ICT en BKD

In het vervolg van deze site gaan we ontdekken welke rol ICT kan spelen bij het differentiëren in de klas.

Deze rol bestaat uit twee delen:

  • het detecteren van verschillen tussen leerlingen
  • het inspelen op de verschillen tussen leerlingen

Per ICT-tool bespreken we welke mogelijkheden de tool kan bieden op deze twee vlakken.


Detecteren van verschillen tussen leerlingen

Het is belangrijk dat de leerkracht voortdurend aandacht besteedt aan het detecteren of in kaart brengen van de verschillen tussen leerlingen.

Het detecteren van verschillen vernoemen we in één adem met het evalueren van leerlingen. Evaluatie wordt in deze niet gezien als een manier om in kaart te brengen wie aan het einde van een rit bepaalde doelen bereikt heeft of net niet. We zien evalueren als een manier om via permanente opvolging zicht te krijgen op waar elke leerling staat, welke onderdelen vlot lukken en waar zich nog moeilijkheden voordoen (Tomlinson, 1999, in Coubergs et. al., 2013). In de literatuur noemt men dit ook formatieve evaluatie. Dit biedt de leerkracht de mogelijkheid om snel feedback te kunnen geven en werkvormen of leerinhouden aan te passen. Differentiatie en evaluatie zijn dus erg nauw met elkaar verbonden.

Snel en efficiënt zicht krijgen op verschillen in interesse, leerstatus en leerprofiel tussen leerlingen is niet altijd evident. Het kost tijd om diverse gegevens in kaart te brengen via nauwgezette observatie en testen.

Er zijn tal van ICT-tools waarmee je leerlingen een quiz, test, vragenlijst oefening,... kan laten oplossen. Op basis van deze resultaten kan je inschatten welke doelstellingen reeds behaald zijn, en welke bijsturing nodig hebben. Voorbeelden van zo'n ICT-tools zijn Educaplay, Google formulieren, ...

Inspelen op de verschillen tussen leerlingen

ICT biedt vele mogelijkheden om om te gaan met de verschillen tussen leerlingen op vlak van interesse, leerstatus en leerprofiel.

Verder in deze site zijn er een heleboel casussen uitgewerkt, die aantonen dat je op deze drie aspecten van verschillen kan inspelen.

Bron: Rosius, H., Wassink, D., Vandenhoudt, K. & Hustinx, W. Gepersonaliseerd leren realiseren met tablets. Een inventaris van goede praktijkvoorbeelden. (tweede druk). PXL Hogeschool.