Google Formulieren

Google Formulieren is een toepassing van Google Drive waarmee je op een eenvoudige manier enquêtes, quizzen en toetsen kan opstellen.

CASUS

Leerkracht Katrien gebruikt graag de tool Google formulieren in haar lessen Algemene Didactiek voor cursisten in de Specifieke Lerarenopleiding.

Katrien heeft ondervonden dat sommige cursisten vlug mee zijn in het hoofdstuk ‘lesdoelstellingen klasseren’ en anderen niet. Daarom gaat ze met differentiatie op basis van leerstatus aan de slag, dit doet ze aan de hand van het BHV-model.

Tijdens het eerste deel van de les brengt Katrien de theorie omtrent het klasseren van lesdoelstellingen op basis van persoonlijkheidsgebied (cognitief, affectief, sensomotorisch) en gedragsniveau (weten, inzien, toepassen, integreren) activerend aan. Kortom, de basisstof komt aan bod.

Na de basisstof volgt een formatieve toets, deze formatieve toets maken de cursisten op een google formulier. Katrien heeft de links naar de Google formulieren op het elektronisch leerplatform gepost zodat cursisten deze makkelijk kunnen terugvinden.

De cursisten klasseren de doelstellingen volgens persoonlijkheidsgebied en gedragsniveau.

De cursisten krijgen direct hun score te zien na het invullen van de oefening. Bovendien krijgen ze ook feedback te zien bij foutieve antwoorden.


Katrien geeft de volgende instructie mee aan de cursisten:

Behaal je geen of maximaal 2 fouten, dan mag je verder werken aan de verrijkingsstof aan de hand van Google formulieren. Hiernaast zie je een voorbeeld van 1 oefening, er zijn ook nog talrijke andere oefeningen voorradig.

Het niveau van de oefeningen ligt hoger dan bij de basisstof. Je krijgt direct je score te zien en bij foute antwoorden krijg je feedback te zien.

Katrien laat deze cursisten in een apart leslokaal werken. Deze cursisten krijgen de kans om de leerstof sneller te verwerken. Op deze manier speelt Katrien in op hun leerstatus.

Katrien geeft ook de volgende instructie mee:

Behaal je 3 en meer fouten, dan is het nodig te herhalen, dus tijd voor de herhalingsstof.

Katrien zet zich samen met de cursisten die 3 of meer fouten behaalden. Katrien overloopt samen met de cursisten de oefening en bespreekt de fouten. Op deze manier genieten deze cursisten van verlengde instructie. Daarna maken de cursisten dezelfde en gelijkaardige oefeningen (zoals opdracht 7) in Google formulieren onder begeleiding van Katrien. Het voordeel is dat leerlingen deze oefeningen steeds opnieuw kunnen maken.

De oefeningen in de Google formulieren spelen hier opnieuw in op de leerstatus van de cursisten.

Op het einde van de les sluit Katrien af met een klassikaal moment. Ze verzamelt de 2 groepen in één klaslokaal.

Katrien bespreekt de resultaten van de Google formulieren van de groep cursisten die de verrijkingsstof inoefenden. De focus ligt voornamelijk op de meest gemaakte fouten. Ze projecteert de resultaten van de Google formulieren en bespreekt dit klassikaal. Alle cursisten, ook de cursisten die de herhalingsstof inoefenden hebben hier baat bij.

Als wijze van summatieve toets formuleren alle cursisten individueel lesdoelstellingen bij hun eigen gekozen leerplandoelstellingen. Katrien vraagt ook om deze lesdoelstellingen correct te klasseren. De punten van deze toets tellen mee in het ‘dagelijks werk’.

Link met het BKD leer-kracht model:

Zoals blijkt uit de case van Katrien kan je Google formulieren inzetten om in te spelen op de leerstatus van cursisten.

Maar Google formulieren spelen ook in op het leerprofiel. Zo maken sommige cursisten oefeningen liever digitaal dan op papier. Cursisten kunnen deze oefeningen ook steeds opnieuw maken zonder het correct antwoord op voorhand te zien, wat vaak het geval is bij oefeningen op papier.

Google formulieren kunnen ook inspelen op de interesses van de cursisten. Zo kunnen de vragen van de google formulieren aansluiten bij de interesses van de cursisten.