ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το στρατιωτικό μουσείο Ρεθύμνου είναι στην περιοχή Χρωνομοναστήρι. Στο στρατιωτικό μουσείο Ρεθύμνου βρίσκονται διάφορα ιστορικά ενθύμια από διάφορες πολεμικές περιόδους που απασχόλησαν την Ελλάδα.

Στον προαύλιο χώρο του υπάρχουν πολλά τανκς, ελικόπτερα, αεροπλάνα, κανόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα υπάρχουν στολές Βενετών βασιλιάδων και στρατιωτών, στολές Ευέλπιδων, στολές Ελλήνων αξιωματικών, στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα από διάφορους πολέμους. Υπάρχουν αίθουσες αφιερωμένες στον Α΄ και Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, στους Βαλκανικούς πολέμους καθώς και στη Μάχη της Κρήτης. Στις αίθουσες αυτές θα δεις όπλα (πιστόλα, περίστροφα, τουφέκια, καραμπίνες, τομσον, πολυβόλα), σπαθιά, στολές, παράσημα, έγγραφα, φωτογραφίες των Ελλήνων αλλά και των αντιπάλων χωρών .

Το στρατιωτικό μουσείο Ρεθύμνου είχε επίσης ξύλινους έλικες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και εικόνες από την μάχη της Κρήτης.

Το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου μου άρεσε πολύ ήταν τέλειο!!!

Μ.Κ.


Mουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης είναι στο Ηράκλειο και ιδρύθηκε το 1998. Βρίσκεται στην Λεωφόρο Κνωσού 157 στα Ενετικά Νεώρια.

Όταν πλησιάζεις στο μουσείο βλέπεις τεράστιες απομιμήσεις δεινοσαύρων. Μέσα υπάρχουν πολλά είδη δεινοσαύρων όπως πτεροδάκτυλος, βραχιόσαυρος, τυρανόσαυρος κ.α. οι όποιοι κινούνται, με αισθητήρες, σαν να ήταν αληθινοί. Επίσης υπάρχουν θαμμένα απολιθώματα δεινοσαύρων που μπορείς να γίνεις αρχαιολόγος και να τα ανακαλύψεις.

Στην αίθουσα με τις αναπαραστάσεις φυσικών τοπίων της Μεσογείου βρίσκεις βασαλμωμένα ζώα από την Ευρώπη ( λύκο ,αρκούδα, αλεπού, αγριοκάτσικα κτλ )και από την Αφρική (λιοντάρι,γαζέλα,φίδια,ζέβρες). Τα ζώα μοιάζουν αληθινά γιατί τα βαλσαμώνουν .

Υπάρχει δωμάτιο με απολιθώματα από διάφορες ιστορικές περιόδους της Κρήτης όπως δεινόσαυροι, μαμούθ, έντομα, όστρακα κ.α, .

Μπορείς να εξερευνήσεις την Φύση στην αίθουσα του ερευνότοπου και στην αίθουσα των φωτεινών μυστηρίων και ψευδαισθήσεων υπάρχει το αγαπημένο μου πείραμα με το λέιζερ. Το δωμάτιο αυτό περιέχει μια μαγική μπάλα που μέσα της βρίσκονται πολλά λέιζερ και αν ακουμπήσεις το δάκτυλό σου σε αυτήν, τα λέιζερ σε ακολουθούν.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια είναι αυτό του σεισμού με τον προσομοιωτή εγκέλαδου . Εκεί καταλαβαίνεις πως είναι μια σεισμική δόνηση και πως λειτουργεί ένα τσουνάμι.

Το μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης είναι απίθανο και μου άρεσε πολύ !

Μ.Κ.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, στην εσωτερική πλευρά του ανατολικού ενετικού τείχους, όπου βρίσκονται και τα ερείπια του ενετικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου.

Πρόκειται για ένα μουσείο μινωικού πολιτισμού κατά κύριο λόγο και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα και αριστουργήματα της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή (7η-4η χιλιετία π.Χ.)ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους(4ος αι. μ.Χ.), με κορυφαία τη συλλογή των μινωικών αρχαιοτήτων(3100-1100 π.Χ.), την σημαντικότερη στον κόσμο.

Από τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς των συλλογών του Μουσείου που προέρχονται από μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, των Αρχανών και του Γαλατά, καθώς και από άλλες ανασκαφές, βλέπουμε την εξέλιξη του πολιτισμού στη Κρήτη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο δίσκος της Φαιστού, το ρυτό-κεφαλή ταύρου, «θεές των Όφεων», η τοιχογραφία με την παράσταση του «Πρίγκιπα των Κρίνων» (έργο-σύμβολο της Κνωσού), η τοιχογραφία με την παράσταση των ταυροκαθαψίων, η τοιχογραφία της «Παριζιάνας», το «ρυτό των θεριστών», οι χρυσές μέλισσες κ.ά.

Για την εργασία αυτή συνεργάστηκαν οι μαθητές Χ. Σ. & K.K.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου βρίσκεται στη περιοχή της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και στεγάζεται στο ενετικό κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου. Η πρόσβαση στο μουσείο είναι εύκολη για τους επισκέπτες γιατί βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει στον Νομό Ρεθύμνου από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα που βρίσκονται μέσα στο μουσείο είναι από διάφορες εποχές. Από την εποχή του Λίθου βλέπουμε ευρήματα όπως: λίθινα εργαλεία, ειδώλια και διάφορα σκεύη. Από την εποχή του χαλκού βλέπουμε διάφορες σφραγίδες, αγγεία, λάρνακες, χάλκινους καθρέφτες και αμφορείς. Επίσης βλέπουμε εκθέματα από τα Γεωμετρικά και τα Αρχαϊκά χρόνια όπως: χάλκινους κρατήρες, σιδερένια όπλα, κοσμήματα (Γεωμετρική περίοδος), ειδώλια και πήλινα πλακίδια (Αρχαϊκή περίοδος). Επίσης υπάρχουν εκθέματα από την Κλασική την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο όπως: χάλκινα ειδώλια, πήλινα αγάλματα και μαρμάρινες στήλες (Κλασική περίοδος), πήλινα ομοιώματα και χάλκινα νομίσματα (Ελληνιστική περίοδος), γυάλινες φιάλες, μαρμάρινα αγάλματα (Ρωμαϊκή περίοδος). Στο μουσείο μπορούμε να δούμε από τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά εκθέματα όπως: ψηφιδωτά, αραβικά νομίσματα και τοιχογραφίες.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου ως προσωρινή έκθεση έχει να προσφέρει πολλά σε αυτούς που θα το επισκεφθούν.

