Referèndums

Si us interessa una panoràmica sintètica, però molt completa (i amb algunes curiositats), del món dels referèndums: història, tipologia i àmbits d'aplicació, ús actual, bones i males pràctiques, marcs legals i anàlisi de casos (incloent l'estat espanyol)... Editat per Tibidabo Edicions.

Comença reflexionant sobre el concepte de qualitat democràtica i com avaluar-la, aprofundint després en una de les seves dimensions, la democràcia directa (amb exemples pràctics: Suïssa, USA...). Publicat per la Fundació Josep Irla.

[Versió anglesa]

És un catàleg descriptiu (cas per cas) dels 185 referèndums celebrats en 12 països entre el 1995 i el 2007. Escrit amb en Ferran Requejo i publicat per l'Instituto Vasco de Administraciones Públicas.

Un informe sobre les condicions per a un bon referèndum d'independència (tipus de pregunta, llindars de participació i aprovació, cens electoral...). Amb perspectiva comparada. Redactat amb Ivan Serrano per la Càtedra Ferrater Mora.

[Versió anglesa]

Miscel·lània sobre els referèndums

Articles diversos amb els que podeu jugar a fer un "puzzle" conceptual i reflexionar vosaltres mateixos sobre les fortaleses i febleses de la democràcia directa.

El papel del referéndum en Europa_Jaume López.pdf
La democràcia sospitosa_Jaume López_Ara.pdf
1-O Per unes dècimes de punt_Ara_Jaume López.pdf