Portfolio

Google dokument kan användas som samlingsplats för elevmaterial, så kallad lärportfolio eller arbetsportfolio (inom kursen Mental träning kallar jag det för Träningsdagbok). Grundtanken är att allt elevmaterial ska samlas på ett och samma ställe, i ett och samma "öppna" dokument. Alla texter ska läggas i ett och dokument; samma fil och att den ligger i "molnet" innebär att man slipper spara sina arbeten fysiskt på någon hårddisk utan man kommer åt filen via webben. När man "öppnar" ett dokument ska man inte dela ut länken till obehöriga; bara eleven och läraren har redigeringsmöjligheter vilket innebär att bara eleven i fråga och läraren kan lägga in information i dokumentet.

I Google-dokumentet ska allt elevmaterial ligga och all skriftlig kommunikation kopplat till elevarbete, all formativ bedömning och omdöme. På så vis "äger" eleven sitt lärande och har full insyn i lärprocessen; alltså: kunskapsarbetet är transparent!

När eleven fått länken kan hen med fördel lägga den som favorit så att man snabbt och enkelt kommer åt dokumentet. OBS! gör bara detta på din dator annars kan obehöriga komma åt ditt dokument.

Texten skriver du direkt in i dokumentet eller så klistrar du in texten; använd gärna kortkommandon:

  • Ctrl och A för markera allt
  • Ctrl och X för klippa ut
  • Ctrl och C för kopiera
  • Ctrl och V för att klistra in
  • Ctrl och Z för att ångra

Ännu ett användbart kortkommando är Ctrl och F för att söka specifika ord eller formuleringar i dokumentet.

Du ska alltså lägga in text, inte filer! Inga dokument ska klistras in - utan bara text! Länka inte till externa filer, undantagsvis webbsidor, bilder, ljudfiler och filmer. Tanken med mitt koncept är att allt lärande ska finnas i ett och samma dokument.

Eleven får en personlig länkadress som är krypterad och denna länk äger bara eleven och läraren. Läraren har skapat filen, men båda når innehållet. Och för att lätt hitta dokumentet så bör du bokmärka din portfolio. När det gäller upplägg uppmuntrar jag sk "Stack information" eller på svenska: stapla information: lägg in det senaste högst upp i dokumentet. Detta underlättar förstås den formativa rättningsprocessen då man ser vilket moment eleven jobbar med.