Νέα/Εκδηλώσεις

MILIMAT “Migrants Labour Insertion in Multicultural Agricultural Teams”

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαΐου 2024 η 4η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου ERASMUS+ MILIMAT “Migrants Labour Insertion in Multicultural Agricultural Teams” (Εργασιακή Ένταξη Μεταναστών σε Πολυπολιτισμικές Αγροτικές Ομάδες) που υλοποιεί το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ με τη συμμετοχή όλων των εταίρων από την Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα.

Το έργο MILIMAT  είναι ένα έργο για επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, αγρότες και μετανάστες εργάτες γης. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει αυτές τις ομάδες να δημιουργήσουν πολυπολιτισμικές ομάδες εργασίας, βασισμένες στην αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό για άλλους πολιτισμούς και τη σταθερή πεποίθηση ότι η διαφορετικότητα μπορεί να εμπλουτίσει τα εργασιακά περιβάλλοντα στον αγροτικό τομέα.

Στη Συνάντηση καλέστηκε και συμμετείχε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ ως Θεσμικός εκπρόσωπος τους αγροτικού τομέα στην Ελλάδα με τον Γενικό της Διευθυντή κ. Μόσχο Κορασίδη, προκειμένου για την παρουσίαση των δράσεων του έργου και την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών των χωρών σε θέματα που αφορούν στους μετανάστες, μετακλητούς εργάτες γης, αλλά και την παρουσίαση της Hλεκτρονικής Βάσης δεδομένων που ανάπτυξε η ΕΘΕΑΣ, από τον Γεωπόνο της κ. Γιώργο Τσαμάνδουρα, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφοράς-ζήτησης εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, τέθηκαν ερωτήματα τόσο για την αναγκαιότητα και τα οφέλη των διακρατικών συμφωνιών, όσο και για τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τα νομικά κενά και πώς τα αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά κράτη, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ομαλή ενσωμάτωση των εργατών στις κοινωνίες που απασχολούνται, την εκπαίδευσή τους, καθώς και την εξασφάλιση των καλών συνθηκών εργασίας.

Τη δεύτερη ημέρα, επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυλλωδών Λαχανικών Μεγάρων «MEGA LEAVES COOP», όπου και συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο, κ. Δημήτριο Δάλλα, και τον Διευθυντή κ. Βασιλόπουλο, αλλά και με τους εργάτες γης, οι οποίοι μέσω της ΕΘΕΑΣ μετακαλέστηκαν από την Ταϊλάνδη με σύμβαση εποχιακής εργασίας και εργάζονται ήδη δύο μήνες στη χώρα μας. Όπως μας μετέφεραν, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην περιοχή των Μεγάρων, όπως και στον εργασιακό τους χώρο, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους τους. 

“Συμμετοχή του Ινστιτούτου Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ στην Έκθεση VERDE-TEC (18-20 Μαρτίου 2022) στο M.E.C Παιανίας, σε μια συνάντηση επαγγελματιών, ερευνητών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, για την προβολή δράσεων του Ινστιτούτου στον αγροτικό χώρο, όπως και την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου AgroBioHeat (https://agrobioheat.eu/el/home/) για την αξιοποίηση της βιομάζας από τον πρωτογενή τομέα και την προώθηση βελτιωμένων και έτοιμων για την αγορά λύσεων θέρμανσης, που υλοποιείται από το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΕΚΕΤΑ (συντονιστή φορέα) και άλλους ευρωπαίους εταίρους. Στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων  της Έκθεσης συνδιοργανώνεται με το ΕΚΕΤΑ και την HellaBiom, Ημερίδα με θέμα “Ανανεώσιµη θέρµανση µε χρήση αγροτικών υπολειμμάτων και εναλλακτικών πηγών βιομάζας: συνδυάζοντας το χαµηλό κόστος µε την αειφορία. ”, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00-13:30 στην αίθουσα Workshop 1.”

Δελτίο Τύπου

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ και η IDEC ΑΕ, την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 στα πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Apprenticeship HUB’s με τίτλο      “Ευκαιρίες απασχόλησης στον αγρο-διατροφικό τομέα και τον τομέα της Ενέργειας”.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει και να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες του αγρο-διατροφικού τομέα αναφορικά με τα οφέλη συμμετοχής σε προγράμματα μαθητείας/πρακτικής άσκησης και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στον αγρο-διατροφικό τομέα και τον τομέα της ενέργεια.

Παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από ειδικούς στο χώρο της αγρο-διατροφής και της ενέργειας και θα είναι διαθέσιμες για το κοινό στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.apprenticeshiphub.eu/?lang=el 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 30 Ιουνίου το Τελικό ηλεκτρονικό Συνέδριο του προγράμματος AGROinLOG με θέμα «Προώθηση της ανάπτυξης της βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές», το οποίο διοργάνωσε το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων παραγωγοί βιομάζας, ερευνητές, φορείς πολιτικής, αγροτοβιομηχανίες, υπηρεσίες εφαρμογών, αγροτικές ενώσεις, αγρότες κλπ. από όλη την Ευρώπη.  

 

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα κύρια αποτελέσματα του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το H2020 σχετικά με την αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων σε τρεις ευρωπαϊκές αγροτικές βιομηχανίες και στους τομείς του ελαιολάδου, των σιτηρών και των ζωοτροφών για την παραγωγή βιοπροϊόντων για νέες αγορές. 

Επιπλέον, συμμετείχαν ομιλητές από τα έργα MAGIG και AgroBioHeat και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τα αποτελέσματα σχετικά με την ανάπτυξη και την προώθηση βιο-αλυσίδων και ενεργειακών αλυσίδων σε διάφορους ευρωπαϊκούς τομείς.

 

Τέλος, εκπρόσωπος από την Bioenergy Europe παρουσίασε την "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία" και το πώς μπορεί να υποστηρίξει τον τομέα της βιενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τις παρουσιάσεις μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του προγράμματος http://agroinlog-h2020.eu/en 

Εκπαίδευση Αγροτών στις νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή

 

Το έργο “Skills Alliance for Sustainable Agriculture – SAGRI” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, με συντονιστή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Παπαδάκη και το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ προσκαλούν νέους αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο τελικό συνέδριο του έργου το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 10.30 στο Συνεδριακό Κέντρο  «Ν. Γερμανός»  Αίθουσα D – στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων “AGROTICA”.

Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν και τα σεμινάρια εκπαίδευσης αγροτών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου καθώς και οι μελλοντικές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μετά την λήξη του έργου.

Σκοπός του έργου SAGRI – “Sustainable Agriculture” είναι να παράσχει στους αγρότες και σε άλλους ενδιαφερόμενους γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στον τομέα της αγρό-περιβαλλοντικής τεχνολογίας για τη βιώσιμη γεωργία.

Διακήρυξη Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού - 16 Απριλίου 2021 - ΕΛΗΞΕ

Διακήρυξη

Προκήρυξη Ανοιχτού Διαγωνισμού - 20 Μαρτίου 2023 - ΕΛΗΞΕ

Προκήρυξη