Jeugdbeleidsplan

 

 

 

Jeugdbeleidsplan

 

1. Visie & Missie


Handbalclub Groot Berlare is een Oost Vlaamse handbalclub die werkt binnen de regio Oost West.

 

Wij willen handbal introduceren in onze gemeente en jongens en meisjes enthousiasmeren om aan handbal te doen. Eens ze lid zijn is het de bedoeling om via trainingen de kwaliteit van onze (jeugd)spelers te verhogen.

 

Dit moet, als kleinere vereniging, stap per stap en gericht gebeuren waarbij steeds de financiële gezondheid van de club in het oog moet worden gehouden. 

Nieuwe leden mogen steeds een maand gratis deelnemen aan de trainingen vooraleer aan te sluiten. Het is ons doel om nieuwe, enthousiaste handballers aan te sluiten die graag

handbal spelen en willen leren.


2. Doelstellingen

2.1         Algemene doelstellingen

-        Het ledenaantal verhogen door wervingscampagnes, promoties en deelnames aan de aangeboden mogelijkheden via de gemeente, MOEV,…

-        Proberen om iedereen aan boord te houden en de zwakkeren extra stimuleren

-        Het aantal trainingsuren te verhogen

-        De kwaliteit van de trainingen te verhogen

-        De kwaliteit van de trainers te verhogen

-        De drop out van leden tegen te gaan

-        Jeugdspelers te motiveren om trainer/jeugdscheidsrechter te worden

-        De club financieel gezond te houden door enerzijds te zoeken naar extra inkomsten, anderzijds de uitgaven strikt af te stemmen op de inkomsten

-        De ouders mee te betrekken bij de club en de werking

2.2         Doelstellingen per groep

Belangrijk is dat de spelers plezier hebben in de handbal en uitkijken naar de trainingen en speelmomenten. Dit vormt de basis om drop out te vermijden en het ledenaantal te verhogen. De beste reclame blijft nog steeds de mond aan mond reclame bij vriendjes en vriendinnetjes. 

Er wordt getraind in 2 groepen:

o   Groep 1: tot en met 12 jaar

o   Groep 2: vanaf 12 jaar

De 12 jarigen gaan in principe het seizoen nadat zij 12 geworden zijn naar Groep 2. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.

2.2.1   Groep 1

o   Aantal trainingen per week: 2 x 1 uur

o   Te ontwikkelen vaardigheden: lopen, springen en landen, vangen en werpen, dribbelen, trekken en duwen, startten algemene balvaardigheid

o   Naargelang de leeftijd/kunde worden de oefeningen aangepast

o   De spelers worden benaderd op een positieve wijze, waarbij de positieve zaken zeker even belangrijk zijn als de negatieve.

o   Handbalprogramma:

§  deelname aan tornooien eventueel in samenwerking met andere clubs

§  eventueel deelname aan reguliere competities in samenwerking met andere clubs

o   Doelstelling:

§  Ontwikkelen van basisvaardigheden

§  Ontwikkelen balvaardigheden

§  Aanleren basisprincipes en basistechnieken handbal 

2.2.2   Groep 2

o   Aantal trainingen per week: 2 x 1 uur

o   Te ontwikkelen vaardigheden: opbouwen conditie oa. kracht, verder ontwikkelen handbaltechniek, speltechniek verder ontwikkelen.

o   De spelers worden benaderd op een positieve wijze, waarbij de positieve zaken zeker even belangrijk zijn als de negatieve.

o   Handbalprogramma:

§  eventueel deelname aan reguliere competities in samenwerking met andere clubs

o   Doelstelling :

§  krachttechniek ontwikkelen

§  handbaltechniek verder ontwikkelen

§  speltechniek verder ontwikkelen

Bij de indeling zal naast de leeftijd ook geprobeerd worden rekening te houden met de  handbalvaardigheid van de speler in kwestie. Belangrijk is dat de trainers steeds een positieve houding hebben naar de spelers toe.

3. Organisatie

3.1         Raad van Bestuur 

Zie website.

3.2         Trainersoverleg

-        Vrijwel wekelijks is er trainersoverleg waar eventuele problemen, ideeën, … besproken worden.

-        Indien het grotere zaken betreft, wordt dit besproken binnen de raad van bestuur, waar de trainers ook deel van uit maken. (Gezien onze club momenteel enkel jeugdwerking en de trainers ook deel uitmaken van de raad van bestuur is het opstarten van een aparte jeugdcel overbodig.) 

