Wat is Aikido?

Aikido is een geweldloze traditionele Japanse krijgskunst. Ai betekent harmonie, Ki is levensenergie en Do betekent (levens)weg. In Aikido leert de verdediger de energie van de aanvaller te gebruiken om een aanval af te wenden. De verdediger beweegt mee in harmonie met de energiestroom van de aanvaller, zodat de aanvaller door zijn eigen energie uit balans wordt gebracht. Wanneer de aanvaller uit evenwicht is, kan de verdediger de aanval op harmonieuze wijze neutraliseren.

Aikido is niet competitief en is ook geen vechtsport. Hoewel gesproken wordt over aanvaller en verdediger gaat het in Aikido niet om het winnen of verliezen van een gevecht of conflict, maar ligt de nadruk op het oplossen van een conflictsituatie.

De technieken die in Aikido worden toegepast, zijn niet gebaseerd op het gebruik van fysieke kracht, maar op ontspanning en een goede ademhaling. Dat maakt dat Aikido door iedereen kan worden beoefend: of je nu man of vrouw bent, jong of oud, fysiek sterk of minder sterk, iedereen oefent samen.

Aikido is ontwikkeld door O Sensei (grote meester) Morihei Ueshiba (1883 − 1969).

Reeds in zijn jeugd beoefende Morihei Ueshiba verschillende krijgskunsten. Later verdiepte Morihei Ueshiba zich in Daito-ryu aiki-jujutsu. Daarnaast was Morihei Ueshiba geïnteresseerd in Shinto en boeddhisme. Door een spiritueel ontwaken kreeg Morihei Ueshiba inzicht in de ware aard van Budo (krijgskunst) en ontwierp hij de basisvormen voor Aikido die hij in de loop der jaren verder ontwikkelde.

“Budo is not the felling of an opponent by force, nor is it a tool to lead the world to destruction with arms. True Budo is to accept the spirit of the universe, keep the peace of the world, correctly produce, protect and cultivate all beings in nature.” (Morihei Ueshiba)