Kimmo Huosionmaa B.Sc., BBA

IT-kuplan puhkeaminen

sekä mietelmä alan kehitysnäkymistä


Mietteitä tekoälystä https://sites.google.com/view/tekoalyjamoraali/etusivu



Maailmantalouden kehitys on aivan samanlaista kuin yksittäisten valtioiden talouden kehitys. Siis talouden sykli on samanlaista, oli kyseessä makro- tai mikrotalous. Kun jossain vaiheessa markkinat tukkeutuvat tuotteista, niin silloin seuraa sitten lama tai ainakin talouden taantuma. Lama syntyy siitä, kun ihmiset eivät enää osta tuotteita, joilla on markkinoita vedetty ylöspäin. Ja tuon takia jossain vaiheessa sitten seuraa koko yhteiskuntaa koskettava laskusuhdanne. Mutta miksi tämä maailmantalouden viimeinen lama oli niin valtavan syvä, on kysymys joka vaatii selvittämistä. Kun aikoinaan tätä uutta maailmanluokan markkinataloutta lähdettiin rakentamaan sosialismin kaatuessa Euroopassa, ja samalla myös esimerkiksi USA:n asevoimien ylivoimaisuus maailmalla saivat aikaan sen, että maailmassa oli jäljellä vain yksi oikea taloudellinen ajattelutapa, mitä kutsutaan kapitalistiseksi talousmalliksi tai markkinataloudeksi.

Kun pohditaan tuota sosialismin kaatumista, sekä sitä seurannutta äärimmäisen kapitalistista toimintatapaa, niin se kuulostaa varmaan ihmeelliseltä, että silloin työväenliike ei mitenkään halunnut puuttua esimerkiksi työmarkkinoiden kehitykseen. Tuolloin sosialismin kaatuessa oli itäblokin infrastruktuuri vanhentunutta, ja sinne tietenkin saatiin vientiä aikaan. Tuolloin itäblokkia oli vaivannut esimerkiksi amerikkalaisten asettamat elektroniikan vientiä koskevat rajoitukset, jotka sitten poistuivat, kun noiden valtioiden talouselämä vapautui ja samalla myös niiden hallinto demokratisoitiin. Kuitenkin tuo itäblokin rakennusbuumi, mikä nosti länsimaiden ja koko maailman talouden nousuun sattui samaan aikaan sellaisen ilmiön kuin IT-kuplan kanssa.


Mikä on IT-kupla?


IT-kuplaksi sanotaa tuolloin sosialismin murtuessa alkanutta tietokoneiden käytön yleistymistä, mikä sai aikaan sen, että nimenomaan tietokoneiden valmistajat alkoivat saada koneitaan kaupaksi paremmin kuin koskaan ennen. Osa noista PC-koneista tietenkin meni itäblokin virastoihin ja yrityksiin, missä ei vielä tuolloin ollut käytössä edes tekstinkäsittelyohjelmia, mutta varsinaisen IT-kuplan synnytti sitten uusi tietojärjestelmä eli Internet, joka sai tuolloin aikaan sen, että mikä tahansa yritys kykeni luomaan uusia kotisivuja. Ja tietenkin verkkomarkkinointi oli tuolloin vasta lasten kengissä.

Kuitenkin IT-kupla sai alkunsa siitä, että tuolloin 1990-luvulla kaikki yhtiöt halusivat kotisivut. Ja silloin tietenkin kotisivuja valmistettiin esimerkiksi notepadilla, ja ne olivat varsin niukkoja nykyiseen tarjontaan verrattuna. Tuolloin yhteyttä nettiin pidettiin noin 300 kilotavun modeemien avulla, ja jokainen minuutti tuossa varhaisessa netissä oli maksullinen. Joten silloin kotisivujen tekemisessä pääpaino oli tekijän koodaustaidoissa eikä sisältöön tarvinnut kiinnittää juurikaan huomiota. Mutta varsinainen "kupla" syntyi siitä, että kenelläkään ei ollut kokemusta verkkomarkkinoinnista.

