Geschiedenis

De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan uit Lichtervelde heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. Op 15 november 1807 werd de fanfare opgericht door Joannes Joseph Vandenweghe als de "Stichting Société Philharmonique". Destijds was het nog een harmonie. 14 augustus 1810 speelde de vereniging op de vooravond van de Napoleon Feesten. In 1835 werd de vereniging echter opgedoekt vanwege een tekort aan leden. Maar op 7 januari 1836 werd er al weer een nieuwe vereniging opgericht genaamd "Société de fanfares", waarmee De Zwaan een van de eerste fanfares van het land werd.


De Fanfare in 1904

Vanaf het jaar 1850 waren de repetities van de fanfare op woensdagavond. Het 50-jarig bestaan van de vereniging vierden ze in 1856. Helaas verloor de fanfare in de komende jaren leden aan de concurrerende fanfare De Burgersgilde, die nu bekend staat als de huidige harmonie. De fanfare heeft verder enkele moeilijke periodes gekend, zoals tussen 1830 en 1850 en tijdens de twee wereldoorlogen. 

In 1913 werd de fanfare als een van de eerste in de regio erkend als Koninklijke Vereniging, toen ze 55 muzikanten telde. Tussen de twee wereldoorlogen leidde chef Louis Puppynck de fanfare terug naar een hoog niveau. Op 10 november 1927 kwam er een hoogtepunt met de oprichting van het "Klein Muziekje" dat tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Pas in 1960 wist de fanfare zich uiteindelijk te herstellen van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Na vele korte dirigentwissels werd in 1961 de Ware Jacob gevonden : Roger "Chef Muylle”. Onder zijn bezielende leiding transformeerde het bescheiden niet-geklasseerde orkest in slechts vijf jaar tijd tot een gerenommeerde fanfare in de ereafdeling, en dat bijna zonder enige vorm van versterking. Het was een ongekende prestatie die de muziekwereld, of op z'n minst die van West-Vlaanderen, versteld deed staan. 1976 werd opnieuw een feestjaar met de jubileumviering van 170 jaar fanfare. Dit met de organisatie van een heus muziekfestival op 22 en 23 mei. De repetitiedag verplaatste zich in de loop der tijd van zaterdagavond naar zondagvoormiddag om ten slotte op vrijdagavond terecht te komen.


Fanfare in Brugge o.l.v. Roger Muylle - mei 1980

In 1980 promoveerde de fanfare tot de superieure afdeling, een mijlpaal die de muzikanten met trots vervulde. Maar de fanfare was niet alleen een kracht om rekening mee te houden binnen het eigen circuit. Ze stonden ook bekend als serieuze concurrenten in stapmarswedstrijden, wat nog altijd terug te vinden is in hun indrukwekkende palmares. Een jaar later organiseerde de fanfare op 24 mei 1981 opnieuw een muziekfestival in eigen gemeente. Op het programma stond, naast optochten van de verschillende uitgenodigde korpsen, een gezamenlijke uitvoering van "Lichtervelde 1981". Na een indrukwekkend dirigentschap van maar liefst 30 jaar, gaf Chef Muylle in 1991 zijn dirigeerstokje door aan Paul Tytgat. De erfenis van Chef Muylle was echter blijvend en zijn invloed werd voortgezet door Tytgat, die op zijn beurt het dirigeerstokje doorgaf aan Wim Belaen in 1998.

 

Onder Belaen's leiding beleefde de fanfare een hoogtepunt in hun carrière. Ze namen deel aan het prestigieuze muziekfestival in Praag en behaalden daar een prachtige tweede plaats met een score van 92.8%. Dit succes maakte hen niet alleen bekend binnen hun eigen land, maar ook internationaal oogstten ze veel lof. In 2005 werden ze nationaal Vlamokampioen met een indrukwekkende score van 91.3%. Dit was een moment van grote trots voor de fanfare en getuigde van hun ongekende talent en toewijding.

