Club

KFC Eendracht Hooglede is een Belgische voetbalclub uit Hooglede. De club is aangesloten bij de KVBV met stamnummer 6352 en heeft blauw als clubkleur. Hooglede speelt al heel zijn geschiedenis in de West-Vlaamse provinciale reeksen.

Ontstaan

Op 25 juni 1960 trad Hooglede toe tot de Koninklijke Belgische Voetbalbond, waar men stamnummer 6352 kreeg toegewezen. De eerste ploeg speelde echter pas in het seizoen 1962/63 voor het eerst in competitie, namelijk in Vierde Provinciale, het allerlaagste niveau. De eerste jaren na de oprichting speelde de kersverse vereniging in het arbeidersverbond.

Jaren 70-80

Halverwege de jaren zeventig kende de club een eerste hoogtepunt. De eerste titel met de daarbij horende promotie werd behaald in 1974/75. Hooglede verliet de laagste reeks en speelde zo vanaf 1975/76 in Derde Provinciale. Als promovendus en nieuwkomer in deze reeks behaalde men het seizoen erop meteen weer de titel. In twee seizoenen tijd klom Hooglede zo op van Vierde naar Tweede provinciale. Het verblijf in Tweede was echter maar van korte duur, want het debuutseizoen 1976/77 werd met degradatie afgesloten.

Exact vijf seizoenen na de degradatie behaalde Hooglede andermaal een promotie, ditmaal via de eindronde. In het seizoen 1981/82 promoveerde men opnieuw. Ditmaal duurde het verblijf in Tweede Provinciale heel wat langer. Toch kan men in 1989/90 opnieuw de degradatie niet ontlopen.

Jaren 90

Het begin van de jaren 1990 verliep vrij vlot voor Hooglede. De eerste jaren eindigde men in de subtop of de middenmoot. In 1994/95 kende Hooglede een van de succesrijkste seizoenen uit zijn geschiedenis. Men haalde de kampioenstitel met 56 punten van de maximale 60. Enkel BS Geluveld (0-0), Beselare (4-1 nederlaag) en White Star Adinkerke (1-1) slaagden erin punten af te nemen. De overige 27 wedstrijden werden winnend afgesloten. Na een 1-3 zege op het veld van Merkem Sport werd Hooglede dat seizoen de eerste kampioen van België. Men sloot het seizoen af met honderd competitiedoelpunten, waarvan 36 op naam van Lampaert.

Hooglede promoveerde zo weer naar Tweede Provinciale en draaide er de eerste seizoenen meteen vlot mee. Het seizoen 1997/98 werd er een met twee gezichten. Hooglede streed tot de laatste speeldag mee voor de titel, meer nog, aan de rust van de laatste speeldag was Hooglede virtueel kampioen. In extremis behaalde Kuurne Sport echter nog de titel. Hooglede probeerde vervolgens de promotie af te dwingen via de eindronde. In de eerste ronde werd SV Kortrijk opzij gezet en ook KSC Menen ging voor de bijl. VG Oostende was de tegenstander in de finale. Hooglede won zonder veel moeite de heenmatch op het veld van Oostende met 0-2. Alles was in gereedheid gebracht om de promotie te vieren in de terugwedstrijd op eigen veld. Thuis verloor men echter met zware 3-8-cijfers voor een recordaantal toeschouwers, zowat 1500, en zo miste men de promotie.

De volgende twee seizoenen verliepen in moeizaam, met twee maal een 13de plaats.

De 21e eeuw

In 2000/01 behaalde Hooglede nog een 8ste plaats, maar het seizoen erop volgde een nieuwe domper. Men wist slechts 13 punten te behalen en degradeerde naar Derde Provinciale. Ook het eerste seizoen terug in Derde verliep zonder uitschieters met maar een 12de plaats. De volgende seizoenen ging het weer crescendo, met telkens een plaats in de middenmoot of subtop.

Het seizoen 2008/09 was opnieuw succesvol. Eendracht Hooglede speelde onder leiding van trainer Paul Vanfleteren een goed seizoen en werd kampioen met 9 punten voorsprong. Drie speeldagen voor het einde was men zeker van de titel, na een 1-0-overwinning op eigen terrein tegen SK Staden voor een kleine 1000 toeschouwers. Hooglede scoorde het doelpunt na een licht toegekende strafschop 7 minuten voor het einde. Eendracht Hooglede was zo na 14 jaar opnieuw kampioen en keerde na zeven jaren terug naar Tweede Provinciale. Een jaar later volgde echter weer een degradatie. In 2012 werd men weer kampioen en volgde nogmaals eens promotie naar Tweede.

Bekende spelers en trainers

Jeffrey Verhoeven en Johny Thio speelden jarenlang in de nationale voetbalafdelingen.

Jeffrey Verhoeven speelde zijn hele jeugd voor Eendracht Hooglede, op een korte uitstap naar Cercle Brugge na. Na een paar jaar in het eerste elftal maakte hij de overstap naar KFC Roeselare. Wat later belandde hij als profspeler bij KFC Harelbeke, in de Belgische hoogste klasse.

Een andere bekende naam is Johny Thio. De 26-voudige Rode Duivel en ex-speler van Club Brugge, had een tijdje het eerste elftal onder zijn hoede.