Google Presentaties + Tricider

Via de online tool Tricider kan je ideeën en meningen van leerlingen verzamelen. Je stelt een vraag aan een bepaalde klas bijvoorbeeld. Iedereen kan ideeën of antwoorden gaan toevoegen. Vervolgens kan iedereen in de klasgroep zijn mening geven in de vorm van pro's en contra's. In een laatste stap kan iedereen vervolgens stemmen op de verschillende ideeën of antwoorden. Zo zal het beste of meest geschikte idee (volgens de klasgroep) naar voor komen.

Casus: leerkracht Yasmine geeft les in de tweede graad toerisme. Om haar leerplandoelstellingen te bereiken, laat de leerkracht de leerlingen een fictieve citytrip organiseren. Ze beseft dat de interesses van haar leerlingen erg verschillen. Ze laat de leerlingen via de tool Tricider een stad kiezen. Vervolgens gaan de leerlingen voor-en nadelen formuleren. Als laatste stap moeten alle leerlingen een stad naar keuze kiezen, de vier steden met de meeste stemmen zullen uitgewerkt worden.

Nu de steden gekozen werden door de leerlingen, gaat de leerkracht de leerlingen in deze groepen laten samenwerken. Ze maken een Google Presentatie waarbij ze toeristische trekpleisters gaan bespreken, de historische achtergrond van deze stad, lokale gerechten, enz,… Vervolgens stellen de leerlingen hun citytrip voor aan de klasgroep. Leerlingen kunnen per groep samenwerken in één Google Presentatie op hetzelfde tijdstip, wat de samenwerking ten goede komt.

Je gaat hier dus differentiëren op basis van interesse. Leerlingen verschillen in de mate waarin ze geïnteresseerd zijn voor bepaalde onderwerpen of vakken. Binnen deze vorm van differentiatie krijgt elke leerling de kans om op basis van interesse bepaalde opdrachten, inhouden,… te kiezen (Coubergs, Struyven, Gheyssens & Engels, 2015).


Bron:Coubergs, C., Struyven, K., Gheyssens, E., & Engels, N. (2015). Het BKD-leerkrachtmodel: binnenklasdifferentiatie realiseren in de klas. Impuls 45(3), 151- 159.