åboland och Egentliga Finland inför stora utmaningar, enligt Leif Grönroos. Han betonar särskilt vikten av att säkra livskraften och attraktionen i kretskommunerna.

Vi måste se till att alla kommuner klarar sig. Då gäller det ju främst att se till att där bor människor – och människor vill bo nära tjänsterna.

Det svenska språkets ställning är också en viktig valfråga för Grönroos. 

Därför tycker jag att alla svenskspråkiga i Egentliga Finland borde rösta socialdemokratiskt. Vi kan föra fram svenskspråkiga ärenden bättre genom ett stort och tvåspråkigt parti. SFP är inte lösningen om vi vill trygga servicen på det svenska språket.

Grönroos har redan att brett stöd bland de svenskspråkiga socialdemokratiska föreningarna i Åboland, något han är stolt och tacksam för. I sin kampanj vill han ändå nå ut till både svenskspråkiga och finskspråkiga väljare, i både städerna och skärgårdskommunerna. Han uppmanar alla som vill bidra att ta kontakt. Målet är självklart: ett inval.

Jacob Söderman är den sista som har blivit invald i riksdagen som svenskspråkig socialdemokrat från Egentliga Finland, vilket säger något om utmaningarna. Jag har ändå gått in i det här valet för att gå igenom – inte för att bara vara en ”sidekick”, säger Grönroos bestämt.

Text: Lukas Lundin

Arbetarbladets valnummer våren 2023