Gedragstherapie

Als uw hond probleemgedrag vertoont, kan gedragstherapie helpen. Maar wat is eigenlijk probleemgedrag? 

Probleemgedrag is elk gedrag van uw hond waar u, uw omgeving of de hond zelf last van heeft. Dit kan variëren van blaffen bij de bel tot het aanvallen van voorbijgangers, van het najagen van zijn eigen staart tot agressie bij de voerbak, van niet alleen kunnen blijven tot het overmatig bijten op zijn eigen poten.

Aan probleemgedrag is vaak iets te doen. Met behulp van gedragstherapie kunt u het ongewenste gedrag veranderen en er ander, gewenst gedrag voor in de plaats zetten. 

Hoe werkt dat?

Als u een afspraak maakt voor gedragstherapie, krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Deze vult u in en stuurt u terug. Met behulp hiervan wordt alvast een beeld gekregen van het probleem. Het is bovendien fijn als u het gedrag kunt filmen, bijvoorbeeld met uw telefoon. Ook deze filmpjes kunt u doorsturen.

Lichamelijke ongemakken hebben vaak een invloed op het gedrag. Daarom is het in veel gevallen belangrijk om de hond nog eens goed door de dierenarts te laten onderzoeken, bijvoorbeeld om na te gaan of hij ergens pijn kan hebben. Soms is aan te raden dat voor het eerste gesprek al te doen, soms komen juist uit het eerste gesprek aanwijzingen in welke richting gezocht moet worden.

Bij de eerste afspraak komt de gedragstherapeut bijna altijd bij u aan huis. In dat eerste gesprek (intake) worden aanvullende vragen gesteld zodat goed duidelijk wordt wat het probleem is, waardoor dit kan zijn ontstaan en hoe de situatie is. Al deze informatie is belangrijk om een goede therapie te kunnen opzetten. Als het kan, wordt het probleemgedrag geobserveerd. Soms wordt een test gedaan zodat het gedrag ook zichtbaar wordt voor de gedragstherapeut of er worden eventueel video-opnames gemaakt. Soms is het te gevaarlijk of voor de hond ongewenst om het gedrag uit te lokken en dan wordt een zo goed mogelijk beeld gekregen op basis van wat u als eigenaar kunt vertellen over het gedrag. Dit eerste gesprek duurt ongeveer twee tot drie uur.

Vaak krijgt u meteen al een voorstel voor therapie en een aantal tips zodat u kunt beginnen met trainen. Binnen twee weken na de eerste afspraak krijgt u bovendien de complete adviezen en uitleg toegemaild zodat u ze kunt nalezen. 

Na afloop van de intake wordt een afspraak gemaakt voor een vervolggesprek, waarin het effect van de therapie wordt besproken, de training eventueel verder wordt uitgewerkt en zaken die nog niet goed gaan kunnen worden bijgestuurd. Dit gesprek duurt ongeveer een uur.  Het gesprek kan in overleg bij u thuis, ergens op locatie of ook online worden gedaan; wat handig is hangt mede af van het type probleemgedrag.

In een enkel geval is het eerste gesprek voldoende. Bij problemen waarbij veel training nodig is, kunnen nog enkele vervolgafspraken gemaakt worden zodat dit goed begeleid kan worden en u zeker weet dat u op de goede weg zit. Tijdens de trainingsperiode en tot twee maanden na de laatste afspraak kunt u altijd contact opnemen via e-mail zodat u ondersteuning kunt krijgen als u vragen hebt.

U doet het zelf!

Belangrijk is wel dat u zich realiseert dat u zelf degene bent die de training uit zal voeren. Een enkele keer is gedrag snel te veranderen, maar veel vaker kost het veel tijd en energie. Bent u niet in staat om voor een langere periode extra tijd te besteden aan uw hond en consequent te blijven oefenen, dan is de kans dat de therapie slaagt niet zo groot. Voor een goed resultaat is uw inzet onmisbaar!  

Kosten

Het startpakket voor gedragstherapie bestaat uit de intake en een vervolgafspraak en kost 210 euro (150,- voor de intake en 60,- voor de vervolgafspraak). Daarbij komen nog de reiskosten (35 ct/km + eventuele parkeerkosten). Het tarief voor vervolgafspraken is 60 euro per uur plus reiskosten. Hierbij krijgt u de theorie op papier, een uitgewerkt therapieplan en eventueel kort aanvullend advies per mail.