Χ.Σ.


Πηγή φωτογραφίας:http://www.nooz.gr/greece/1504315/katastrafike-oloscherws-to-polemiko-moyseio-chaniwn

Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι ένα τοπικό μουσείο πολεμικής ιστορίας. Στεγάζεται σε ένα πρώην ιταλικό στρατώνα που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο. Τα ιστορικά κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό εξέθεταν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903 – 1922) στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α' και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της Κατοχής (1941 – 45). Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στον Δημοτικό Κήπο. Το Μουσείο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στις 22 Ιουλίου 2018.

Χ.Γ.


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, κάτω από το Φρούριο της Φορτέτσας. Εκεί θα δούμε τη συλλογή περίπου 650 έργων, σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης εικαστικής.

Κ.Ρ.

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου βρίσκεται το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό βενετσιάνικο κτίριο του 17ου αι. Στις πέντε αίθουσές του θα δούμε αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνία και λαϊκής τέχνης. Μπορούμε να θαυμάσουμε υφαντά, κεραμικά και τα εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του χαλκουργού, του σαμαροποιού κ.α. Εσωτερικά κρύβεται ένα υπέροχο περβόλι με νερατζιές, το πηγάδι του, τη στέρνα και την πέτρινη σκάφη.

Κ.Ρ.

Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί

Πρόλογος

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός γεννήθηκε στην Κρήτη. Έτσι στους Δελφούς υπήρχαν κρητικοί χορευτές. Λένε ότι η Ρέα δίδαξε στους Κουρήτες την τέχνη του χορού, για να καλύψουν τα κλάματα του μικρού Δία. Τα ταυροκαθάρψια, ο λαβύρινθος και οι κυκλικοί ήταν Μινωικοί χοροί.

1) Ανωγειανός Πηδηχτός

Ο Ανωγειανός Πηδηχτός ή Πηδηχτός ή Χορός των Κουρητών ή Όρτσες των Ανωγείων είναι ένας από τους παλιότερους πυρρίχιους χορούς της Κρητικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης. Όρτσες σημαίνει τους με μεγάλη ταχύτητα εκτελούμενους βηματισμούς.

Οι πιο γνωστοί μύθοι της αρχαιότητας εμφανίζουν τους Κουρήτες ως ένοπλους χορευτές. Οι χοροί τους αποκλειστικά ανδρικοί, ήταν πηδηχτοί με ψηλά άλματα και θορυβώδεις. Οι χορευτές πιάνονται χιαστί από τις παλάμες, σχηματίζουν ημικύκλιο και εκτελούν χορό δώδεκα βημάτων (έξι μπροστά, έξι πίσω). Ο Πρώτος Χορευτής θα κάνει πολλά πατήματα και πολλές παραλλαγές, θα αναπτύξει πολλές δεξιοτεχνικές φιγούρες, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα δυνατά χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος Με την γνήσια μορφή, συναντάμε τον χορό αυτό σήμερα στα Ανώγεια αλλά και σε μερικά χωριά του Μυλοποτάμου καθώς και δε και του Μαλεβιζίου.

2) Μικρό μικράκι

Είναι και αυτός ένας χορός που συναντάται σε αρκετές περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται κυρίως από γυναίκες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Για το βηματισμό του χορού υπάρχουν δύο εκδοχές, μία με 10 βήματα και μία με 18. Χορεύεται σε κύκλο.

3) Χανιώτικος ή χανιώτης.

Η παλαιότερη μορφή του χορού εντοπίζεται στην επαρχία Κισσάμου Χανίων. Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες δεκαετίες ακούγεται περισσότερο ως χανιώτικος συρτός. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του είναι 5/8, τα βήματα του 11 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Χορεύεται σε κύκλο.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, την οποία κατέγραψε ο Ναύτης στο βιβλίο του Κρητική λύρα, ένας μύθος (Χανιά, 1989), ο χορός διαμορφώθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στην επαρχία Κισσάμου Χανίων, πιθανόν μετασχηματίζοντας τα βήματα κάποιου παλαιότερου συρτού χορού. Κατά τη λαϊκή πίστη, η παλαιότερη μελωδία του χανιώτικου, «ο πρώτος», δημιουργήθηκε με βάση δύο μελωδίες που είχαν συνθέσει οι Κρήτες εθελοντές μαχητές της Κωνσταντινούπολης στα 1453, οι οποίοι, ως γνωστόν, ήταν και οι τελευταίοι υπερασπιστές της. Οι μελωδίες αυτές, που όσοι από τους αγωνιστές σώθηκαν επιστρέφοντας τις έφεραν στην Κρήτη, διατηρήθηκαν για δύο αιώνες ως τραγούδια.

4) Γιτσικιά σούστα

Είναι χορός της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων. Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Στις μέρες μας χορεύεται μόνον από άνδρες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός. Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 2/4, τα βήματά του 6 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων (με λυγισμένους τους αγκώνες). Τα τελευταία χρόνια ο χορός λέγεται και Ρουματιανή σούστα. Την ονομασία αυτή έδωσε στο χορό ο πρωτομάστορας της κρητικής μουσικής Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ο περίφημος λαϊκός βιολάτορας Ναύτης (1920-2003) από το Καστέλι Κισσάμου, επειδή τις τελευταίες δεκαετίες χορευόταν μόνο από άτομα που κατάγονταν από το χωριό Παλαιά Ρούματα της επαρχίας Κισσάμου.

