Jaume López

Repositori personal públic

Hola!

Aquesta és la pàgina on recullo i endreço les publicacions que vaig fent en diversos mitjans i formats. Potser et resultin útils en les teves pròpies reflexions o publicacions. (Si és això darrer i les utilitzes recorda citar-les adequadament.) Veuràs que totes elles es mouen en uns pocs temes.

Si vols saber alguna cosa més sobre mi, ho trobaràs al menú superior.

Sigues benvingut/da! Bona lectura.

Cosmovisions socials

Amb en Daniel Gabarró estem desenvolupant una perspectiva d'anàlisi de la realitat sociopolítica que anomenem cosmovisions socials. Una cosmovisió social és un marc mental inconscient que marca el que entenem com a "normalitat social" i des del que s'elaboren les nostres aspiracions polítiques i judicis socials. Les cosmovisions socials es relacionen amb el nivell de pensament abstracte i empatia dels individus i, per tant, tenen un caràcter evolutiu individual, però amb un impacte col·lectiu. Si en vols saber més clica aquí i aquí.

Una reflexió sobre pandèmia i cosmovisions socials aquí.

Conflictes de sobirania a Europa. Bases per a una solució

Sota l'impuls de l'Institut d'Estudis Catalans i Eusko Ikaskuntza, el professor Mario Zubiaga (UPV-EHU) i jo hem coordinat  un equip de treball en el que han participat desenes d'experts d'universitats internacionals per elaborar unes Bases per a la resolució de conflictes territorials de sobirania en el marc europeu. Es tracta d'un projecte que es troba en un punt intermig del seu recorregut. Si vols saber més clica aquí

La Universitat a debat

La Universitat està en crisi. Una crisi latent que esclatarà amb tota la seva magnitud tard o d'hora. Em preocupa (i he escrit) sobre la manca d'importància  que, en aquests moments, té la docència (i la transferència no comercial de coneixement a la societat). Això té molt a veure amb els actuals criteris d'avaluació de la competència acadèmica, "colonitzats" per uns suposats estàndards internacionals de "bona recerca"; i per la gran precarietat d'una gran part del professorat actual, acadèmics contractats sota la figura de "professor associat". 

Trobareu algunes reflexions més sobre el món universitari aquí.

El dret a decidir

Segurament la reflexió sobre "el dret a decidir" és la que m'ha ocupat més energies i publicacions. Molts dels altres interessos de recerca politològica que tinc s'hi relacionen: els conflictes de sobirania, els referèndums, la democràcia i els processos constituents...

Vaig començar a pensar-hi en el si de la Plataforma pel Dret de Decidir, l'any 2006. Hi ha qui diu que en sóc el pare intel·lectual, d'altres que és un neologisme interessat per ocultar-ne un altre (el "dret a l'autodeterminació") o, fins i tot, que és una "gran ximpleria". Si voleu saber-ne més aquí.

Esquema ideal Procés constituent 1.pdf

Procés constituent. Deliberació ciutadana per a una Constitució

En el marc de la primera etapa del procés sobiranista català (2006-2017) des de la societat civil i els partits polítics es va defensar la necessitat de pensar i iniciar un procés d'elaboració constitucional amb participació ciutadana. Aquest context em va permetre reflexionar i fer propostes, tant des de la teoria política comparada com des de l'activisme social. Si voleu saber-ne més aquí.

Un nou sistema electoral per Catalunya

Catalunya no compta amb un sistema electoral propi: els partits polítics no s’hi han posat mai d’acord. Existeix una tensió evident entre el principi que tots els vots comptin igual, i que tots els territoris estiguin ben representants al Parlament, en un país on el 75% de la població viu en el 25% del territori. Fa anys que proposo un Sistema Proporcional Mixt com els que s'apliquen a Alemanya, Escòcia, o Nova Zelanda. Si voleu saber-ne més aquí.

Referèndums. Democràcia directa

Les possibilitats que ofereix la democràcia directa ben administrada, a partir de una anàlisi comparada del seu ús a nivell internacional, és un altre àmbit en el que he reflexionat i publicat.

Més enllà dels referèndums d'independència, que tanta atenció han generat a casa nostra i a l'estat espanyol, hi ha un ric panorama d'ús de la democràcia directa, a tots els nivells (des del local a l'estatal) que pot suposar un complement per enfortir la democràcia representativa. Si voleu saber-ne més aquí.

Miscel·lània

Sobre alguns dels temes que més m'interessen i sobre els que he reflexionat més no he publicat gaire. Seria el cas de les teories de l'acció col·lectiva, o la filosofia de les ciències socials (filosofia de la ciència). Així que no puc compartir gaire (caldria demanar-li els apunts de les meves classes a algú). Deixo aquí el poc que he escrit sobre aquestes qüestions i altres textos que no encaixen en cap de les agrupacions anteriors.