Akkurat nå

Kulturproduksjoner har drama, figurteater, fortellerteater, opplesing, dikttolking og forfatterpresentasjoner på repertoaret.  Vi kan ta på oss bestillingsoppdrag, og tilby foredrag og kurs. Ta kontakt for tilbud og pris. Vi følger minstesatsene fra Den kulturelle Skolesekken eller Forfattersentrum.  

Gazamonologene på Hamar!

Kulturproduksjoner og Camilla Bakken arrangerer i samarbeid med Hamar Teater en lesning av Gazamonologene onsdag 17.januar kl. 20.00. Lesningen vil være en del av åpningskvelden for monolog-festivalen Monofon på Hamar Teater.

Gazamonologene er 33 monologer, skrevet av ungdom etter den israelske statens krig mot Gaza i 2008/2009. Lesningen har ikke en aktivistisk side. Det er kunsten som står i fokus, og det monologene formidler av erfaringer, fortvilelse, smerte, håp og drømmer.


På denne kulturdugnaden vil 33 aktører fra regionen formidle de 33 monologene, bl.a skuespillere fra Teater Innlandet, Hamar teater, Kulturproduksjoner. Også Hamars kultursjef, ordfører og eksordfører deltar under arrangementet.

Ingen av de medvirkende får honorar.
Billettinntektene går i sin helhet til Redd Barna på Gaza.

 

Billetter her:

https://www.hamarteater.no/monofon-gazamonologene-ta93xp/#tickets

Naboer 


Frøken Louise Winther (Karen Høie) har levd et stille og velordnet liv i et rolig boligstrøk ved fjorden, og venninnen, Louise Finckelhagen har bodd i huset ved siden av. Nå er venninnen død, og huset hennes lagt ut for salg. En dag arriverer Torvald Johansson (Svein Gundersen) til fjordbyen. Han har vært til sjøs og reist verden rundt. Med største selvfølgelighet inntar han naboeiendommen, og med humør og usannsynlige historier prøver han å gjøre seg kjent med sin nye nabo. To divergerende livsmønstre og erfaringer møtes. 


Samværet blir ikke knirkefritt. Hun reagerer og tiltrekkes på samme tid av hans noe ubehøvlete og direkte oppførsel. Han undres over hennes holdte væremåte og pertentlige ritualer, den avmålte høfligheten som likevel ikke skjuler reaksjoner og fordommer.

Naboskapet utfordrer dem til å ta stilling til spørsmål om tomtegrense, klipping av hekk, lydnivå ved musikkavspilling - vanlige nabotvister. Han oppdager at tomtegrensen mellom dem er plassert feil, gjerdet står nesten en meter inne på hans grunn. Louise Winthers kommer i harnisk, gjerdet har alltid stått der, og det var hennes far som målte opp tomtene. Når Johansson foreslår at de kan bygge felles badstu mellom eiendommene renner begeret over. Hun har ikke tenkt å ta badstu, og utedusjen han foreslår er utelukket…!


Manus: Peppe Östensson, Hilde Veronika Östensson, Svein Gundersen, Karen Høie
Regi, kostymer: Peppe Östensson
Scenografi: Svein Gundersen

Musikk/rekvisitter/foto: Hilde Veronika Östensson
Produksjon: Kulturproduksjoner i samarbeid med den svensk-norske gruppen Hilde & Peppe HD. 

www.kulturprod.no - www.hildeandpeppe.com 

Jeg foretrekker lyset

PolarIS

Forestillingen Polaris er et samarbeid mellom Kulturproduksjoner og Mr. Perjo´s company fra Russland.  Premiere i St. Petersburg i februar 2019, Norgespremiere på Hamar teater våren 2019.

