Το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ) είναι μια αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που ιδρύθηκε το 2005 από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο σκοπός του συνίσταται στη μελέτη, την έρευνα, την τεκμηρίωση θεμάτων και την υλοποίηση προγραμμάτων που ενδιαφέρουν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση της ανάπτυξής τους σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν χρηματοδοτείται κρατικά ενώ οι πόροι του προέρχονται από τις εισφορές των μελών, από τη συμμετοχή του σε εθνικά και διεθνή προγράμματα και από αμοιβές παροχής υπηρεσιών στα αντικείμενα που απασχολείται. Μέλη του είναι οι τριτοβάθμιες οργανώσεις της χώρας καθώς και αρκετές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Η μοναδικότητα του έγκειται στο ότι εκπροσωπεί τους 640.000 αγρότες και περίπου 1.000 συνεταιριστικές οργανώσεις και συνεταιριστικές εταιρείες όλων των βαθμίδων. Έχει συνεργασία με σχετικούς με το αντικείμενο, διεθνείς οργανισμούς, τη διοργάνωση συνεδρίων, διεθνείς συναντήσεις και επισκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια και διαλέξεις · δημοσίευση βιβλίων, περιοδικών κ.λπ. Επιπλέον, όλα τα οφέλη που προκύπτουν από το δίκτυο των μελών της διαδόχου Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, διατίθενται μέσω του ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελεί βασικό μέλος του ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό να υποστηρίξει και να αναπτύξει τις δραστηριότητες των μελών του, το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ δραστηριοποιείται στην έδρα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ έχει εκπονήσει μελέτες για τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα, όπου διερευνήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες και οι προοπτικές της ενεργειακής γεωργίας και προσδιορίστηκαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στις πλέον πρόσφορες περιοχές καθώς και για την διερεύνηση της κατάστασης διαχείρισης του αρδευτικού νερού στη χώρα μας διαπιστώνοντας το ταχύτατα επερχόμενο αδιέξοδο και εισηγήθηκε μια νέα προσέγγιση αποτελεσματικής διαχείρισης.

Το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ υλοποιεί εθνικά όσο και ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με σκοπό την προώθηση και την ανάπτυξη της αγροτικής και συνεταιριστικής οικονομίας σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήταν και είναι εταίρος σε Προγράμματα όπως τα FP6, FP7, Ορίζοντας 2020, PRIMA το αντικείμενο των οποίων είναι ως επί των πλείστων η έρευνα, οι επιδεικτικές δράσεις και η διάχυση των αποτελεσμάτων των έργων, τα ERASMUS+ που στόχο έχουν τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων για την εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών σχετιζόμενων με τον αγροτικό κλάδο, μέσα από εκτενή έρευνα και αξιολόγηση αναγκών και τα LIFE+ που είναι κυρίως προγράμματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Όλα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και αγροτικούς συνεταιρισμούς/αγρότες. Εκτός από τις παραπάνω δράσεις συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενημερωτικών ημερίδων, συνεδρίων και παρουσίας σε ευρωπαϊκές Επιτροπές, εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η υλοποίηση των έργων που συμμετέχει γίνεται πάντα και με τη συμμετοχή Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Οργανώσεων παραγωγών, Εταιρικών Συμπράξεων κ.α., των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με τις κατά περίπτωση απαιτήσεις των έργων.