5) Πεντοζάλι.

Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται από άνδρες και γυναίκες, παλαιότερα όμως χορευόταν μόνον από άνδρες. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 1ο και η λαβή από τους ώμους με τα χέρια τεντωμένα. Χορεύεται σε κύκλο. Ονομάστηκε πεντοζάλι, και όχι πεντοζάλης, γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους και όχι γιατί έχει πέντε βήματα, όπως αβασάνιστα έχουν πει αρκετοί. Έχει δέκα βήματα, σε ανάμνηση της 10ης Οκτωβρίου του 1769, οπότε λήφθηκε η απόφαση των Σφακιανών για την πραγματοποίηση της επανάστασης, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες, δηλαδή δώδεκα μουσικές φράσεις (γυρίσματα ή σκοπούς τις λένε στην Κίσσαμο), προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης.

6) Ρόδο

Είναι, επίσης, χορός της επαρχίας Κισσάμου Χανίων. Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται κυρίως από γυναίκες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 17 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Χορεύεται σε κύκλο. Το όνομά του συνδέεται με τις πάμπολλες μαντινάδες με αναφορά στο ρόδο, που τραγουδιούνται κατά την εκτέλεση του χορού.

7) Γλυκομηλίτσα

Είναι και αυτός χορός της επαρχίας Κισσάμου Χανίων. Ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 2/4 , τα βήματά του 12 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Ο χορός παίρνει το όνομά του από το ριζίτικο τραγούδι Το μήλον όσο κρέμεται εις τη γλυκομηλίτσα, με το οποίο μοιράζεται και την ίδια μελωδία.

8) Κουτσαμπαδιανός

Λέγεται και κα(ρ)τσιμπα(ρ)διανός ή κατσαμπαδιανός ή κουτσιστός. Είναι χορός της επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνου. Χορεύεται μόνον από άνδρες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 2/4 , τα βήματά του 10 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή του πεντοζαλιού, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχετική με τη διαμόρφωση του χορού προφορική παράδοση.

Υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή για τον τυπικό βηματισμό του χορού, με 16 βήματα, η οποία όμως αποδυναμώνεται από την ασυμφωνία της με το παραδιδόμενο χρονικό δημιουργίας του χορού, που αναφέρουμε παρακάτω.


9) Σούστα

Είναι χορός του νομού Ρεθύμνου. Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Χορεύεται από ένα ή περισσότερα ζευγάρια (άνδρας με γυναίκα). Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4 και τα βήματά του 6. Ξεκινάει σαν κύκλιος χορός. Άνδρες και γυναίκες, με λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων, αφού χορέψουν έναν κύκλο χωρίζονται σε δύο ομάδες (ανδρών και γυναικών), η μια απέναντι από την άλλη, φροντίζοντας να βρεθούν αντικριστά οι χορευτές που θα αποτελέσουν ζευγάρι. Στη συνέχεια κάθε άνδρας πλησιάζει το ταίρι του.

10) Τριζάλης

Είναι, επίσης, χορός της επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνου. Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών. Στις μέρες μας αποδίδεται κυρίως από γυναίκες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4 , τα βήματά του 7 ( που εκτελούνται με δύο τρόπους) και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Χορεύεται σε κύκλο.

11) Αράπικος

Ίσως είναι ο αρχαίος Κόρδακας, που τον λένε: «Γυναικίστικο». Συχνά οι χορευτές μεταμφιεζόντουσαν και χόρευαν πολύ ερωτικά.


12) Απανωμερίτης

Είναι χορός της Κεντρικής Κρήτης. Συναντάται σε αρκετές περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Στις μέρες μας χορεύεται κυρίως από γυναίκες, παλαιότερα όμως ήταν μικτός χορός. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 10 και η λαβή από τις παλάμες με τα χέρια κάτω. Χορεύεται σε κύκλο.


13) Σιγανός

Είναι χορός αργός και ίσως γι αυτό ονομάστηκε έτσι. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Διάφορες μορφές του χορού συναντώνται στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν ο χορός της νύφης στην Κεντρική και Ανατολική Κρήτη και το λέμε αυτό γιατί στις μέρες μας ο χανιώτικος (συρτός) έχει επικρατήσει να είναι ο χορός της νύφης στα περισσότερα μέρη της Κρήτης.

14) Μπρ(α)ϊμιανός - Πρινιώτης

Είναι χορός της επαρχίας Ιεράπετρας. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4. Τον συναντούμε σε παραλλαγές, στην Ιεράπετρα, στον Κρούστα, στους Μεσελέρους (όπου τον λένε μεσελεριανό) και αλλού, καθώς και στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου και παίρνει την ονομασία πρινιώτης, μία εξαιρετικά ξεχωριστή έκφραση του χορού, η οποία προσωπικά πιστεύω ότι έχει αρχαιότατες καταβολές, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον αρχαιοελληνικό χορό «όρμο».

15) Μαλεβιζώτης

Λέγεται και καστρινός πηδηχτός. Είναι χορός της επαρχίας Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 2/4, τα βήματά του 16 (8 μπροστά και 8 πίσω) και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων (με λυγισμένους τους αγκώνες).

16) Πηδηχτός

Είναι χορός του νομού Λασιθίου. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Έχει μουσικό μέτρο 2/4 και λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων (με τους αγκώνες λυγισμένους). Τον συναντούμε σε παραλλαγές, στο ύφος του βηματισμού και στη συνοδευτική μουσική, ως στειακό στην επαρχία Σητείας.

17) Αγκαλιαστός

Είναι χορός της επαρχίας Ιεράπετρας. Είναι απλός, περπατητός. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε εύθυμες περιστάσεις. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4. Το όνομά του το πήρε από το ιδιόμορφο πιάσιμο των χορευτών, που μοιάζει να αγκαλιάζει κάθε χορευτής τον μπροστινό του.

