Miscel·lània

Jaume LOPEZ (2002) RECP Cuando el abogado es culpable.pdf

Aquest és un dels pocs texts que he escrit sobre filosofia de les ciències socials: una anàlisi dels arguments defensius convencionals utilitzats pels rational choicers, que no poden convèncer a un realista científic. Recull una part de la meva tesi doctoral.

Acción_colectiva_Análisis_de_la_política_Jaume López.pdf

Aquí trobareu una visió general (de manual, però actual) de les teories de l'acció col·lectiva (en la línia del que explico a classe).

Sindicatos_Claves_Jaume Lopez.pdf

Aplicació al món sindical de les teories de l'acció col·lectiva i, en concret, de les de Mancur Olson, per explicar les diverses estratègies sindicals per aconseguir poder (monopolització inclusiva o exclusiva).

Frame y abstención política_RECP_Xavier Fernandez y Jaume López

Aquí, amb en Xavier Fernández, es defensa que una de les variables que millor explica la participació electoral a Catalunya (qui vota) és el marc cultural de referència (frame cognitiu)

Abstenció i marc cognitiu_Eines_Jaume López Xavier Fernández

Aquest és un text més divulgatiu que l'altre escrit amb Xavier Fernández sobre el marc cultural de referència i l'abstenció. Aquí s'exposen correlacions interessants en el comportament polític d'hispanocèntrics i catalanocèntrics.

Un llibre que vaig escriure al 2014 per explicar -com diu el seu títol- als meus amics espanyols perquè molta gent a Catalunya anhelem la independència del país i desfer certs tòpics (el subtítol és "Treinta tópicos sobre la independencia catalana").

[Molt interessant el pròleg del MH José Montilla]

Amb en Daniel Gabarró vam escriure un llibret que vol plantejar com podríem contribuir a millorar el món en el nostre dia a dia, fent una diagnosi general i unes propostes d'actuació des del punt de vista individual i col·lectiu. Em sembla una lectura especialment recomanable per obrir debats en gent jove i instituts.

El Centre d'Estudis de Temes Contemporanis em va encarregar dirigir un estudi sobre les demandes de sobirania en diversos països occidentals buscant on eren més probables i per què.

[Resum en anglès i entrevista a sota]

La presentació del llibre La independencia explicada a mis amigos españoles, al Centre Cultural Blanquerna, a Madrid (gener 2015) amb el MH José Montilla i Iñaki Gabilondo crec que té un gran interès, per l'esperit dialogant i obert que s'hi va donar entre persones que no pensem igual, però estimem Catalunya igual.

Vídeo 1

Vídeo 2

Vídeo 3

Vídeo 4

Enlarging democracy in Europe_Jaume López.pdf

Resum (en anglès) de les principals conclusions de l'estudi Noves estatalitats i processos de sobirania presentat al Parlament europeu (2011)

Entrevista amb en Josep Cuní, a Els Matins de TV3, on es presenten les conclusions de l'estudi, just uns dies després de la gran manifestació Som una nació. Nosaltres decidim, del juliol de 2010.

Si us interessen els processos de gentrificació i transformació dels barris vells, així com les xarxes de capital social, el 2004 vaig dirigir aquest documental sobre el barri de Sant Pere (Casc Antic) de Barcelona.

Al número 15 de la revista El Dobladillo de Ctxt hi ha un bon recull de texts sobre el nacionalisme espanyol, entre ells el que vaig escriure i podeu trobar aquí.