Tuolloin ei oltu vielä tajuttu sitä, että verkkomarkkinoinnissa kaikilla toimijoilla voi olla tyylikkäitä kotisivuja olivat ne miten pieniä hyvänsä. Ja tuolloin verkkosivuja tuottavien yritysten saamat sijoitukset nousivat pilviin. Samoin työmarkkinat työllistivät ohjelmoijia, ja tuolloin tietenkin oli monelle yllätys, että nuo yhtiöt olivat vain parin työntekijän yrityksiä. Tuon takia sitten yritysten arvo nousi pilviin. Samoin verkkomarkkinoinnissa on ainakin tarinoiden mukaan ollut käytössä eräs tehokas metodi, jolla vedetään sijoittajia tai heidän rahaansa johonkin yhtiöön. Nimittäin jos yhtiö sitten jatkuvasti pitää työpaikkaa auki, niin silloin se viestii sitten siitä, että sillä on kova "draivi" päällä, joten siihen kannattaa sijoittaa rahaa.

Mutta kuten tiedämme, niin tekniikka kehittyi, ja verkkotyökalut ovat syrjäyttäneet perinteiset koodaukset ainakin normaalien kotisivujen tuotannossa. Ja se tietenkin tarkoittaa sitä, että työpaikat ovat alalla vähentyneet todella paljon. Eikä mikään ala vedä loputtomiin, vaan aina lopulta seuraa markkinoide tukkeutuminen. Samoin ICT-ala kohtasi lopulta sen rakennemuutoksen, missä tietokoneiden paikallisista ohjelmistoista ollaan siirtymässä verkkoratkaisuihin, ja tuo kehitys sitten saa aikaan sen, että enää ei tarvitse tietokoneita uusia niin usein. Ja se sitten saa aikaan sellaisen ilmiön, että varsinaisia tietokoneita ei enää osteta niin paljon kuin ennen, ja tuo kehitys alkoi siitä, kun Windows Vista vei enemmän muistia kuin sen seuraaja, jolloin käyttöjärjestelmän yhteydessä ei enää tarvinnut päivittää koneita. Ja sitä ennen Windows XP oli ollut alan standardi jo kymmenisen vuotta, mikä oli vähentänyt tietokoneiden yritysmyyntiä. Ja mobiililaitteet ovat sitten muuttaneet toimiston laitekantaa sellaiseen suuntaan, että enää ei tarvita niin paljon tehoa kuin ennen, koska kaikki tietokoneella tehtävä työ tapahtuu verkkosovellusten avulla, jolloin kaikki laskutoimitukset tapahtuvat palvelimella, eikä työaseman prosessori sitten tarvitse niin paljon tehoa.


Miksi IT-kupla vaikutti niin tehokkaasti muuhun talouteen?


ICT-alaa kohdannut lama oli sellainen asia, mikä vaati useita muuttujia, jotta se toteutuisi. Tuota alaa pidettiin raskaan metalliteollisuuden manttelinperijänä, eli se oli ottanut paikan maailmantalouden veturina. Ja esimerkiksi Suomessa säädettiin jopa lakeja, jotta tuon alan huippuyritys säilyisi maassamme. Mutta kute tiedämme, niin laitemyynnin romahtaessa tuo yhtiö valui ulkomaisiin käsiin. Toki syytä oli yhtiön tuotteiden markkinoinnissa, eli jos jokainen tuotettu laite on "välimalli", niin niitä ei kukaan osta, ja silloin yhtiön tulos painuu miinukselle.

IT-kupla vaikutti maailmantalouteen todella paljon, ja syy miksi nimenomaan It-alan tukkeutuminen sai ainakin osittain aikaan sen, että maailman talous romahti johtuu siitä, että ensinnäkin pettymys oli suurta. Kun 1990-luvulla sijoittajat kahmivat IT-alan yhtiöistä valtavia voittoja, niin lopulta nuo voitot jäivät saamatta, mikä vähensi sijoittajien halua investoida tuohon alaan, joka koettiin pettymyksenä. Tietenkin pankkikriisi sekä Kyprokselta alkanut valuuttakriisi, missä ihmiset hamstrasivat rahaa erityisesti Kreikan pankeista pahensivat tuota lamaa, niin kuitenkin myös IT-alaa kohdanneet leikkaukset osittain vaikuttivat tuohon jyrkkään alamäkeen. Samoin median "kriittinen" suhtautuminen ICT-alaan alkoi viedä noilta yhtiöiltä arvostusta.

