Δράσεις

Το έργο MILIMAT  είναι ένα έργο για επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, αγρότες και μετανάστες εργάτες γης. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει αυτές τις ομάδες να δημιουργήσουν πολυπολιτισμικές ομάδες εργασίας, βασισμένες στην αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό για άλλους πολιτισμούς και τη σταθερή πεποίθηση ότι η διαφορετικότητα μπορεί να εμπλουτίσει τα εργασιακά περιβάλλοντα στον αγροτικό τομέα. 

The LIFE OLIV.E.R. project aims to develop a system of financial incentives based on the exchange on the voluntary carbon credit market of emission credits deriving from the adoption of a carbon farming approach in land management, with particular reference to the olive oil production sector.

 

Specifically, the project aims at developing and certifying an International Standard allowing olive oil producers to have access to the carbon credit market, increasing and fostering the awareness of farms with respect to the Verified Emission Reduction market, and leading the olive farms to generate and sell carbon certificates obtained by the adoption of a carbon farming approach.

 

The increase in environmental sustainability induced by the project will be based on the adoption, by the farmers, of a tool developed by the project for the evaluation of the CO2 impacts and offsets that will facilitate the assessment of different scenarios of sustainable agronomic practices in olive tree cultivation and quantify the economic benefits that can be obtained out of it.

 

Based on the results obtained in the Project pilot areas (Italy, Greece, Spain), LIFE OLIV.E.R. will support the adoption of the carbon farming approach in other areas and in other European tree crops adapting the International Standard developed for olive tree to other species.

«Το Μέλλον της Γεωργίας» (“The Future of Farming”), που συμμετέχει και υλοποιεί το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ, του οποίου κύριος στόχος είναι να προετοιμάσει τον αγροτικό τομέα της ΕΕ για την αυξανόμενη εμφάνιση ξηρασίας και λειψυδρίας, βελτιστοποιώντας τη χρήση του νερού μέσω τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας. Ένας δεύτερος στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να προστατεύσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στο μέλλον αυξάνοντας την κερδοφορία εφαρμόζοντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Το βίντεο παρουσίασης του έργου μπορείτε να το δείτε εδώ.

Στα πλαίσια του έργου θα τοποθετηθούν πιλοτικά 450 αισθητήρες, οι οποίοι θα επιτρέψουν σε 150 αγρότες να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία με μοντέλα καλλιεργειών και εδάφους που βασίζονται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, κατά την αγροτική περίοδο του 2023. Οι χώρες που επιλέχθηκαν για το έργο - Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ρουμανία και Ελλάδα - είναι οι πλέον εντατικοί χρήστες νερού για γεωργικούς σκοπούς. Οι 6 αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της συνολικής χρήσης νερού στην ΕΕ για τη γεωργία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενθάρρυνση της υιοθέτησης αυτής της πρακτικής μετά το έργο, ώστε μελλοντικά να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της λειψυδρίας στην ΕΕ.

Η λειψυδρία και η ξηρασία είναι ολοένα και πιο συχνά και διαδεδομένα φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στην ΕΕ, το 31% της συνολικής χρήσης νερού αφορά στη γεωργία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άρδευση σε πολλές χώρες, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το νερό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της παραγωγικότητας στη γεωργία, επομένως η αυξανόμενη λειψυδρία περιπλέκει σημαντικά τη γεωργία και απειλεί τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΕ στα τρόφιμα. Η τεχνολογία γεωργίας ακριβείας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της λειψυδρίας ενώ παράλληλα θα βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητα.

Στοιχεία δείχνουν ότι, οι περισσότεροι αγρότες δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία μετρήσεων για να καθορίσουν τους βέλτιστους χρόνους, τις ποσότητες και τις περιοχές για την άρδευση των χωραφιών τους, το οποίο συχνά οδηγεί σε περιττή χρήση νερού και τοπική υπο- ή υπέρ άρδευση και τελικά, μείωση της παραγωγικότητας.