PolarIs er en forestilling med energi og klovnesk humor, som på en utradisjonell måte tar for seg klimaendringene i nord. Vi møter Mathilde og Svend, de to driver en iskremkiosk og har holdt sammen i lang tid. Mathilde er en drømmer, hun er opptatt av nordområdene, og i fantasien lever hun seg inn i livet i Arktis. Svend er en handlingens mann, travel med sin iskremkiosk, som for ham representerer den ultimate drøm.
Mathilde får vite at isen i Arktis smelter, og tanken om å redde polarområdene fyller henne. Han er opptatt av levebrødet deres, at isen i kiosken ikke skal smelte. To verdisyn kolliderer, og først når krisen truer deres sameksistens, klarer de å gi den andre plass til å være seg selv, og kan støtte hverandre.  

Passer for  grunnskolen, særlig 4.-7. klasse. Familieforestilling. 

Manus: Karen Høie, Svein Gundersen / Regi og scenografi: Anna Skotnikova - scenografiassistent: Sasha Myalin / Figurer: Anna Skotnikova, Pavel Stefanov / Kostymer: Anna Skotnikova, Evgenia Pogozheva / Prosjektledelse i Russland: Oleg Skotnikov, Sasha Myalin - i Norge: Karen Høie / Musikk. Hilde Veronica Östensson m. fl.
Støttet av: Hedmark Fylkeskommune, spenn, Fond for Lyd og Bilde, Fond for frilansere.

Åsmund og Maria

Karen Høie forteller, inspirert av den populære middelalderballader Åsmund Frægdegjeva - og i eventyret Jomfru Maria som gudmor vever hun inn folkevisen Agnus Dei, bånsuller og bønnevers.

Fortellingen om Åsmund er nedfelt i middelalderballaden med samme navn. Kongsdatteren er i nød, modig og sterk tar Åsmund på seg oppdraget: å frelse kongsdatteren fra trollene i det mørke nord. Vi følger ham på den farefulle ferden. Troll og vonde vetter lurer, og fælest av dem alle er Skumegygri. Karen dikter videre på balladen, og publikum blir invitert til å synge med på omkvedene. 

Jomfru Maria var en kjent og kjær skikkelse i middelalderen, og opptrådte ofte som de forsvarsløses venn og hjelper. I dette eventyret viser himmelmoren en strengere side. Guddatteren bryter løftene hun har gitt, og må gjennom mange prøvelser før Jomfru Maria kan tilgi henne. Vi følger jenta på en reise, der forsakelse og bot til slutt mildner hennes skjebne. Fortellingen er vevet sammen med folkevisen Agnus Dei, og publikum blir invitert til å synge med på omkvedene. Et par bønnevers og bånsuller gir nærhet og varme til fortellingen.  

For barn fra 4. klasse og oppover. Voksne vil også ha glede av fortellingene - eventyrenes skildring av kampen mellom lyse og mørke krefter vil alltid være aktuelle. 

Fortellingene kan innby til å snakke om andre tiders måte å løse konflikter på, og skiftende tiders  rettspraksis. Åsmund hugger ned trollene, og tar med seg det som er verdifullt fra trollenes hjem i nord. Finnes det andre måter å tenke på, og hvordan praktiserer vi konfliktløsing i verden i dag? I eventyret Jomfru Maria som gudmor skal guddatteren idømmes døden på bålet. Ut fra denne fortellingen kan det være aktuelt å diskutere rettspraksis gjennom tidene og i forskjellige kulturer.

Henrik og Vesle-Brunen

Wergeland skrev landets første barnelitteratur, den hører til den eldste barnelitteraturen i Europa og er en del av vår felles kulturarv. Forestillingen er en skattkiste bygget på hans dikt, og hans morsomme og rørende fortellinger.

Publikum blir invitert inn i fortellerens «lekerom». Når fortelleren tar på brillene, forvandles hun til Wergeland. Opp fra lommen titter Vesle-Brunen, og forestillingen er i gang.

Nå dukker Wergelands fortellinger fram fra kofferten. Det er spennende og fargerike historier. Den fromme sauen, Den stolte granen, Himmelskredderen og den modige Dompappen får liv. Og det er en fargerik dikter som rir på Vesle-Brunen og feirer landets grunnlov. Figurspill og sang fyller formidlingen med overraskelser og liv. I en time kan barna, i en blanding av tekstframføring, figurspill og sang få oppleve stemningsfull poetisk og litterær praksis. 