Twee jaar later, in 2007, vierde de fanfare zijn indrukwekkende 200-jarig bestaan met een groots concert, waarbij het samenwerkte met enkele van de meest gerenommeerde namen in de muziekwereld. Het jubileumconcert was een ware triomf voor De Koninklijke Fanfare St. Cecilia De Zwaan. Geweldige artiesten zoals Gunther Neefs en Felicé gaven acte de présence en maakten van de avond een onvergetelijke gebeurtenis voor alle aanwezigen. Het was een viering van twee eeuwen toewijding aan de muziek en de gemeenschap, en het markeerde een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van de fanfare.

In september 2009 behaalde De Koninklijke Fanfare St. Cecilia De Zwaan nog een belangrijke mijlpaal. Ze wonnen het prestigieuze Herfstmuziekfestival in Izegem met een indrukwekkende score van 92.3%. Deze overwinning was een erkenning voor het harde werk en de toewijding van alle leden van de fanfare, die samen streefden naar muzikale perfectie.

In mei 2011 vond er een belangrijke verandering plaats binnen De Koninklijke Fanfare St. Cecilia De Zwaan. Wouter Vercruysse nam de baton over van Wim Belaen en begon zijn leiderschap met grote vastberadenheid. Het eerste resultaat van deze verandering was de provinciale titel fanfare in uitmuntendheid, behaald in oktober 2012 met een score van 86.3%. Dit was een buitengewone prestatie die de voortdurende groei en ontwikkeling van de fanfare weerspiegelde. In april 2016 behaalde de fanfare een uitzonderlijke derde plaats op het prestigieuze ONFK (Open Nederlands Fanfare Kampioenschap) in Nederland. Met een indrukwekkende score van 88% bewees het ensemble dat het niet alleen talent had, maar ook de kracht om de harten van het publiek te veroveren.

Fanfare tijdens het ONFK in Drachten, o.l.v. Wouter Vercruysse - April 2016

Een ander bijzonder hoogtepunt in de geschiedenis van de fanfare was het grootse spektakel genaamd "Brassed Off", dat gebaseerd was op de gelijknamige film. Onder leiding van dirigent Wouter brachten de muzikanten, toneel en trommelkorps het verhaal tot leven met hun meeslepende muziek en betoverende uitvoeringen.

Na Wouters vertrek nam Christophe Vercruysse het stokje over en leidde de fanfare een jaar lang met passie en toewijding. Samen met Christophe zette de fanfare opnieuw een groots totaalspektakel op poten genaamd "Esmeralda", een stuk geschreven door Lukas Gunst, een getalenteerde muzikant uit de eigen gelederen van de fanfare. Het spectaculaire optreden veroverde de harten van het publiek en versterkte de reputatie van De Zwaan als een toonaangevend gezelschap.

De Fanfare tijdens de taptoe in Brugge o.l.v. Mieke De Meyer - juli 2022

Klik op de foto voor hoogtepunten van de taptoe

In 2018 nam Mieke De Meyer de rol van dirigent op zich, waarmee ze de eerste vrouwelijke dirigent werd in de geschiedenis van de fanfare. Juli 2022 werden we met de fanfare uitgenodigd op de Taptoe in Brugge waar we de muzikale entree verzorgden. Datzelfde jaar stond ook het kerstconcert “Miroâkels” op het programma in de plaatselijke kerk. Net voor Miroâkels organiseerde Fanfare De Zwaan samen met Harmonie De Burgersgilde een indrukwekkend dubbelconcert, "Lighterfield", waarbij ze ook samenspeelden met verschillende Lichterveldse bands. Dit bijzondere concert zorgde voor een unieke muzikale ervaring voor zowel de muzikanten als het publiek. Onder haar leiding bracht de fanfare opnieuw een betoverend totaalspektakel genaamd "De lente van 86", wederom geschreven door Lukas.

De fanfare repeteert nog steeds op vrijdagavond in Zaal De Zwaan van 20.30u tot 22.30u. Tijdens de wintermaanden is zij te vinden in lokaal “De Pupiter” in OC De Schouw.