Το TANGO- Circular είναι ένα τριετές πρόγραμμα Erasmus+. Στοχεύει στην παροχή ειδικής κατάρτισης σε γεωργικούς εργάτες και σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων και τη μείωση του αποτυπώματος. Μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής κατάλληλων προσεγγίσεων διαχείρισης υλικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους με βάση ορθές πρακτικές, τεχνικές αναφορές και συστήματα συλλογής, το έργο αυτό φιλοδοξεί να προωθήσει την ανάπτυξη περιφερειακών οικοσυστημάτων παρέχοντας άμεσα μια πολύτιμη συνεισφορά στην οικονομία. Πυρήνας του έργου θα είναι η διαμόρφωση, η εφαρμογή και η επικύρωση "αγροτικών εργαστηρίων", στα οποία θα διερευνηθούν νέοι τρόποι κατάρτισης, ξεκινώντας από μια επιτόπια κατάρτιση και εφαρμόζοντας νέα εργαλεία ΤΠΕ (π.χ. βίντεο-διδασκαλίες). 

Γενικοί στόχοι

Ειδικοί στόχοι

Το έργο AgroBioHeat έχει σκοπό τη μαζική προώθηση βελτιωμένων και έτοιμων για την αγορά λύσεων θέρμανσης με αγροτική βιομάζα στην Ευρώπη. Η αγροτική βιομάζα είναι μια σημαντική, ανεκμετάλλευτη και εγχώρια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα, προωθώντας ταυτόχρονα την αγροτική ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Οι δράσεις του έργου υλοποιούνται κυρίως σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ουκρανία, Ρουμανία) με απώτερο στόχο τη δημιουργία συμμαχιών, την εναρμόνιση συμφερόντων και την προώθηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της θέρμανσης με αγροτική βιομάζα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μεταφερθούν στους αρμόδιους φορείς ειδικές συστάσεις πολιτικών σχετικά με την απόδοση και τις εκπομπές των συστημάτων θέρμανσης με αγροτική βιομάζα, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη νέων, εναρμονισμένων Κανονισμών.

Ο κύριος στόχος του AGROinLOG είναι η επίδειξη των Ολοκληρωμένων Κέντρων Εφοδιαστικής Βιομάζας (ΟΚΕΒ) για τα τρόφιμα και τα μη εδώδιμα προϊόντα, αξιολογώντας την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική τους βιωσιμότητα. Το έργο βασίζεται σε τρεις αγροτοβιομηχανίες στον τομέα παραγωγής ζωοτροφών (Ισπανία), στον τομέα της παραγωγής ελαιολάδου (Ελλάδα) και στους τομείς επεξεργασίας των δημητριακών (Σουηδία), οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές γραμμές στις εγκαταστάσεις τους για να ανοίξουν νέες αγορές σε βιο-υλικά (ενεργειακές, μεταφορικές και βιομηχανικές χρήσεις) και ενδιάμεσα βιοπροϊόντα (μεταφορές και βιοχημικά προϊόντα)

Αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν πάνω από 10% του κύκλου εργασιών των αγρο-διατροφικών βιομηχανιών και το 30% εκείνων με εγγενείς συνέργειες για την ενσωμάτωση επιχειρήσεων τροφίμων και μη τροφίμων εκμεταλλευόμενες τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους, εποχικότητα και καθιερωμένη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Οι συνέργειες της εφαρμογής των ΟΚΕΒ σε υφιστάμενες αγροτοβιομηχανίες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο πάνω από 18% στην τιμή του τελικού προϊόντος, δίνοντας σαφή ανταγωνιστική ισχύ σε ένα ευρύ τμήμα γεωργικών βιομηχανιών που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την προνομιακή κατάσταση σε σύγκριση με μια νέα επιχείρηση βιομάζας που δημιουργήθηκε από το μηδέν.