18) Ζερβόδεξος

Είναι χορός της επαρχίας Ιεράπετρας. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, με τον ένα πίσω από τον άλλον, στην αρχή σε κύκλο και μετά σε ελεύθερη πορεία. Έχει μουσικό μέτρο 2/4, 6 βήματα και ιδιόμορφη λαβή, που γίνεται με τη βοήθεια μαντηλιού. Οι χορευτές τεντώνουν το δεξί τους χέρι και πιάνουν το αριστερό του μπροστινού (μπροστά από τον αριστερό ώμο).

19) Λαζότης

Είναι ένας εύθυμος κυκλικός χορός που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 8 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Να σημειωθεί ότι ο χορός δεν είναι πηδηχτός, παρότι, όπως πιστεύω, στο βηματισμό του ενσωματώνονται στοιχεία από δύο χορούς των Ποντίων, τους ομάλ απλό και τικ σο γόνατον.

20) Ντουρνεράκια

Είναι άλλος ένας χορός κεφιού, που, σύμφωνα με το Γιώργο Μουζουράκη, έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη ταυτόχρονα με το λαζότη. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο. Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 6 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Μοιάζει με το χασαποσέρβικο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα πολλοί απ’ αυτούς τους χορούς σώζονται και διατηρούνται ζωντανοί, ως έκφραση του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού μας και των βαθύτερων συναισθημάτων του λαού μας, διασώζοντας συγχρόνως την μακρινότερη ιστορία μας.

Για την παρούσα εργασία συνεργάστηκαν οι μαθητές της Δ΄τάξης Λ.-Ν.Λ. & Λ.Β.

ΠΗΓΕΣ:

(1) ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ μύθος, ιστορία, παράδοση, Αθήνα 2000, Ιωάννης Τσουχλαράκης.

(2) ΚΡΗΤΙΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ του Δημήτρη Νικολακάκη. (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανἰων -2008).


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κνωσσός


Η Κνωσσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης πριν την Ρωμαϊκή εποχή καθώς και του Μινωικού πολιτισμού. Το ανάκτορο της Κνωσσού ήταν η καρδιά της πόλης της Κνωσσού .Ο πρώτος που έκανε ανασκαφές ήταν ο Κρητικός Μίνως Καλοκαιρινός το 1878 που έφερε στο φως πολλά πιθάρια.Οι εργασίες σταμάτησαν και ολοκληρώθηκαν Το 1930 από τον ΄Αγγλο Άρθουρ ΄Εβανς.

Τα παλαιότερα ίχνη ήταν την Νεολιθική εποχή ( 7η-4η χιλιετηρίδα π.X.) Το μέρος κατοικήθηκε το 1900π.Χ. όπου και κτίσθηκε ένα μεγάλο ανάκτορο στη θέση των παλιών κτισμάτων. Το ανάκτορο είχε έκταση 22 στρέμματα και καταστράφηκε το 1700π.Χ. από σεισμό. Στη θέση του παλιού ανακτόρου κτίσθηκε ένα νέο πιο μεγαλοπρεπές. Το1600π.χ. ένας νέος σεισμός προκάλεσε ζημιές οι οποίες αποκαταστάθηκαν και αυτό είναι το ανάκτορο που βλέπουμε σήμερα στην Κνωσσό το 1450π.Χ. το ανάκτορο υπέστη καταστροφή από τσουνάμι που δημιουργήθηκε με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.Αργότερα κατέφθασαν οι Μυκηναίοι και το 1350π.Χ. το ανάκτορο ερειπώθηκε. Το ανάκτορο ήταν η έδρα του θρυλικού βασιλιά Μίνωα και έχει συνδεθεί με διάφορους ελληνικούς μύθους όπως αυτόν του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

Στην δυτική πλευρά του ανακτόρου της Κνωσσού είναι αίθουσες τελετών, αποθήκες, δωμάτια υπηρετών και η αίθουσα του θρόνου. Στην ανατολική πλευρά είναι τα βασιλικά δωμάτια. Στην βόρεια πλευρά είναι τα δωμάτια τεχνιτών ,εργαστηρίων.

Η είσοδος στο χωριό του ανακτόρου γίνεται από την δυτική αυλή που οδηγεί στον Πομπικό Διάδρομο όπου και βρίσκεται αντίγραφο της τοιχογραφίας της πομπής και τα νότια Προπύλαια με τα διπλά κέρατα.

Στη συνέχεια δυο σκάλες οδηγούν στην κεντρική αυλή στον πάνω όροφο των Ευγενών. Από την αυλή φαίνεται η αίθουσα του θρόνου .Εκεί υπάρχει ο πέτρινος θρόνος του Μίνωα. Στο τέλος του διαδρόμου της Πομπής υπάρχει η τοιχογραφία του Πρίγκιπα με τα κρίνα και τα φτερά παγωνιού.

Ανατολικά της Μεγάλης Αυλής υπάρχει Μέγα Κλιμακοστάσιο που οδηγεί στα βασιλικά δωμάτια , Ανατολικά είναι η αίθουσα των Διπλών Πελέκων, ένας διάδρομος οδηγεί στο δωμάτιο της Βασίλισσας με την τοιχογραφία των Δελφινιών. Ο Β. Διάδρομος οδηγεί έξω από το παλάτι .Εκεί βρίσκεται το τελωνείο, η Δεξαμενή των καθαρμών και το Θέατρο.

Οι Κρήτες λάτρευαν το χορό και τις γιορτές. Τα Ταυροκαθάψια ήταν πολύ σημαντική γιορτή Προς τιμήν του Ποσειδώνα. Που γίνονταν στην Κρήτη, Θεσσαλία, Σμύρνη και Τίρυνθα. Στα Ταυροκαθάρψια 4 άνδρες και γυναίκες κρατώντας ρόπαλα από ξύλο τρέχανε γύρω από τον ταύρο κι ένας ένας ανέβαινε στον ταύρο και κρατώντας τα κέρατά του έκανε διάφορα ακροβατικά.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%8C%CF%82

M.K.

