Hassho Dojo & Ban Sen Juku

Hassho Dojo

Hassho betekent in het Japans ‘cradle’. De wieg (of bakermat) dus van de Ban Sen Juku school.

Tomita Sensei heeft deze naam gegeven aan de Dojo die Frank in Antwerpen heeft opgericht. Toen Tomita Sensei naar België kwam, is hij in deze Dojo begonnen met lesgeven. Het pad van Hassho Dojo verliep voorspoedig. De Dojo groeide en Tomita Sensei richtte Ban Sen Juku op in Brussel waar hij nog steeds hoofdinstructeur is.

Hassho Dojo is een kleinschalige Dojo. Dit heeft het voordeel dat er voldoende gelegenheid is voor persoonlijke begeleiding. Er zijn geen aparte lessen voor beginners en gevorderden: iedereen traint samen met het doel van elkaar te leren.

De lessen beginnen met een korte meditatie gevolgd door oefeningen die er niet alleen toe dienen om de spieren en het lichaam op te warmen voor de training, maar ook om je aandacht te richten op het hier en nu. Daarna volgt een reeks oefeningen die je uitvoert met een partner. Beurtelings ben je aanvaller en verdediger. Soms worden de oefeningen uitgevoerd met een (houten) wapen: zwaard (boken, bokuto), lans (jo) of een mes (tanto). De lessen eindigen met een korte meditatie. Daarna stap je met een ontspannen lichaam en geest van de mat.

Ban Sen Juku

Hassho Dojo is verbonden aan Ban Sen Juku, een internationale school voor traditionele Japanse krijgskunsten met Dojo’s in België, Frankrijk, Japan, Reunion, Spanje, Tahiti en het Verenigd Koninkrijk. Ban Sen Juku is gevestigd in Brussel en opgericht door Tomita Sensei (8e Dan). Tomita Sensei is hoofdinstructeur van Ban Sen Juku. Hij was een leerling van Tanaka Bansen en heeft ook onderricht gekregen van O Sensei Morihei Ueshiba. In de Dojo van Ban Sen Juku wordt er op traditionele wijze lesgegeven: je krijgt rechtstreeks van de meester les.

Regelmatig organiseert Ban Sen Juku stages onder leiding van Tomita Sensei waaraan je als lid van Hassho Dojo kan deelnemen om je verder in Aikido te verdiepen en waar je kan trainen met leden van andere Ban Sen Juku Dojo’s. Ook organiseert Ban Sen Juku activiteiten ter bevordering van de Japanse cultuur.

Voor meer informatie over Ban Sen Juku: www.bansenjuku.org