Οι μόνιμες καλλιέργειες στην Ελλάδα (ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα, κτλ) εκτείνονται σε πάνω από 11.000.000 στρέμματα, δηλαδή σε έκταση που αντιστοιχεί περίπου στο 32% της συνολικής γεωργικής γης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό δείχνει τη σημασία και το δυναμικό που μπορεί να έχουν τα υπολείμματα που προέρχονται από τα Αγροτικά Κλαδέματα και τις Εκριζώσεις ως πηγή βιομάζας στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, η συνηθέστερη πρακτική διαχείρισης των υπολειμμάτων αυτών στην Ελλάδα είναι η καύση τους σε ανοιχτές εστίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επεξεργασία τους με καταστροφείς και η ενσωμάτωσή τους ως οργανικό υλικό στο έδαφος. Με τις πρακτικές αυτές ώστοσο μένει αναξιοποίητο το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό αυτού του είδους βιομάζας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροτικού κλήρου στην Ελλάδα, ιδίως το μικρό μέγεθος των αγροτεμαχίων, καθιστούν δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση των υπολειμμάτων αυτών. Ωστόσο, η συνεργασία αγροτών στα πλαίσια συνεταιρισμών ή άλλων επιχειρηματικών σχημάτων μπορεί να καταφέρει να κινητοποιήσει επαρκείς ποσότητες βιομάζας για την υλοποίηση νέων εφοδιαστικών αλυσίδων, όπως έχουν ήδη αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Ισπανία και Ιταλία. 

Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην διάθεση καλύτερων ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης των μαθητών και αποφοίτων, καθώς και στην απόκτηση προσόντων τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών γεωργικών επιχειρήσεων, μέσα από την συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα μαθητείας. 

Η προώθηση της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης στον αγροτικό τομέα, θα επιτευχθεί μέσα από ολοκλήρωση τεσσάρων ειδικών στόχων:

– την άυξηση της προσφοράς θέσεων μαθητείας υψηλής ποιότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, με την συμμετοχή μικρών γεωργικών επιχειρήσεων και μικρών βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων.

– τη δημιουργία βιώσιμων εταιρικών σχέσεων μεταξύ παρόχων ΕΕΚ και εργοδοτών/αγροτών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

– την αύξηση των δεξιοτήτων των παρόχων ΕΕΚ και των εργοδοτών/αγροτών στην οργάνωση και παροχή θέσεων μαθητείας.

– την άυξηση της διεθνούς κινητικότητας και της ενασχόλησης φοιτητών ΕΕΚ με την γεωργία.

Ο στόχος του έργου είναι να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες σχετικά με την τεχνολογία Blockchain των ατόμων που εργάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας μια νέα εκπαιδευτική ενότητα κατάρτισης και παρέχοντας στους φορείς εκμετάλλευσης αγροτικών τροφίμων μια διαδραστική πλατφόρμα μάθησης που θα δημιουργηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

SAGRI – “Συμμαχία Δεξιοτήτων για Βιώσιμη Γεωργία” είναι ένα τριετές πρόγραμμα Erasmus+. Σκοπός του έργου SAGRI είναι να παράσχει στους αγρότες και τους ενδιαφερομένους γεωργούς γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στον τομέα της αγρό-περιβαλλοντικής τεχνολογίας για τη βιώσιμη γεωργία,

Το πρόγραμμα SAGRI, επιτρέπει στους γεωργούς να αποκτήσουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την ικανότητα να κατανοούν και να αναλύουν τα αγρό-περιβαλλοντικά συστήματα ως φυσικά οικοσυστήματα που τροποποιούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με έμφαση στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν για την επίτευξη βιώσιμης παραγωγής καλλιεργειών μέσω βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης. 

Η κεντρική ιδέα του έργου αφορά στην εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με την παραγωγή ελαιολάδου, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού και τη βελτίωση των βιολογικών προϊόντων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εξέταση και στην σύγκριση των αποτελεσμάτων με στόχο τον προσδιορισμό των καλλιεργητικών σταδίων και τον προσδιορισμό πιθανών άμεσων και έμμεσων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών στον κύκλο ζωής του ελαιόλαδου. Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι να υπολογίσει το ποσό του άνθρακα που απορροφάται από το οικοσύστημα του ελαιώνα (δέντρο, καρπός, κλάδεμα, έδαφος) και η σύγκριση με τις εκπομπές που συνδέονται με την καλλιεργητική διαδικασία (γονιμοποίηση των φυτών, διαχείριση του εδάφους, λίπανση, κλάδεμα, διαχείριση παρασίτων, συγκομιδή, κλπ.), καθώς και να προσδιορίσει το «νεκρό σημείο» μετά από το οποίο το ποσό του άνθρακα που αποθηκεύεται υπερβαίνει τις εκπομπές που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το αποτύπωμα του άνθρακα παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος που οδηγεί σε πιστοποίηση του προϊόντος.