Γόρτυνα

Εισαγωγή

Η Κνωσός ήταν η ισχυρότερη πόλη της Κρήτης για αιώνες . Κύρια ανταγωνίστρια πόλη ήταν η Γόρτυνα. Η Γόρτυνα ήταν αρχαία πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Κατοικήθηκε το 3.000 π.Χ .

Η Γόρτυνα αύξησε σταδιακά τη δύναμη της και εκτόπισε την Κνωσό σε δεύτερη μοίρα .. Υπάρχουν αποδείξεις ανθρώπινης παρουσίας

Από την Νεολιθική εποχή 7.000π.Χ. Η Γόρτυνα θεωρείται η πατρίδα του Θαλήτα, δημιουργού του Πυρρίχιου χορού. Την 1η χιλιετία ξεπέρασε σε ακμή της Φαίστου. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς τα έτη 415,448,531 και795 και καταστράφηκε το 898μ.Χ . από τους Άραβες.

Ρωμαικό Ωδείο. Είναι το σημαντικότερο αρχαίο ωδείο στην Κρήτη, το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα στεγασμένο θέατρο. Διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση το σημείο των θεατών, η ημικυκλική ορχήστρα και η σκηνή.

Ναός του Αγίου Τίτου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον πρώτο επίσκοπο της Κρήτης, τον Άγιο Τίτο. Χτίστηκε τον 6ο- 7ο αιώνα.

Για την εργασία αυτή συνεργάστηκαν οι μαθητές Μ.Κ. & Μ.Η. .


Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Γόρτυνα_Κρήτης

Δίσκος της Φαιστού

Δίσκος της Φαιστού.

Είναι της μινωικής εποχής και βρέθηκε στην πόλη της Φαιστού. Χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα να διαβάσουν την ιερογλυφική γραφή της.

M.H.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Δίσκος_της_Φαιστού

Φορτέτσα Ρεθύμνου

Φορτέτσα Ρεθύμνου

Όταν οι Βενετοί έφτασαν στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκαν στο Castel Vecchio, ο πρώτος μικρός κατοικημένος πυρήνας που περιβάλλεται από τοίχους.

Η επέκταση της πόλης απαιτούσε μια νέα οχύρωση που χτίστηκε μεταξύ του 1540 και του 1570 μετά από σχεδιασμό του Samicheli.

Αυτή η οχύρωση περιελάμβανε την πόρτα Guοra που οδηγούσε στην Loggia (Λότζια), τη Fontana Rimondi (Φοντάνα Ριμόντι) και το Torre dell 'Orologio (Πύργο του Ρολογιού).

Μεταξύ του 1573 και του 1578 το Φρούριο χτίστηκε στον βορειοδυτικό άκρο, για να υπερασπιστεί την πόλη και το λιμάνι.

Στο εσωτερικό του κτιρίου της Φορτέτζας υπήρχαν: το οπλοστάσιο, η κατοικία του συμβούλου και εκείνη του Άρχοντα και μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Κατά την Οθωμανική περίοδο χτίστηκε ο τάφος του Σουλτάνου Ιμπραήμ, του οποίου ο θόλος είναι ο μεγαλύτερος όλων των τζαμιών της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένα μικρό θέατρο που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για παρουσιάσεις.

Δ.Κ.

FORTEZZA

Quando I Veneziani arrivarono a Rethymnon si stabilirono nel Castel Vecchio, il primo nucleo abitato molto piccolo e circondato da mura.

L’espandersi della citta richiese una nuova fortificazione che fu costruita tra il 1540 e il 1570 su disgno di Samicheli.

Questa fortificazione comprendeva la porta goura che portava alla Loggia, alla Fontana Rimondi e alla Torre dell’ Orologio.

Tr ail 1573 e il 1578 fu costruita la Fortezza sul pronontorio a nord – ovest per difendere la citta e il porto.

Al suo interno I principali edifice erano: L’armeria, a residenza del consigliere e quella del Rettore e una chiesa dedicate a San Nicola.

Durante il period Ottomano fu costruita la tomba del Sultano Ibraim che ha la cupola piu grande di tutte le moschee presenti a Creta.

In anni recenti e stato aggiunto un piccolo teatro usato in estate per spettacoli.

Δ.Κ.

Η Φορτέτζα Ρεθύμνου χτίστηκε το 1573 μ.Χ. από τους Ενετούς στον λόφο του Παλαίκαστρου στο Ρέθυμνο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια των Ενετών στην Κρήτη.

M.H.


Πηγή: βικιπαίδεια

Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης

http://www.historical-quest.com/arxeio/neoteri-istoria/633-h-enarksi-tis-kritikis-epanastasis-ta-aitia.html

Ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης ήταν Έλληνας αγωνιστής. Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου έγιναν διάφορες εξεγέρσεις στην Ελλάδα. Ο Δασκαλογιάννης ήταν αρχηγός της εξέγερσης στα Σφακιά (1770-1771).

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_της_Κρήτης

M.H.

Ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης

φωτογραφία από:https://www.neakriti.gr/article/eidiseis/1364819/i-ethelothysia-tis-istorikis-monis-arkadioy-video-photos-/

Γεννήθηκε στις Μαργαρίτες το 1826. Το 1856 εκλέχτηκε ηγούμενος. Το 1866 ήταν στο Αρκάδι, πολέμησε εναντίον των Τούρκων και εμψύχωνε τους χριστιανούς. Σκοτώθηκε την τελευταία μέρα της πολιορκίας και αποκεφαλίστηκε από τους εχθρούς.

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_της_Κρήτης

M.H.

