Biografie

Jeroen (1980) studeerde aan het Conservatorium Maastricht, het Lemmensinstituut Leuven, de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek en Conservatorium Utrecht waar hij de diploma's 'Theorie der Muziek’, ‘Viool’, ‘Altviool’ en ‘Koordirectie' behaalde.

Momenteel is hij als docent verbonden aan de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik (B), dirigent van de koren Cantitare en jeugdkoor De Piccolo’s, voorzitter van de 'Vlaamse Federatie voor Jonge Koren’ en board member van de ‘European Choral Association - Europa Cantat’.


Als freelance altviolist speelde hij o.a. mee in het symfonieorkest van 'de Munt', 'Brussels Philharmonic - VRO', het 'Brabants Orkest Eindhoven' en de 'Opéra Royal de Wallonie - Luik'.

Van 2006 tot 2009 was hij co-aanvoerder in het ‘Magogo Kamerorkest Tilburg’.

In 2008 en 2009 was Jeroen altviolist bij het internationale kamerorkest 'iPalpiti' met residentie in Beverly Hills - Los Angeles. Hiermee trad hij op in onder andere Zwitserland, Philadelphia (Kimmel Center) en New York (Carnegie Hall).

Hij groeide op in de koorwereld van zijn ouders (Guido Beckers en Veerle Claes). Van 1995 tot 2009 was Jeroen pianist van het Kinderkoor en Gemengd Koor Cantitare.

In 2005 werd hem gevraagd de opening van de vernieuwde schouwburg van Maaseik te verzorgen. Dit was dan ook zijn debuut als dirigent voor de koren Cantitare en het orkest Musica Eyckensis.

Omwille van het groot succes mocht hij dergelijk project het jaar erop nogmaals uitvoeren.

In 2007 richtte hij samen met zijn vader het Meisjeskoor Artemis Maaseik, dat Vlaanderen en België vertegenwoordigde op diverse Europa Cantat Junior edities, het Worcester International Festival for Young Singers, en tijdens een concerttournee door China.

Als co-repetitor en assistent-dirigent was hij verbonden aan de Weertse Opera.

Jeroen werd in november 2010 dirigent van de Koren Cantitare. Met zowel kinderkoor als jeugdkoor behaalde hij diverse Eerste en Tweede Prijzen op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

In 2011 nam hij deel aan de ‘International Children’s Choir Conductors Course’ in Örebro (Zweden) waar hij gecoached werd door Anne-Marie Cabut (Frankrijk) en Kari Ala-Pöllänen (Finland). Op het slotconcert had hij de eer ‘La cigale de Lyon’ te dirigeren.

Door Koor&Stem werd hij al diverse malen uitgenodigd als atelierleider tijdens de Dirigentendagen en Zingweken.

In april 2014 werkte hij samen met Brits componist en dirigent John Rutter toen deze het Kinderkoor Cantitare dirigeerde tijdens de uitvoeringen van zijn ‘Mass of the Children’.

In mei 2014 nam hij deel aan een masterclass bij Michael Gohl tijdens het Europäisches Jugendchorfestival in Bazel (Zwitserland).

De koren Cantitare vierden in 2015 hun 30-jarig bestaan met een uitvoering van het Stabat Mater van Karl Jenkins. 165 zangers stonden onder leiding van Jeroen op het podium.

In de zomer van 2016 nam hij deel aan het 'International Cantemus Choral Festival’ in Hongarije, waar hij een masterclass volgde bij Denes Szabo en tijdens het slotconcert zowel het kinderkoor Cantemus als meisjeskoor Pro Musica dirigeerde.

Tot 2010 was hij docent muziektheorie en methodiek aan de Hogeschool Zuyd - Conservatorium Maastricht (NL).