De Kalamazoo in de vredesjaren
1945-1950

Toen voorjaar 2023 in verzorgingshuis Reyerheem een verzorgende aan Tiny Kluft-Mol (94) vroeg wat voor haar de mooiste jaren van haar leven waren, antwoorde ze zonder aarzelen: de jaren direct na de oorlog. De moeilijke (recessie) jaren en nare (oorlogs) jaren waren voorbij en nu kon ze heerlijk dansen. In 1948 leerde ze Harry kennen bij het dansen en de vonk sloeg wederzijds snel over. In 1948 zijn ze getrouwd.

Ook voor Harry Kluft en de bands waren het gouden jaren. Al direct na de bevrijding gingen ze voor de Canadese bevrijders spelen. Die hadden veel behoefte aan ontspanning en waren gul met geld en drank. Zelfs een oude motorfiets kreeg Harry van hen cadeau. Een hoogtepunt voor Harry was het optreden met 'The Charivarians' band in Luxemburg tijdens de oud en nieuw viering in december1946. Daar moest heel wat voor geregeld worden. In het contract daarvoor, dat Harry heeft ondertekend, staat expliciet dat de bandleden zich netjes moesten gedragen en, naast de muziek, geacht werden 'de stemming door gezang te verhogen'. De reis naar Luxemburg werd per trein ondernomen.

Een deel van het optreden werd rechtstreeks uitgezonden op radio Luxemburg. Die zender was populair en ook in Nederland goed te ontvangen. Dat heeft de naamsbekendheid van de band veel goed gedaan. Naast de Charivarians speelde Harry in de bands het 'Rythme Quartet' en 'Kluft's Solisten New Jive Orchestra'.

Harry verdiende in die tijd met optredens zoveel geld dat hij zijn muziek 'werkkleding' bij de kleermaker op maat kon laten maken.

het 'Rythme Quartet', met zangeres

de Charivarians

Door de toegenomen naamsbekendheid kregen de bands waarin Harry kluft speelde ook meer lokale opdrachten. De Rustende Jager in Castricum was voor hen een bekend adres, maar ook in het Kennemer Theater traden ze op. De band de 'Charivarians' had zelfs een impresario, M.H. Panhuizen, die in het Engels met zijn klanten correspondeerde. Dat zullen dus wel Canadezen of Engelsen zijn geweest.

een impressario voor o.a. de Charivarians


Heemskerk, 29 september 1947


Geachte heer Kluft,

Namens het bestuur van Ouden van Dagen van onzer gemeente heb ik de eer U hierbij te verzoeken of het mogelijk zou zijn dat U uw medewerking verleend aan een te houden bonte avond voor de ouden van dagen uit deze gemeente.

Deze avond zal worden gehouden op woensdag 15 October a.s. in het bioscooptheater "Marquette".
Het zou de bedoeling zijn dat u 1 of 2 maal optrad met uw electrische gitaar, waarbij uw zus haar medewerking verleende als zangeres. Misschien wilt u aan haar dit verzoek overbrengen.

Aan deze avond werken diverse amateurs mee en de plaatselijke verenigingen zoals T.A.K.E.N.N.V., Vriendenkring, Chr. dansgroep van meisjes, enz.

Gaarne zou ik uw antwoord uiterlijk 2 October a.s. willen vernemen zulks i.v.m. het samenstellen van het programma.

Hoogachtend

U leest het goed, Harry's zus Corrie werd als zangeres uitgenodigd. Die viel zo nu en dan in als dat nodig was. Het toeval wil dat Harry Kluft voor het bovenstaande optreden werd uitgenodigd voor de dag dat zijn toekomstige schoonzoon, op 15-10-1947, het levenslicht zou zien. Gelukkig voor hem verkeerde Harry nog jarenlang in zalige onwetendheid wat hem als toekomstige schoonvader boven het hoofd hing.  :-))

In 1950 werd dochter Edith geboren. Al iets eerder had Harry besloten zijn gitaar gefaseerd aan de wilgen te hangen en een professionele carrière als bedrijfsleider (later directeur) in de metaalgieterij te starten. Wel verzorgde hij zo nu en dan privé gitaar optredens in de huiselijke sfeer. Edith kijkt hier met warme gevoelens op terug.