Χαρίκλεια Δασκαλάκη

Ήταν κόρη, σύζυγος και μητέρα αγωνιστών και οι τρεις γιοί της έπεσαν σε μάχες του 1866. Πρωταγωνίστησε στη πολιορκία της Μονής Αρκαδίου. Η Χαρίκλεια συμμετείχε στα συμβούλια, με τη σύμφωνη γνώμη της, οι οπλαρχηγοί και ο ηγούμενος Γαβριήλ αποφάσισαν να αντιταχθούν στην επίθεση του Μουσταφά Πασά. Μαζί με τον γιό της Κωνσταντίνο και άλλους πολεμιστές πολεμούσε και εμψύχωνε με το θάρρος της τους άλλους. Τρεις φορές αναστήλωσε τη σημαία του οπλαρχηγού γιου της, που έριχναν οι σφαίρες του εχθρού. Τη 4η αφού το κοντάρι έσπασε, δίπλωσε τη σημαία, τη φίλησε και την φύλαξε στην αγκάλη της. Μετά από ηρωικές μάχες, ενώ συνελήφθη μαζί με τον γιό της, τον οποίο σκότωσαν οι Τούρκοι, η Χαρίκλεια κατάφερε να ξεφύγει. Μετά την επανάσταση εμφανίστηκε στην Αθήνα, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την πολιορκία του Αρκαδίου και την αυτοθυσία των πολιορκημένων .

Πηγή : http://gym-ag-myron.ira.sch.gr

Χ. Σ.

Ιωάννης Ζυμβρακάκης

(1818-1913) Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Νάυπλιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία για 4 χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1846 και δίδασκε στη σχολή Ευελπίδων το μάθημα της πυροβολικής. Το 1866 ταγματάρχης πλέον, εξελέγη από την Επαναστατική Συνέλευση των Κρητών αρχηγός των επαρχιών Σελίνου,Κισσάμου,Κυδωνιας και Αποκορώνου. Ήταν επικεφαλής εθελοντικού σώματος από αξιωματικούς και φοιτητές, το οποίο συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της επαναστατημένης Κρήτης εναντίον των Τούρκων.

Πηγή:Εγκυκλοπαίδεια Δομή, εκδ. Δομή Α.Ε., τόμος 10 σελ. 125.

Χ. Σ.

Ιωάννης Δημακόπουλος

Τρίπολη 1833-1866.Στρατιωτικός και εθνικός αγωνιστής. Πήρε μέρος στη Κρητική επανάσταση 1866 ως επικεφαλής μικρού σώματος εθελοντών στην περιοχή του Ρεθύμνου. Στη πολιορκία του Αρκαδίου ορίστηκε φρούραρχος της μονής, μετά την άλωση της οποίας εκτελέστηκε μαζί με άλλους 8 εθελοντές. Θα μπορούσε να διαφύγει τον θάνατο, αν, όπως του είχαν προτείνει, φορούσε Κρητικό ένδυμα αντί για την ελληνική ενδυμασία του, που προέδιδε την αποστολή του ως εθελοντή.

Πηγή:Εγκυκλοπαίδεια Δομή,, εκδ. Δομή Α.Ε., τόμος 7, σελ. 626.

Χ. Σ.

Πάνος Κορωναίος

(1809-1899)Γεννήθηκε στα Κύθηρα. Ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία και διευθύνοντας το πυροβολικό τμήμα στο Υπουργείο των Στρατιωτικών μπήκε στην πολιτική. Το 1854 έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας επικεφαλής Ελλήνων εθελοντών με την Ελληνική λεγεώνα. Διορίστηκε ξανά υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Κανάρη το 1864. Επικεφαλής και πάλι εθελοντών έλαβε μέρος στην επανάσταση της Κρήτης το 1866. Διορίστηκε αρχηγός των 4 επαρχιών του Ρεθύμνου και συμμετείχε στην πολιορκία του Αρκαδίου. Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1899.

Πηγή :http://www.creteplus.gr

Χ. Σ.

Γιαμπουδάκης Κωνσταντίνος

Ο Κώστας Γιαμπουδάκης ήταν ο πρωταγωνιστής του αρκαδικού δράματος και καταγόταν από το χωριό Άδελε. Ο Γιαμπουδάκης βρισκόταν στη μονή Αρκαδίου στις 9 Νοεμβρίου του 1866 και ζήτησε από τον ηγούμενο Γαβριήλ Μαρινάκη για να βάλει φωτιά στην μπαρουταποθήκη και να την ανατινάξει.Στη μονή, βρισκόντουσαν κλεισμένες και γυναίκες καθώς και μοναχοί που αποφάσισαν να μείνουν μαζί με τους υπερασπιστές της.Επομένως ο Κωστής Γιαμπουδάκης ήταν ο ήρωας που πήρε την απόφαση να ανατινάξει το μοναστήρι για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

www.crete.gr>pages>kostas-giaboudakis

Ρ. Κ.

Ελευθέριος Βενιζέλος

(Μουρνιές Χανίων 1864-Παρίσι 1936).Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και Εθνάρχης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Εργάστηκε στα Χανιά ως δικηγόρος (1886) αλλά γρήγορα αναμείχθηκε στην πολιτική. Το 1897 έλαβε μέρος στην Κρητική επανάσταση. Ως πολιτικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Οργάνωσε την επανάσταση στο Θέρισο. Όταν ήταν πρωθυπουργός η Κρήτη ενσωματώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913. Έπαθε εγκεφαλική συμφόρηση και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1936.

Πηγή: Διαδίκτυο Βικιπαίδεια.

Χ. Σ.

Καγιαλές Σπύρος

Γεννήθηκε το 1872. Στις 9 Φεβρουαρίου 1897 ο Ιταλός Κανεβάρο επικεφαλής των ναυάρχων άρχισε τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου των Κρητών επαναστατών στο Ακρωτήρι Χανίων στο πλαίσιο της επανάστασης για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι οβίδες έχουν στόχο τους Κρητικούς και την Ελληνική σημαία. Δύο φορές η σημαία πέφτει κάτω. Ο Καγιαλές την σηκώνει όρθια με κίνδυνο της ζωής του. Όταν μια τρίτη οβίδα κομματιάζει τον ιστό της σημαίας ο Καγιαλές κάνει το κορμί του κοντάρι και την σηκώνει ψηλά.Όταν οι νάυαρχοι είδαν την Ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα με έναν άνθρωπο να την στηρίζει διέταξαν να σταματήσει ο βομβαρδισμός.