4. Rekrutering en voorkomen van drop out

4.1         Rekrutering 

Handbal zal plezierig zijn of niet zijn. De eerste indruk, de eerste training, de eerste initiatie zijn zéér belangrijk. Zeker in groep 1 wordt hier stevig aan gewerkt.

Jaarlijks neemt de club deel aan de maand van de sportclub. Vroeger gebeurde dit via de gemeentelijke sportdienst, sinds 2019 op eigen initiatief (de gemeente nam niet langer deel). Het principe wordt het volledige seizoen gehanteerd, waarbij een nieuw lid eerst een maand gratis mag deelnemen en pas daarna moet aansluiten.

Jaarlijks neemt de club deel aan het door de gemeente georganiseerd “sportclubkamp” waar clubs gelegenheid krijgen om initiatie te geven aan de deelnemers van het sportkamp.

Vrijwel jaarlijks wordt geflyerd naar de verschillende scholen toe (allen lager onderwijs).

4.2         Voorkomen drop out

Van de “drop outs” wordt getracht om te achterhalen waarom ze stoppen. Grootste oorzaken zijn de vele mogelijkheden die er zijn in de gemeente en daarbuiten. Er wordt ook ervaren dat vriendjes die andere sporten doen soms de oorzaak zijn.

Wij vermoeden dat het gebrek aan speelmogelijkheden ook een oorzaak is en het probleem dat er telkens opnieuw te weinig leden zijn binnen eenzelfde speelcategorie.

Daarom wordt geprobeerd om deel te nemen aan tornooien en reguliere competities in samenwerking met andere clubs.

5. Communicatie

Alhoewel er reeds vele jaren gecommuniceerd wordt met de leden en de buitenwereld, wordt nu sterker ingezet op communicatie:

-        Website: www.handbalberlare.be (deze werd recentelijk volledig vernieuwd)

-        Nieuwsbrief naar spelers, ouders en geïnteresseerden (recent vernieuwd)

-        Facebook groep en messenger groep

-        Flyers naar scholen en uitgedeeld in de gemeente

-        Geregeld contact tussen ouders en trainers voor en na trainingen

6. Fair play

Binnen de club dient elkeen zich te gedragen zoals vermeld in het huishoudelijk reglement (zie website).

Sportiviteit wordt hoog in het vaandel gedragen en de spelers worden aangemaand om zich op trainingen en wedstrijden sportief te gedragen tegenover hun tegenstanders, hun medespelers, de trainers en eventuele bezoekers.

Er dient vermeld te worden dat, tot op heden, er geen echte problemen geweest zijn.

7. Sporttechnisch

Groep 1:

Door de diversiteit van de groep en de meeste starters hier binnenkomen wordt hier sterk gewerkt aan basisvaardigheden enerzijds en een gedifferentieerd programma voor de verder gevorderden.

Zoals reeds eerder gezegd heeft elk nadeel zijn voordeel en het voordeel hierbij is dat bij de gevorderden geregeld kan bijgesteld worden op basisvaardigheden.

Groep 2:

       Gezien ook hier meerdere leeftijdscategorieën samen zitten is er ook vrijwel elk jaar aangroei van onderuit en dienen deze eveneens ingepast te worden.

       In deze groep gebeurt de opstap naar het meer georganiseerde handbal waarbij gewerkt wordt op de individuele vaardigheden, groepsspel, tactische en strategische vaardigheden.

Belangrijk is dat, gezien de diversiteit binnen beide groepen, er gewerkt wordt naar subdoelen in de loop van het seizoen. Welke de diverse subdoelen zijn is, elk seizoen opnieuw, afhankelijk van de diversiteit en waar de spelers staan. Het heeft geen zin om proberen te lopen als men nog niet kan stappen en het doel is om iedereen mee over de meet te halen.

8. Evaluaties

Binnen de raad van bestuur worden de nodige evaluaties gemaakt en zo nodig de plannen bijgesteld.

De spelersevaluaties gebeuren in principe door de trainers (zeker voor wat de trainingen betreft). Na wedstrijden wordt ook overleg gepleegd met de leden van de raad van bestuur die de wedstrijd volgden.


Handbalclub Groot Berlare vzw, Kruisstraat 45 9290 Overmere | 809.032.161 | RPR, afdeling Dendermonde