Karen Høie har skrevet forestillingens rammefortelling, og er forestillingens eneste utøver. Hun har gjennom en årrekke arbeidet med Wergelands tekster, og her har hun bearbeidet et utvalg hun mener kan passe for barn av i dag.

Målgruppe: 1. - 4. klasse, men også større barn og voksne vil ha glede av forestillingen. Forestillingen har interaktive partier,  og kan egne seg til visning om våren, som en forberedelse til 17. mai. Skoleklasser anmodes om å lære noen av Wergelands sanger før teaterbesøket.

Når dyrene får munn og mæle

 

I denne fortellerforestillingen gir skuespilleren Karen Høie til beste noen av dyreeventyrene fra Asbjørnsen og Moes samlinger, ispedd vers og stubbber fra folketradisjonen vår.   Forestillingen er interaktiv, og passer for barn fra 1.-3. klasse.

 

Karen trekker fram små dyrefigurer fra gjemmene sine, og de får munn og mæle. Sammen med barne-publikummet morer hun seg over møtene mellom Den godtroende Bjørnen og Den lure Reven. Hanen og Høna kommer til orde og krangler i vei, og Haren og Kjetta sier fra om hva de mener. Ikke alle oppfører seg like pent...

 xxx


Karen Høie er skuespiller og forteller, og har vært interessert i å fordype seg i den rike folkekunsten vår. Hun bruker både eventyr, ballader og viser i sin formidling, og former historiene på sin egen måte. Forestillingen Når dyrene får munn og mæle har vært framført på skoler i Oslo, og vært på turné i Møre og Romsdal med Bokbåten Epos. Den kan formidles som Litteratur eller Kulturarv.

Det utroligste er helt sant

Karen Høie tilbrakte sine tidlige barneår i København, og har vokst opp med H. C. Andersens eventyr. Her møter vi hennes versjon av noen av hennes favoritter!

Mennesker, dyr, vekster og gjenstander får liv i H.C.Andersens univers, og mellom en liten nisse og en fattig student kan livets store spørsmål utspille seg. Vi får høre H.C. Andersens eventyr om Sneglen og Rosenhekken, om Nissen som bor i butikken til kolonialhandleren, og at Det er helt sant at en liten fjær kan bli til fem høns.

Målgrupper: Barn fra 4. klasse og oppover, men forestillingen kan tilpasses forskjellige aldersgrupper.
Et voksenpublikum vil humre av den hovmodige kappestriden i møtet mellom Den norske og den danske fillen. 

Rosene i vinterskogen

Røvermor, i Karen Høies skikkelse, forteller om hemmeligheten som bare røverfamilien vet om: at juleaften, da blomstrer rosene  i kulda og snøen oppe ved røverhulen deres i skogen.

På et av tiggertoktene sine kommer Røvermor forbi et kloster. Munkene der er stolte av hagen sin, den er viden kjent for sine sjeldne blomster og planter.  Men Røvermor skryter av at skogen deres er mye vakrere, for hver julenatt forandres den til en blomstrende hage.  Abbeden tror ikke på det den hovmodige og bryske røvermoren forteller, men hun holder på sitt, og ber abbeden besøke dem i skogen julenatten, så han kan få syn for sagn. Men en betingelse må han gå med på: han må love å aldri røpe det han får se for en levende sjel. 

Julekvelden kommer, og Røvermor sender veslejenten sin til klosteret så hun kan vise abbeden vei til røverhulen. Han drar avgårde sammen med en mistroisk klosterbror, og hadde det ikke vært for røverjenta, hadde han aldri funnet fram, for veien var både bratt og mørk og farlig. De får oppleve vinternattens blomsterflor, men klosterbroren holder ikke løftet sitt...