Πηγή: Από το διαδίκτυο στην σελίδα candianews.gr

Χ.Σ.

Σπήλαιο Μελιδονίου

Η σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι Μυλοποτάμου. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και της τραγικής ιστορίας του με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823, όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν στον οθωμανικό στρατό με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι μαζί μέσα στη σπηλιά. Το σπήλαιο σήμερα είναι επισκέψιμο και στη κεντρική του αίθουσα έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο με τα οστά των ηρώων του Μελιδονίου.

www.Cretanbeaches.com>σπήλαιο μελιδονίου

Ρ. Κ.

Σπήλαιο Μιλάτου

Το Σπήλαιο της Μιλάτου βρίσκεται στο χωριό Μίλατος του Νομού Λασιθίου στη Κρήτη.Εκεί το 1823 2.000 γυναικόπαιδα έχασαν τη ζωή τους μετά από πολιορκία του οθωμανικού στρατού.Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος υπάρχει σχετική επιγραφή στην είσοδο του σπηλαίου και στο εσωτερικό του έχει χτιστεί εκκλησάκι και οστεοφυλάκιο .Το Σπήλαιο της Μιλάτου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.Αποτελείται από πολλές αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα και είναι πολύ εύκολο να εξερευνηθεί.

https://el.wikipedia.org/wiki/Σπήλαιο_Μιλάτου

Ρ. Κ.


Μάχη της Κρήτης

20 Μαΐου 1941 – 1 Ιουνίου1941

Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κάτάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς στις 20 Μαίου 1941 όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των που κράτησε μέχρι την 1η Ιουνίου. Με την έφοδο αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή η επιτυχία τους ήρθε πολύ δύσκολα. Η μάχη ατή θεωρείται πολύ σημαντική για τους Κρητικούς επειδή οι Κρητικοί αντιμετώπισαν με σθεναρή αντίσταση τους Γερμανούς που ήταν πολύ περισσότεροι και είχαν περισσότερα όπλα.

Οι Κρητικοί είχαν λίγα όπλα, όμως πολεμούσαν σαν λιοντάρια. Πολεμούσαν ακόμα και με πέτρες! Οι Κρητικοί ήταν πολύ γενναίοι. Δεν φοβούνταν τους Γερμανούς ούτε τον θάνατο. Ακόμα και τα μαχαίρια έκαναν τη δουλειά τους.

Ακόμα και οι γυναίκες, νέες και πιο ηλικιωμένες έπαιρναν μέρος στον πόλεμο και πολεμούσαν γενναία. Ο ηρωισμός τους ήταν παράδειγμα ακόμα και για τους άντρες και έμεινε στην ιστορία.

Για την εργασία αυτή συνεργάστηκαν οι μαθητές Ρ.Κ. και Δ.Χ.

Παραδοσιακά κρητικά φαγητά

Ντάκος

Ο πάντα δημοφιλής ντάκος, είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη. Μερικοί τον αποκαλούν Κουκουβάγια (κυριολεκτικά «κουκουβάγια»!), στα ανατολικά τον ονομάζουν κουλουκόψωμο (κυριολεκτικά «ψωμί κουταβιού»!). Τι είναι αυτό; Ένας φανταστικός μεζές ή συμπλήρωμα στη σαλάτα, που θυμίζει ξεροψημένες μπρουσκέτες, αλλά με βάση το κριθάρι. Το παξιμάδι είναι ελαφρά εμποτισμένο με νερό ή λάδι για να μαλακώσει και τότε είναι που η γεύση ολοκληρώνεται… όταν πάνω του απλωθεί η τριμμένη φρέσκια ντομάτα και η μυζήθρα, το κρεμώδες πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί. Ραντισμένο με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.


Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια ως μια λιχουδιά. Στην κρητική διάλεκτο τα σαλιγκάρια λέγονται χοχλιοί και σε αυτό το πιάτο είναι τηγανητά με αλεύρι σε καυτό ελαιόλαδο, «λουσμένοι» με κρασί (ή ξύδι). Μερικοί προσθέτουν λίγο άγριο δεντρολίβανο. Στην εξοχή της Κρήτης οι γυναίκες μαζεύουν τους χοχλιούς έναν-έναν με τα χέρια και τους μαγειρεύουν… ζωντανούς!


Καλιτσούνια

Αυτές οι μικρές πίτες μπορεί να μοιάζουν με τις τυρόπιτες που θα συναντήσετε σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι συγκεκριμένες είναι μοναδικές! Πρόκειται για χειροποίητη ζύμη, που περικλύει μέσα της κρητικά μαλακά τυριά (κυρίως μυζήθρα ή μαλάκα, αλλά όχι φέτα). Η τελική πινελιά είναι το κρητικό μέλι στην κορυφή, κάνοντας τις πίτες ένα μεθυστικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.


Αρνί με σταμναγκάθι

Όπως με τα περισσότερα ελληνικά φαγητά, οι Κρητικοί αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο το αρνί. Η έκδοσή τους ενσωματώνει σταμναγκάθι, ένα άγριο χόρτο που υπάρχει στα μενού πολλών καλών εστιατορίων. Το κρητικό αρνί είναι σοταρισμένo σε καυτό ελαιόλαδο και ρίγανη, συνοδεύεται με σταμναγκάθι και το γνωστό αυγολέμονο ή, πιο απλά, λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού.


