Beoordelen

summatiefA3.pdf

Reflectieformulier waarmee de leerlingen 4x in het jaar terugkijken op hun proces. Deels met rubrics en openvragen. Hiermee krijgen zowel de leerling als de docent inzicht hoe er is gewerkt en waaraan. De leerlingen vullen deze formulieren zelf in.

Beoordelingscriteria I&P.pdf

Beoordelingsformulier en is tevens een checklist voor de leerlingen. Het formulier wordt netals de eindtermen en leerdoelen vooraf besproken en gegeven aan de leerlingen.

Rubric-Maken, handvat voor de leerling/docent/ouder. Wat wordt er verwacht, waar wordt aangewerkt.

Het is best lastig voor de leerlingen om te zien waar zij staan tijdens het leerproces. Om een leerling te kunnen beoordelen zijn er twee vormen van toetsing, formatief en summatief. Summatief toetsen is prestatiegericht en vaak gebonden aan een eindterm, je slaagt of zakt hiervoor. Het is tevens een moment opname en belangrijk als de leerling niet weet waarom het fout of goed is gegaan, wat heeft deze dan geleerd? Formatief is bedoeld als ondersteuning voor de leerling en docent tijdens het leerproces. Vaak wordt toetsing (vooral summatief) schriftelijk wordt afgenomen, dit hoeft echter niet. Inzicht krijgen over wat je hebt geleerd kan je door verschillende methodes toetsen: feedback, observaties, dialogen en het vastleggen van het proces. De docent zorgt voor de feedback die de leerling kan gebruiken voor zijn ontwikkeling en de leerling kan stap voor stap de verdieping opzoeken van wat hij of zij moet leren/ontwikkelen.

Naast het maken binnen het creatief-technisch vak hoort ook reflecteren en beoordelen van het. Diverse feedback/reflectie/niveau formulieren zijn hiervoor geschikt.

Het beoordeel-proces is nu schriftelijk.

Hiervoor is bewust gekozen omdat taal belangrijk is en vooral het nog beter zichtbaar kan maken wat je kan, leert en waaraan je mag/moet werken.

Het maakproces is tijdens het leren formatief, de uiteindelijke afrondfase door middel van een meesterproef is summatief. Leerlingen leggen gedurende het maakproces alles vast met film, stop-motion, foto’s van prototypen en producten. Dit wordt gedeeld met de docent via een drive/online portfolio, hierop wordt feedback geven en gereflecteerd. Taal is belangrijk omdat de leerling leert lezen wat er staat, en begrijpt dat het over de leerling zelf gaat. De leerling geeft zelf (formatief) een ‘cijfer’ en reflecteert op het proces. Mooi uitgangspunt voor een portfolio-gesprek. Meer eigenaarschap creëren en zichtbaar maken van wat je leert. Het afsluiten van het vak is zoals eerdergenoemd summatief, dit door middel van een meesterproef.

De meesterproef is niet meer dat laten zien wat je hebt geleerd, of je snapt wat de eindtermen en gebieden inhouden en je weet dit met wel overwogen argumenten toe te passen.

De opdrachtgever, docent of expert die bij de meesterproef aanwezig zijn stellen een aantal open vragen, gerelateerd aan het gebied, de cyclus van het vak en de meesterproef. Hier kan een leerling voor zakken of slagen. Dit is het enige toets moment waar de leerling summatief wordt beoordeel, de leerlingen werken het hele jaar met formatieve toetsing naar de meesterproef toe. En tevens worden de eindtermen en leerdoelen vooraf bekend gemaakt.

Het leren of deelname aan het onderwijs wordt hier zoveel als mogelijk transparant.

#Beoordelen