Jos alan omat toimijat haukkuvat oman yhtiönsä sekä jatkuvasti vähättelevät osaamistaan, niin tietenkin koko ala kärsii tuosta asenteesta. Samoin myös sellainen näkemys, että tämä ala on jotenkin helppo saa aikaan sen, että kyseinen ala menettää sijoituksensa. ICT-ala on maailman nopeimmin kehittyvä työalue, missä ei ole sen enempää varaa tehdä virheitä kuin muillakaan aloilla. Ja jos verkkopalvelun koodiin tulee virheitä, niin silloin sen tietoturva vaarantuu, mikä saattaa johtaa siihen, että jonkun ihmisen pankkitili tyhjenee muutamassa minuutissa.


Johtopäätös on se, että positivismia tarvitaan yhteiskunnassa

Kun lähdetään markkinoimaan tuotetta, niin toki sen pitää olla hyvä. Ja markkinoijan pitää tuoda esiin tuotteiden parhaat puolet. eli oman ammatin haukkuminen ei tuo ainakaan sijoituksia omaan yhtiöön. Eikä se herätä kiinnostusta koko alaa kohtaan, jos sen työntekijöistä sekä johdosta tuodaan esiin jatkuvasti vain negatiivisia seikkoja, jotka eivät useinkaan liity mitenkään yhtiön toimintaan. Mutta kun puhutaan esimerkiksi ICT-alaa kohdanneesta kriisistä, niin tietenkin pitää muistaa se, että jos jatkuvasti uutisissa hoetaan, että alaa tulee kohtaamaan lama, niin silloin se varmasti jossain vaiheessa sitten alkaa vaikuttaa myös sijoituksiin.

Kun lähdetään tekemään onnistunutta liiketoimintamallia, niin yhtiöllä pitää olla tietenkin toimitilat, osaava henkilökunta sekä myös tuote, jota se kauppaa ihmisille. Tuo tuote on tietenkin "se jokin", millä sitten saadaan aikaan aito kiinnostus yhtiötä kohtaan. Vain aidosti kiinnostava tuote sitten saa aikaan ostotapahtumia, ja tuolloin kaikkein tärkein apuväline markkinoinnissa ovat sellaiset kotisivut, joissa kohtaa valtava määrä erilaisia ihmisiä. Tuollainen sivusto, josta käytetään verkostoja koskevassa tutkimuksessa nimeä "sentroni" eli keskitin saa aikaan sen, että useat erilaiset ihmiset löytävät tuotteen. Ja tuolloin tietenkin olisi hyvä, jos tuotetta sitten vähän kehuttaisiin, ja samalla yhtiön muidenkin asioiden on hyvä olla kunnossa, koska varsinkin uutta tuotetta ostettaessa ovat takuuasiat sellainen asia, mikä varmasti edesauttaa ostopäätöksen syntymistä, ja tuotteesta annettua palautetta kannattaa seurata tarkasti.

Tuolloin sosiaalinen media on erittäin hyvä tapa saada asiakkaita kiinni, ja samalla tiedustella heidän kokemustaan tuosta tuotteesta. Eli tuo tiedustelu voidaan tehdä avoimesti yhtiön edustajana esimerkiksi Facebookissa tai käyttämällä esimerkiksi työntekijöiden henkilökohtaisia profiileita tiedon hankkimiseen. Markkinointia sekä tuotteen turvallisuutta koskeva seuranta varmasti on sellainen asia, että siinä halutaan saada oikeaa tietoa tuotteen ominaisuuksista sekä siitä, että vastasiko se markkinointi-ihmisten antamaa kuvaa siitä, mitä tuolla tuotteella voidaan tehdä. Tuolla toiminnalla selvitetään se, että tuote ei ole kenellekään pettymys eikä se myöskään ole vaarallinen, jolloin se pitää vetää pois markkinoilta.