Procés constituent

La necessitat de fer un procés constituent participatiu

El procés sobiranista català sempre s'ha entès com una "revolució democràtica", tant des de la perspectiva de la secessió (exercici del dret a decidir) com des del disseny institucional del nou estat. En aquest sentit, la necessitat que la ciutadania participés de formes diverses en alguna de les fases d'elaboració constitucional era i és una exigència ineludible.

Els processos constituents participatius al món

Un molt bon recull d'experiències deliberatives per a la redacció o reforma constitucional es troba en número de la revista Idees que va recollir les participacions en un cicle de debats que va tenir lloc a Barcelona, entre març i juny del 2017, organitzat per la Generalitat.

Reinicia Catalunya

La necessitat d'oferir una proposta des de la societat civil per a desenvolupar un procés constituent deliberatiu va portar a diverses entitats a reunir-se en una plataforma, Reinicia Catalunya, que va presentar un disseny de la primera fase ciutadana, la dita Convenció Constitucional Ciutadana de Catalunya, però que no es va desenvolupar.

[No confondre aquesta iniciativa amb el Debat Constituent, que comparteix principis però no metodologia.]

Conclusions i disseny procés constituent_Jaume López.pdf

Proposta de procés constituent

A les Conclusions del número de la revista Idees (44/2017) es recull una síntesi de les experiències i lliçons de diversos processos constituents contemporanis on s'ha produït la deliberació ciutadana amb mètodes diversos que incloïen el sorteig. Fruit del seu examen vaig fer una proposta de metodologia per a Catalunya (que ocupa la segona part).

Miscel·lània del procés constituent

Articles diversos amb els que podeu jugar a fer un "puzzle" conceptual i reflexionar vosaltres mateixos sobre les fortaleses i febleses d'un procés constituent participatiu on la ciutadania, la societat civil i els representats polítics deliberin, seguint una metodologia eficaç, en la redacció de la constitució.

Constitució i independència_El Periódico_Jaume López.pdf
2016-05-31 Raons per a un procés constituent (Jaume López).pdf
16.07.12_Referèndum i procés constituent_ARA_ Jaume López.pdf
El procés constituent de tots_El Periódico_Jaume López.pdf
La Constitució d'un sol poble_14.02.15_Jaume Lopez.pdf
ARA Jaume López Constitució participativa.pdf