Målgruppe: Barn fra 4. klasse og oppover. Voksne vil også ha glede av forestillingen.

Kulturproduksjoner sin konserteater-trilogi tilbys for turnéer.

I samarbeid med komponist og musiker Martine Kraft har Kulturproduksjoner skapt en konsertteatertrilogi. Forestillingene gjør bruk av fortelling, musikk, figur- og maskespill, dialog, video, og passer for barn fra 4. klasse og oppover. Voksne vil også ha glede av denne teaterleken med forskjellige uttrykksformer.  Forestillingen "Fela som sang" er fast på teatrets repertoir. Også "Inn i Peer Gynts rike" og "Svanene over Irland" kan bestilles, men i god tid. NB: Tilbys bare for turnéer. Kontakt oss for videre opplysninger.

"Fela som sang" bygger på sigøynereventyr og får følge av balkaninspirert musikk. Forestillingen gjør bruk av fortelling, musikk og figurspill og Den har vært på turné for Skolesekken i Møre og Romsdal. Støttet av div. fonds.  Medvirkende: Martine Kraft (komponist/musiker), Karen Høie (manusforfatter/skuespiller/sanger), Svein Gundersen (regi/scenografi).

"Inn i Peer Gynts rike" går inn i sagnene om Peer Gynt fra Gudbrandsdalen, og er umiskjennelig norsk i tematikk og dåm. Forestillingen gjør bruk av fortelling, dialog, musikk, video, figur- og maskespill, og  har vært invitert til flere internasjonale festivaler. Medvirkende: Martine Kraft (komponist/musiker), Nils Jørgen Nygaard Kraft (musiker/skuespiller), Karen Høie (manusforfatter/skuespiller/sanger), Svein Gundersen (regi/scenografi/teknikk). Støttet av div. fonds.

"Svanene over Irland" vever sammen irske sagn og eventyr - her har Martines fele hentet inspirasjon fra irsk folkemusikk. Forestillingen gjør bruk av fortelling, dialog, musikk, figur- og skyggespill. Den har vært på turné for Skolesekken i Møre og Romsdal. Medvirkende: Martine Kraft (komponist/musiker), Nils Jørgen Nygaard Kraft (musiker/skuespiller), Karen Høie (manusforfatter/skuespiller/sanger), Svein Gundersen (regi/scenografi/teknikk). Støttet av div. fonds.

Video: "Huldra" og "Huldra and her followers" from the performance "Into the Kingdom of Peer Gynt"

Glimt fra forestillingen "Svanene over Irland" (opptak fra mobiltelefon)

Forfatterpresentasjoner, foredrag mm.

Svein Gundersen er en mye brukt foredragsholder, med kultur- og teaterhistorie som sitt felt. Han liker også å presentere forfattere han har nært kjennskap til gjennom mange års scenisk arbeid med tekstene deres, som Henrik Wergeland, Hans E. Kinck, Ingeborg Refling Hagen, eller motiv fra folkediktningen vår. Han har også med stort hell, fortalt og vist foto fra sitt virke som regissør og skuespiller, og kan komme inn på teaterformer som landskapsteater og steds-spesifikt teater, det visuelle teatret - som figurteatret er en del av, teater for barn og unge, spelfenomenet i Norge mm.

Karen Høie er glad i å møte publikum som forteller og oppleser. Hun har holdt program som "Wergelands stemme", "Novellisten Hans E. Kinck", "Hedmarks store lyrikere", "En kveld i H.C.Andersens selskap", "Undereventyr hos Asbjørnsen og Moe",  "Amalie Skram og Hellemyrsfolket", "Lyrikeren Ingeborg Refling Hagen". Hun kan spesialsy program etter oppdragsgivers ønske.

Vi kan tilby kurs og workshops innen teaterfeltet, som "Fra idé til forestilling", "Bruk av rommet", "Figur- og skyggeteater". Vi tar også imot bestillingsoppdrag, og kan kontaktes for oppdrag innen manus, regi, skuespill, figurspill, opplesing, fortelling.