Tuotteiden innovoinnista

Kimmo Huosionmaa B.Sc., BBA

SDI-ohjelma sekä supertykit

Tuotteisiin saatavat ideat ovat erittäin tärkeitä, jotta se voidaan muuttaa toimivaksi kokonaisuudeksi. Kun mietitään sitä, millaisia tuotteita voidaan valmistaa, niin silloin tietenkin esimerkiksi uuden sukupolven työstötekniikka antaa uusia mahdollisuuksia valmistaa aivan uusia tuotteita, joita ei koskaan ennen olla kyetty tekemään ainakaan massatuotantona. Laseriin perustuvat uuden sukupolven kaivertamis- sekä työstötekniikat voi antaa mahdollisuuden tuottaa esimerkiksi hansikkaita, ja polvisuojuksia joihin on kaiverrettu samanlaisia kuvioita, kuin gekkoliskojen raajojen pohjassa on. Näiden välineiden avulla voi ihminen kiivetä pystysuoraa seinää pitkin, vaikka se olisi paljasta lasipintaa .


Tuollaisista välineistä olisivat varmaan kiinnostuneet esimerkiksi palomiehet, erikoisjoukot tai extreme-urheilijat kautta koko maailman. Kuitenkin vaatteiden tai muiden tuotteiden valmistamisessa voidaan hyödyntää esimerkiksi valokaapelia, jolloin villan tai muiden kuitujen sekaan upotetun valokaapelin avulla voidaan saada aikaan vaatteita, jotka hohtavat pimeässä, Tuolloin kuitenkin pitää muistaa sellainen asia, että näiden tuotteiden mitä yhtiö tekee pitää olla mielellään itse tehtyjä. Jos tuotetta ei ole itse tehty, niin silloin se voi aiheuttaa sellaisen asian kuin tekijänoikeuskanteen, ja silloin voivat korvausvatimukset olla erittäin kovia. Tällä tarkoitan sitä, että mikään tuote ei saa olla teollisuusvakoiluun perustuva, koska silloin seuraukset voivat olla kamalat.


Mikäli tuotetta halutaan kehittää niin, että se on jatkuvasti innovatiivinen sekä puoleensa vetävä, niin silloin tietenkin pitää sen valmistamista varten hankkia uusin mahdollinen tieto kaikista siihen liittyvistä tuotantomahdollisuuksista. Mutta itse tuotteeseen tietenkin pitää hakea ideoita jostain paikasta, missä olevaa informaatiota ei kukaan omista, ja yksi paikka tietenkin on luonto. Voidakseen innovoida tuotetta, tarvitsee ihmisen mieli virikkeitä, jotta se voisi luoda ajatuksen siitä, millainen tuote voisi olla. Tuotteen tekemisessä ei tarvitse ryhtyä keksimään pyörää uudelleen, mutta tuotteeseen pitää löytää se jokin, mikä tekee siitä kiehtovan. Tietenkin yksi asia, mikä tekee tuotteesta kiinnostavan ovat erilaiset uuden sukupolven toiminnallisuudet, jotka voidaan toteuttaa esimerkiksi älykomponenteilla.


Tuollainen älykkäissä vaatteissa käytettävä älykomponentti voi olla helpommin toteutettavissa kuin ihmiset arvaavat. Kun puhutaan sellaisesta asiasta kuin "kvantti stealth" ("quantum stealth"), niin silloin tarkoitetaan kankaita, jotka on peitetty nanokokoisilla LED-valoilla, jotka mahdollistavat samanlaisen kolmiväritekniikan käytön, kuin mitä käytettiin vanhanaikaisissa televisioissa. Tuon pinnan kuva muodostetaan sitten vaatteisiin kiinnitettyjen kameroiden avulla, jolla pinta saadaan muuttamaan kuvaansa taustan mukaan. Kyseinen kameleonttimainen vaate sitten tietenkin tarvitsee tehokkaan mobiilitietokoneen, jotta se voi muuttaa väriään sekä kuviota, niin että sen käyttäjä sulautuu täysin taustaansa. Tuo tietojenkäsittelyssä käytettävä väline voisi olla tavallinen GSM-puhelin, johon vain ohjelmoidaan sellainen sovellus, minkä avulla se voi ohjata vaatteen pinnalla olevia LED-valoja.


Tuo tietokone sitten kiinnitetään puvussa olevaan liittimeen, ja siinä käytettävät integroituun mikropiiriteknologiaan perustuvat ohjainpiirit mahdollistavat sitten sen, että tuo tietokone voi ohjata puvun pintakuviota. Mutta tuo väline tekee mahdolliseksi myös noihin kameroihin perustuvan 360 asteen näköefektin muodostamisen älylaseihin. Eli tässä ratkaisussa sama kameräjärjestelmä mikä ohjaa tuon puvun pintakuvion muodostumista, heijastaa se kuvan myös älylaseihin, joilla sitten saadaan aikaan supernäkö. Noissa laseissa voi olla kiinni myös pienoiskamera, jossa on zoomi-objektiivi, millä sitten saadaan aikaan myös äärimmäisen tarkka kuva, ja jos siinä on sitten esimerkiksi infrapuna- eli lämpöherkkä CCD-lastu, niin silloin voi henkilö saada myös täydellisen pimeänäön.


Tuo laite voidaan toteuttaa hybridi-CCD-lastulla, missä osa pikseleistä on infrapunaherkkiä, jolloin henkilö voi vaihtaa halutessaan tuon välineen toimintatilaa. Eli tällaisia välineitä voidaan kehittää älykomponenttien ympärille. Ja tietenkin henkilöllä voi olla sellaiset eristeellä suojatut hansikkaat, missä on esimerkiksi suurijännitteiset grafiittilevyt, jolloin hansikkaista tulee sähköpamppu, tai sitten vaatteissa kuten kypärän päällä tai ranteissa olevissa levyissä voi olla sellaiset kaiuttimet tai mikroaaltolähettimet, millä saadaan vesimolekyylit resonoimaan, jolloin värähtely räjäyttää kohteet joissa on vettä, jolloin puku muistuttaa Star Wars-elokuvista tuttua Bobba Fett-asua. Mutta tietenkin tämä vain on tällaista pohdintaa siitä, mitä innovaatio voi olla.

Tässä linkki aihetta käsittelevään filmiin

https://www.youtube.com/watch?v=9NIH0mR7DvQ

Bobba Fett" lentää YouTubella:

https://www.youtube.com/watch?v=OxljftDEOXQ