Γαμοπίλαφο

Όπως υποδεικνύει και το όνομα, αυτό το πιάτο με ρύζι προσφέρεται σε παραδοσιακούς κρητικούς γάμους. Τώρα πια θα το βρείτε όχι μόνο όταν όλο το χωριό γιορτάζει έναν γάμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και σε πολλές κρητικές ταβέρνες. Θυμίζει πολυτελές ριζότο, βρασμένο σε έναν πλούσιο ζωμό κρέατος (κατσίκι, αρνί ή κόκορας). Στη συνέχεια, προστίθεται ο χυμός λεμονιού και πλούσιες ποσότητες στακοβούτυρου – βούτυρο που δημιουργείται από τον κρεμώδη αφρό που σχηματίζεται στην κορυφή του φρέσκου κατσικίσιου γάλακτος. Είναι με άλλα λόγια… η αφρόκρεμα!


Ασκορδουλάκοι (Βοβλοί)

Μέρος της μαγείας της κρητικής διατροφής είναι τα συστατικά που συγκεντρώνονται από τα βουνά. Οι βολβοί των βουνών, ή αλλιώς ασκορδουλάκοι είναι άγριοι βολβοί που μαζεύουν οι Κρητικοί και τα τρώνε σαν φρέσκια σαλάτα, λουσμένοι με λάδι και ξύδι ή λεμόνι. Μπορούμε επίσης να τους φάμε ως τουρσί, ή στιφάδο, μαγειρεμένους πάντα με ντόπιο ελαιόλαδο.


Καπνιστό χοιρινό (Απάκι)

Δεν είναι εύκολο να αντιγράψει κανείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτό το πιάτο με το χυμώδες καπνιστό χοιρινό, που ωριμάζει σε ξύδι για αρκετές μέρες. Οι λωρίδες χοιρινού καπνίζονται από μια φωτιά, στην οποία καίγονται βότανα (φασκόμηλο, δάφνη, δεντρολίβανο). Ο καπνός συνεχώς ανατροφοδοτείται για να κρατήσει το κρέας το άρωμα των βοτάνων. Το τελικό προϊόν, με γεύση των φρέσκων βοτάνων, μπορεί να σερβιριστεί και κρύο, σε λεπτές φέτες.


Σφακιανές πίτες

Αυτές οι νόστιμες πίτες, αποκλειστικότητα της νότιας Κρήτης, «κατάγονται» από μια ορεινή περιοχή που ονομάζεται Σφακιά. Με μια ματιά, μοιάζουν με τηγανίτες, αλλά πέραν από το αλεύρι, η ζύμη περιέχει ντόπιο ελαιόλαδο και το περίφημο κρητικό ποτό, τη ρακή. Στη συνέχεια, λογής-λογής φρέσκα κρητικά μαλακά τυριά (λευκό κατσικίσιο ή γάλα πρόβειο, όπως μυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων) ενσωματώνονται στο κέντρο της πίτας. Τηγανητές σε ελάχιστο ελαιόλαδο, τρώγονται με λίγες σταγόνες θυμαρίσιου μελιού.


Κρητικά τυριά

Φαίνεται ότι σχεδόν κάθε χωριό της Κρήτης υπογράφει και το δικό του τυρί. Συνήθως είναι «κατασκευασμένα» από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή ένα συνδυασμό και των δύο και κάθε ποικιλία τυριών έχει την τοπική ερμηνεία της. Κορυφαίο στη λίστα με τα πιο νόστιμα τυριά η γραβιέρα, ένα από τα πιο «δύσκολα» τυριά, πιο γλυκιά όταν είναι καινούργια, αλλά πικάντικη και αρωματική όταν «γεράσει». Μαλακά, κρεμώδη τυριά, αφθονούν στην Κρήτη, όπως το πηχτόγαλο Χανίων, προϊόν με ονομασία προέλευσης ή η μυζήθρα, ένα «νεαρό» τυρί τυρογάλακτος με υπέροχη ήπια γεύση.


Την ενότητα με τα παραδοσιακά κρητικά φαγητά επιμελήθηκε ο μαθητής της Δ΄ τάξης Λ.Β.

http://www.ekriti.gr/

Παραδοσιακά επαγγέλματα

Πεταλωτής

Ο πεταλωτής είναι ένα επάγγελμα που πριν αρκετά χρόνια ήταν απαραίτητο, αφού κάθε σπίτι είχε ένα ζώο για πετάλωμα, άλογο, μουλάρι ή γαϊδούρι.

Υπήρχαν και πλανόδιοι πεταλωτές που γυρνούσαν στην επαρχία για να πεταλώνουν ζώα.

Τα εργαλεία του πεταλωτή ήταν τα πέταλα, το σφυρί, η τανάλια, το σατράτσι και τα καρφιά.

Πρώτα ακινητοποιούσαν το πόδι του ζώου. Ο πεταλωτής έβγαζε το παλιό πέταλο. Με το σατράτσι που ήταν σαν μικρό τσεκούρι ίσιωνε την οπλή του αλόγου. Μετά έβαζε το καινούριο πέταλο και το κάρφωνε με τα ειδικά καρφιά, τα οποία προεξείχαν από την πατούσα του ζώου για να μην γλιστράει. Αυτά ήταν, ας πούμε, τα παπούτσια του.

Πετάλωναν και τα τέσσερα πόδια του ζώου, για να μπορεί να πηγαίνει παντού.

Μ.Η.


Τυροκόμος

Το επάγγελμα του τυροκόμου έχει αλλάξει από παλιά. Οι τυροκόμοι παλιά δούλευαν σε βιοτεχνικές μονάδες, όπως αυτή στη φωτογραφία.

Ο τυροκόμος παρασκευάζει το τυρί. Για την παρασκευή του τυριού, είναι απαραίτητα αυτά τα υλικά: το γάλα και η πυτιά.

Το επάγγελμα του τυροκόμου υπάρχει από το 7.000 π.χ. περίπου!

Το επάγγελμα του τυροκόμου είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, επειδή πρέπει να ξέρεις όλα τα μυστικά για να φτιάξεις καλό τυρί.

Επίσης, σας πληροφορώ πως τώρα πια το επάγγελμα σπουδάζεται σε σχολές, ενώ, παλιά, ήταν γνώση που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.


Χ.Δ.

(Πηγή :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1