μείωση του άγχους για τα μαθηματικά

Ένας ωραίος τρόπος να μειωθεί το άγχος του μαθήματος

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μια απλή άσκηση γραφής μπορεί να βελτιώσει τα μαθηματικά αποτελέσματα των μαθητών.


Οκτώ στους 10 έφηβους χαρακτηρίζουν το σχολείο ως πρωταρχική πηγή άγχους και ένας στους 10 λέει ότι έχει λάβει χαμηλότερες βαθμολογίες εξαιτίας του άγχους. Όταν πρόκειται για τα μαθηματικά, το πρόβλημα μπορεί να είναι χειρότερο - πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν το άγχος των μαθηματικών, τη χαμηλή αυτοπεποίθηση ή την υπερβολική ακαδημαϊκή πίεση, που μπορεί να διαταράξει τη μάθηση, οδηγώντας σε χαμηλότερους βαθμούς και βαθμολογίες εξετάσεων. Οι δάσκαλοι δοκιμάζουν πολλές ιδέες για να μειώσουν το άγχος των μαθηματικών, και εδώ είναι μία εκπληκτική: Να γράψουν οι μαθητές για τις προσωπικές τους αξίες. Αυτό είναι το εύρημα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 221 φοιτητές ψυχολογίας προβαίνοντας σε μια δύσκολη στατιστική πορεία. Στην αρχή του μαθήματος, ζητήθηκε από τους μαθητές να αναλογιστούν τι αξίζει στη ζωή (όπως οι σχέσεις με την οικογένεια / τους φίλους, τις πνευματικές / θρησκευτικές αξίες ή την επιστήμη / επιδίωξη της γνώσης) και να ταξινομήσουν αυτές τις αξίες με προσωπική σημασία. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Μια ομάδα έγραψε για 15 λεπτά γιατί οι κορυφαίες αξίες τους είχαν προσωπικό νόημα. Η δεύτερη ομάδα πέρασε εκείνη την ώρα γράφοντας για το πώς οι λιγότερο σημαντικές αξίες τους θα μπορούσαν να έχουν νόημα σε άλλους. Επανέλαβαν τη δραστηριότητα γραφής ακριβώς πριν από το πρώτο μέσον. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις δύο ομάδες στο τέλος του μαθήματος, είδαν εκπληκτικές διαφορές. Οι σπουδαστές που έγραψαν σχετικά με τις λιγότερο σημαντικές αξίες τους απέκτησαν ελάχιστα κέρδη από τη δραστηριότητα. Οι σπουδαστές που έγραψαν για τις σημαντικότερες αξίες τους, ωστόσο, κέρδιζαν κατά μέσο όρο υψηλότερους βαθμούς στο μάθημα και επίσης είχαν μικρά κέρδη στην αριθμητική (ικανότητα εφαρμογής μαθηματικών εννοιών) και μαθηματική ικανότητα συλλογισμού.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι φοιτητές αυτοί βαθμολογήθηκαν επίσης υψηλότερα σε ένα τεστ χρηματοοικονομικής παιδείας και ασχολούνταν με λιγότερες επικίνδυνες συμπεριφορές σχετικές με την υγεία (όπως το κάπνισμα) σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Και μια μελέτη παρακολούθησης δύο χρόνια αργότερα διαπίστωσε ότι αυτοί οι σπουδαστές είχαν πάρει περισσότερα μαθήματα μαθηματικών από τους συνομηλίκους τους. Αυτό φαίνεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια. Πώς λειτουργεί λοιπόν; Γράφοντας για τις αξίες τους, η πρώτη ομάδα επικεντρώθηκε σε μακροπρόθεσμους στόχους αντί για άμεσες πιέσεις, τις οποίες οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι «μπορεί να αυξήσουν ή να προστατεύσουν τις πεποιθήσεις στις αριθμητικές ικανότητες και τις στάσεις απέναντι στους αριθμούς», συμβάλλοντας στην αποφυγή πολλών από τις αρνητικές συνέπειες του στρες στη διαδικασία της μάθησης. Αν και αυτή η μελέτη εξέτασε τους φοιτητές, αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου όγκου ερευνών που δείχνουν ότι αυτή και παρόμοιες στρατηγικές, γνωστές ως σοφές ψυχολογικές παρεμβάσεις, έχουν υπερμεγέθη επίδραση στους μαθητές όλων των ηλικιών. Τέτοιες παρεμβάσεις δεν επικεντρώνονται στη βελτίωση των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων ή της γνώσης, αλλά στην αλλαγή της νοοτροπίας των μαθητών σχετικά με την μάθηση, την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων ή την αύξηση της αίσθησης του ανήκειν ή την αναμόρφωση της αποτυχίας ως ευκαιρία βελτίωσης.

Πού πάει το πράγμα ;

Όταν οι μαθητές είναι στριμωγμένοι , δίνοντάς τους περισσότερες ακαδημαϊκές εργασίες μπορούμε να τους πυροδοτήσουμε . Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μια ψυχολογική προσέγγιση-αλλάζοντας τη νοοτροπία τους προς τη μάθηση, που μπορεί να είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να οικοδομήσουμε την αυτοπεποίθηση και να ενισχύσουμε την απόδοση.